Jak zrobić zakwas na chleb domowy? Przepis krok po kroku!
Co powiecie na jeszcze ciepły, wilgotny w środku, wypełniony ulubionymi dodatkami i zamknięty w chrupiącej skórce bochenek chleba? To jak…
Potrzebujecie pomysłu na szybki, wręcz błyskawiczny obiad czy dodatek do obiadu? Poznajcie kluski łyżką kładzione, przepis na nie jest wręcz banalny a do ich przygotowania potrzeba zaledwie kilku podstawowych składników. W moim domu kluski kładzione zazwyczaj lądowały na stole w sobotę, kiedy to najczęściej mama robiła tzw. obiad gwizdany czy awaryjny – mówiąc bardziej po polsku, błyskawiczny i prosty bo czasu na długie gotowanie po prostu nie było.
OZNACZENIA
kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
(ilość produktów dla przygotowania 2 porcji )
Kluski łyżką kładzione. Przepis z rodzinnego domu
Przepis na kluski łyżką kładzione choć jest prosty ma kilka niuansów.
Po pierwsze, z racji że jajka mogą mieć różną wielkość, ilość mąki dodawana do ciasta może się nieco różnić od tej podanej powyżej. Niestety mąkę trzeba dawkować na oko, tak by uzyskać gęste, ciągnące się ciasto.
Po drugie pamiętajcie by przed nabraniem pierwszej porcji ciasta do gotowania, łyżkę koniecznie wcześniej zanurzyć we wrzątku na ok. 10 sekund. Dzięki temu, kluski nie będą przywierać do niej i będą ładnie odchodzić.
Kluski łyżką kładzione można podawać na kilka sposobów. Mój ulubiony to ten, gdzie podane są z podsmażonym boczkiem i cebulką oraz posypany szczypiorkiem. Do tego można podać np. ogórki kiszone czy zasmażaną kapustę z pieczarkami. Kluski kładzione możecie podać również z porcją bigosu, lecza, bitkami schabowymi czy po prostu sosem np. grzybowym czy pieczarkowym.
Wychodzi na to że mając po ręką prosty przepis na kluski łyżką kładzione, możecie błyskawicznie przygotować dodatek praktycznie do wszystkiego jak również samodzielne danie.
#TAGI
inne przepisy z:
Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)
poradniki kulinarne
Co powiecie na jeszcze ciepły, wilgotny w środku, wypełniony ulubionymi dodatkami i zamknięty w chrupiącej skórce bochenek chleba? To jak…
Znasz ten ból głowy, kiedy główne danie na obiad już zaplanowane ale za Chiny Ludowe nie wiesz co podać do…
Smakuj podróżując!
Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!
Planowana na prędce i w małym zamieszaniu w związku z epidemią, mikropodróż po Dolnym Śląsku okazała się dokładnie tym, co…
Choć odwiedziłem wiele dolnośląskich uzdrowisk, to na pewno najlepiej czuję się odwiedzając Duszniki-Zdrój – atrakcje, zaciszne miejsca, spokój i muzyka…