Szybki sos pieczarkowy ze śmietaną

sos pieczarkowy ze śmietaną
  • Marcin
  • 19 listopada 2021

Nie każdy będzie miał szczęście i nazbiera koszyk grzybów, z których potem przygotuje aromatyczny sos grzybowy, każdy jednak może przygotować pyszny i szybki sos pieczarkowy ze śmietaną! Tak przygotowany sos pieczarkowy ze śmietaną jest bardzo uniwersalnym dodatkiem do wielu potraw, głównie obiadowych. Doskonale smakuje podany razem z plackami ziemniaczanymi, ale równie dobrym pomysłem jest dodanie do go szagówek czy naleśników. Jestem pewien, że polubicie ten przepis i wiele razy będziecie do niego wracać, bo oprócz tego, że jest po prostu pyszny to również nie potrzeba wiele czasu by go przygotować!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 500 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 25 g masła,
  • 10 ml oleju,
  • 200 ml śmietany 30%,
  • 100 ml śmietany 18%,
  • natka pietruszki,
  • szczypta kwasku cytrynowego lub kilka kropel soku z cytryny,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta czosnku granulowany,
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 50 ml wody,
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 6 porcji)

sos pieczarkowy ze śmietaną
sos pieczarkowy ze śmietaną
sos pieczarkowy ze śmietaną
sos pieczarkowy ze śmietaną
sos pieczarkowy ze śmietaną

WYKONANIE


Szybki sos pieczarkowy ze śmietaną

  1. Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w kostkę.
  2. Pieczarki umyjcie pod bieżącą wodą a następnie pokrójcie je plasterki.
  3. Na patelnię dodajcie olej i postawcie ją na średnim ogniu. Gdy olej będzie już gorący, wrzućcie na patelnię pokrojoną cebulę i zeszklijcie ją przez 1 minutę.
  4. Po tym czasie dodajcie pokrojone pieczarki, które posólcie szczyptą soli, dodajcie szczyptę kwasku cytrynowego i świeżo mielony pieprz.
  5. Pieczarki smażcie przez kilka minut aż do momentu jak z patelni odparuje cała woda, którą puszczą grzyby.
  6. Gdy na dnie patelni nie będzie już wody, dodajcie masło a gdy się rozpuści, zestawcie patelnie z ognia i dodajcie śmietanę 18% a następnie śmietanę 30%.
  7. Całość dokładnie wymieszajcie i z powrotem postawcie patelnię na małym ogniu, gdzie sos delikatnie podgrzewajcie, często mieszając.
  8. W niewielkim naczyniu rozpuście w wodzie mąkę ziemniaczaną a następnie dodajcie je do sosu i dokładnie wymieszajcie.
  9. Następnie dodajcie do sosu przyprawy: gałkę muszkatołową, czosnek granulowany, sól i pieprz.
  10. Na koniec do sosu wrzućcie pokrojoną natkę pietruszki.
  11. Gdy sos pieczarkowy ze śmietaną zacznie się gotować (bulgotać), to znaczy że jest gotowy!

MIEJ POD RĘKĄ

  • duża patelnia,
  • małe naczynie (ok. 200 ml)

CENNE RADY

Jeżeli zależy Wam na nieco bardziej “dietetycznej” wersji sosu pieczarkowego, zastąpcie śmietanę 30% zwykłym mlekiem. Oczywiście sos nieco straci śmietankowego posmaku, ale będzie znacznie mniej kaloryczny.

SPOSÓB PODANIA

Sos pieczarkowy ze śmietaną to doskonały dodatek do smażonych mięs np.: tradycyjnych kotletów z piersi indyka, tradycyjnych kotletów mielonych, placków ziemniaczanych, naleśników czy nawet szagówek! Ale równie dobrze możemy zjeść go razem z pieczywem czosnkowym czy zwykłymi, duszonymi ziemniakami.

Po więcej inspiracji na dodatki do obiadu, zapraszam do wpisu: Pomysły na dodatki do obiadu!

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!