Gulasz z karkówki z warzywami i pieczarkami

gulasz z karkówki z warzywami i pieczarkami
  • Marcin
  • 26 kwietnia 2023

Gulasz z karkówki z warzywami i pieczarkami to kolejny przepis na danie, które będzie doskonałym obiadem na kilka dni ale również świetną propozycją na obiad podczas wyjazdu, który możecie przygotować wcześniej w domu. Powoli gotowany gulasz z karkówki z warzywami to rozpływające się w ustach mięso, warzywna wkładka i wyraźny, paprykowy posmak, który dopełnia całość i wprowadza małą nutkę kuchni węgierskiej. Dla mnie osobiście od zawsze gulasz jest dobrym pomysłem na obiad, a gulasz z karkówki z warzywami na mojej prywatnej liście uplasował się bardzo wysoko, przez co chętnie powracam właśnie do tego przepisu!

SKŁADNIKI


  • 1 kg karkówki wieprzowej,
  • 500 g pieczarek,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • 1 por,
  • 100 g maki pszennej typ 400-500,
  • 70 ml oleju rzepakowego,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 ziarna jałowca,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 500 ml wody,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta Natur,
  • kilka ziaren kwasku cytrynowego,
  • sól, pieprz,

(ilość produktów dla przygotowania 10 porcji)

gulasz z karkówki z warzywami i pieczarkami
mięso wieprzowe obtoczone w mące
gulasz z karkówki z warzywami i pieczarkami
patelnia pieczarki mięso smażenie
smażenie mięsa na gulasz cebula czosnej
gulasz z karkówki z warzywami i pieczarkami
gulasz z karkówki z warzywami i pieczarkami
gulasz z karkówki z warzywami i pieczarkami
gulasz z karkówki z warzywami i pieczarkami

WYKONANIE


Gulasz z karkówki z warzywami i pieczarkami

  1. Karkówkę pokrójcie w grubą kostkę a następnie doprawcie solą, przyprawą typu Vegeta Natur oraz pieprzem i obtoczcie w mące.
  2. Dużą, najlepiej głęboką patelnię postawcie na dużym ogniu i dodajcie ok. 50 ml oleju.
  3. Gdy olej będzie już gorący, układajcie na patelni obtoczone w mące mięso (jedno koło drugiego) i smażcie dalej na dużym ogniu przez 12 minut. Nie mieszajcie mięsa często, dajcie mu się trochę przypalić.
  4. W czasie gdy na patelni smaży się karkówka, pokrójcie pieczarki w ćwiartki.
  5. Po kilkunastu minutach smażenia karkówki na patelnię dodajcie pieczarki, które posólcie, doprawcie pieprzem i dodajcie kilka ziaren kwasku cytrynowego. Zamieszajcie pieczarki z mięsem i smażcie je przez 6 minut na dużym ogniu, mieszając co ok. 1 minutę.
  6. W między czasie pokrójcie cebulę w ćwierć plasterki oraz czosnek w plasterki, które dodajcie następnie na patelnię jak pieczarki będą już podsmażone. Dodajcie również pozostałe 25 ml oleju.
  7. Mięso, pieczarki oraz cebulę i czosnek zamieszajcie i smażcie na dużym ogniu przez kolejne 5 minut.
  8. Po tym czasie dodajcie wodę, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca, pół łyżeczki soli i świeżo mielony pieprz. Zmniejszcie ogień na mały, przykryjcie patelnię i duście całość przez 30 minut.
  9. W czasie, gdy gulasz się dusi, przygotujcie pozostałe składniki. Paprykę pokrójcie w grubą kostkę, pora w plasterki a marchewkę w średniej wielkości kostkę.
  10. Po 30 minutach na patelnię dodajcie pozostałe warzywa oraz koncentrat pomidorowy i słodką paprykę w proszku.
  11. Ponownie całość wymieszajcie, przykryjcie i duście dalej na małym ogniu przez kolejne 45 minut.
  12. Po tym czasie zdejmijcie pokrywkę, zwiększcie ogień na średni i mieszając od czasu do czasu odparujcie gulasz z karkówki z warzywami przez 15 minut.
  13. Gotowe!

MIEJ POD RĘKĄ

  • duża, najlepiej głęboka patelnia z pokrywką,
  • duży pojemnik kuchenny z pokrywką,

CENNE RADY

Najprostszym sposobem obtoczenia w mące mięsa jest włożenie odpowiedniej wielkości kawałów mięsa do pojemnika, wsypanie do niego mąki a następnie jego przykrycie i energiczne potrząsanie przez ok. 15 sekund. Banalne a jakie skuteczne!

SPOSÓB PODANIA

Gulasz z karkówki z warzywami i pieczarkami możecie podać na kilka sposobów: z ziemniakami, białym ryżem, domowym chlebem, kaszą czy tak jak to ja zrobiłem z brązowym ryżem. Do tego zestawu warto podać np. kiszonego ogórka, domowego korniszona, charakternego pikla w musztardzie czy surówkę z kapusty.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!