Domowe przepisy na pasty kanapkowe
Jeżeli szukacie pomysłu na urozmaicenie śniadania, kolacji czy imprezowych przekąsek, doskonale trafiliście:) Poznajcie moje przepisy na pasty kanapkowe, które są…
Gołąbki z mięsem i ryżem z piekarnika to jeden z klasycznych i tradycyjnych przepisów polskiej kuchni. Zawinięty w liście kapusty mięsny farsz z dodatkiem ryżu, jest również jednym z moich ulubionych dań, czego nie zmieniło nawet odkrycie równie smacznych gołąbków bez zawijania. Doskonale pamiętam z rodzinnego domu jak tradycyjne, zawijane gołąbki przygotowuje moja mama, która zawsze piekła je w piekarniku a później z wywaru, który powstał podczas pieczenia robiła niesamowicie aromatyczny sos pomidorowy. Właśnie takim przepisem na gołąbki z mięsem i ryżem z piekarnika dzielę się z Wami w tym miejscu mojego przepiśnika!
OZNACZENIA
kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność(ilość produktów dla przygotowania 18 średniej wielkości gołąbków)
Gołąbki z mięsem i ryżem z piekarnika
Tak przygotowane gołąbki z mięsem i ryżem z piekarnika możecie mrozić czy zagotować w słoikach, dzięki czemu mogą stać się doskonałym obiadem na czarną godzinę a nawet na wyjazd. Pamiętajcie jednak bo dodać do nich odpowiednią ilość sosu.
Liście kapusty, którą wyłożone było naczynie żaroodporne oraz przykryte gołąbki do pieczenia, też są doskonałym przysmakiem. Dla niektórych takie przypalone liście kapusty, pełne gołąbkowego smaku to większy frykas niż same gołąbki:)
Gołąbki z mięsem i ryżem z piekarnika podaje się na ciepło. Najczęściej serwowane są na dwa sposoby: z duszonymi ziemniakami lub z pieczywem, np. domowym chlebem pszenno-żytnim niczym z piekarni! Gołąbki polejcie przygotowanym sosem pomidorowym a dla dekoracji, możecie posypać je koperkiem.
Jeżeli chcecie odgrzać gołąbki kolejnego dnia, najlepiej odliczoną ilość gołąbków włożyć do sosu i podgrzewać je w nim, stawiając garnek na małym ogniu i wolno podgrzewając całość.
#TAGI
Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)
poradniki kulinarne
Jeżeli szukacie pomysłu na urozmaicenie śniadania, kolacji czy imprezowych przekąsek, doskonale trafiliście:) Poznajcie moje przepisy na pasty kanapkowe, które są…
Znasz ten ból głowy, kiedy główne danie na obiad już zaplanowane ale za Chiny Ludowe nie wiesz co podać do…
Smakuj podróżując!
Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!
Będziecie zaskoczeni i zadziwieni jak obszerna, ciekawa i wyjątkowa jest ekspozycja Narodowego Muzeum Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w podpoznańskiej Szreniawie,…
Muzeum Wikliniarstwa i Chmielarstwa w Nowym Tomyślu to miejsce, które przybliża historię, lokalne rzemiosło oraz prezentuje niesamowite plecionkarskie arcydzieła jak…