Kluski łyżką kładzione. Przepis z rodzinnego domu
Potrzebujecie pomysłu na szybki, wręcz błyskawiczny obiad czy dodatek do obiadu? Poznajcie kluski łyżką kładzione, przepis na nie jest wręcz banalny a do ich przygotowania potrzeba zaledwie kilku podstawowych składników. W moim domu kluski kładzione zazwyczaj lądowały na stole w sobotę, kiedy to najczęściej mama robiła tzw. obiad gwizdany czy awaryjny – mówiąc bardziej po polsku, błyskawiczny i prosty bo czasu na długie gotowanie po prostu nie było.
oznaczenia
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 200 g mąki pszennej typ 500,
- 2 jajka roz. M,
- 70 ml wody,
- pół łyżeczki soli,
- dodatkowo:
- 2 litry wody do gotowania,
- pół łyżeczki soli,
(ilość produktów dla przygotowania 2 porcji )
WYKONANIE
- Do przygotowanej miski wbijcie jajka i roztrzepcie je widelcem lub trzepaczką.
- Do roztrzepanych jajek dodajcie ok. 1/3 porcji mąki, wodę oraz sól. Wymieszajcie.
- Gdy ciasto będzie już gładkie dodajcie kolejną porcję mąki (ok. 1/3 całości) i ponownie wymieszajcie.
- Po chwili dodajcie ostatnią porcję mąki i wymieszajcie ciasto po raz ostatni. Mieszajcie do momentu jak ciasto będzie gładkie.
- Przygotowane ciasto odstawcie na kilka minut a następnie zagotujcie wodę do gotowania klusek.
- Gdy woda już się zagotuje, dodajcie do niej pół łyżeczki soli.
- Następnie wymieszajcie ciasto i za pomocą łyżki (wcześniej zanurzcie ją na ok. 10 sekund we wrzątku) nabierajcie porcję ciasta (ok. 1/3 łyżki) i wkładajcie do wody. Łyżkę z ciastem zanurzcie we wrzątku, po chwili kluska się odczepi.
- Kluski gotujcie do momentu wypłynięcia. Wyciągajcie je na talerz za pomocą łyżki cedzakowej.
- Gotowe! Oto cały przepis na kluski łyżką kładzione.
Kluski łyżką kładzione. Przepis z rodzinnego domu
MIEJ POD RĘKĄ
- średniej wielkości miska,
- widelec lub mieszadełko kuchenne,
- średniej wielkości garnek,
- łyżka cedzakowa,
- łyżka kuchenna,
CENNE RADY
Przepis na kluski łyżką kładzione choć jest prosty ma kilka niuansów.
Po pierwsze, z racji że jajka mogą mieć różną wielkość, ilość mąki dodawana do ciasta może się nieco różnić od tej podanej powyżej. Niestety mąkę trzeba dawkować na oko, tak by uzyskać gęste, ciągnące się ciasto.
Po drugie pamiętajcie by przed nabraniem pierwszej porcji ciasta do gotowania, łyżkę koniecznie wcześniej zanurzyć we wrzątku na ok. 10 sekund. Dzięki temu, kluski nie będą przywierać do niej i będą ładnie odchodzić.
SPOSÓB PODANIA
Kluski łyżką kładzione można podawać na kilka sposobów. Mój ulubiony to ten, gdzie podane są z podsmażonym boczkiem i cebulką oraz posypany szczypiorkiem. Do tego można podać np. ogórki kiszone czy zasmażaną kapustę z pieczarkami. Kluski kładzione możecie podać również z porcją bigosu, lecza, bitkami schabowymi czy po prostu sosem np. grzybowym czy pieczarkowym.
Wychodzi na to że mając po ręką prosty przepis na kluski łyżką kładzione, możecie błyskawicznie przygotować dodatek praktycznie do wszystkiego jak również samodzielne danie.