Pikle z musztardą

Pikle z musztardą
  • Marcin
  • 21 grudnia 2020

Kolejny z moich przepisów na ogórkowe przetwory, czyli pikle z musztardą! Po wcześniejszych przepisach na tradycyjne ogórki kiszone i konserwowe oraz trochę bardziej urozmaicone ogórki po kaszubsku lub pikle słodko-kwaśne z curry przyszedł czas na musztardowe ogórki. Przepis ten pochodzi z domu rodzinnego mojej żony, gdzie jest jednym z ich ogórkowych przysmaków, dlatego też pikle w tym wydaniu znam nie od dziś i mogę je Was szczerze polecić. Sam przepis jest bardzo prosty a składniki ogólnodostępne oraz znane niemal każdemu. Dzięki temu łatwo można się spodziewać jak smakują pikle z musztardą oraz być spokojnym o to, że również naszym gościom przypadną do gustu. Tak przygotowane pikle sprawdzą się jako jedna z przekąsek na przyjęciu czy spotkaniu, dodatek do obiadu czy przegryzka na każdą okazję. Spróbujcie sami przygotować musztardowe pikle i podzielcie się swoimi wrażeniami.

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 1 kg dużych ogórków (mogą być przerośnięte),
  • zalewa:
    • 375 ml wody,
    • 75 ml octu spirytusowego,
    • 120 g cukru,
    • 1,5 łyżki musztardy,
    • 1 łyżeczka soli
  • 3 liście laurowe (po jednym na słoik),
  • 3 ziarna ziela angielskiego (po jednym na słoik),

(ilość produktów dla przygotowania 3 słoików o pojemności 400 ml)

pikle z musztardą
pikle z musztardą
pikle z musztardą
pikle z musztardą

WYKONANIE


Pikle z musztardą

  1. Ogórki umyj i osusz. Następnie obierz je ze skórki, najlepiej obieraczką. Po obraniu przekrój wzdłuż na 4 ćwiartki i wytnij gniazda nasienne.
  2. Przygotuj słoiki i do każdego z nich dodaj 1 ziarno ziela angielskiego oraz 1 liść laurowy.
  3. Przygotowane pikle układaj pionowo w słoikach. Łatwiej będzie, jeżeli będziesz trzymać słoik poziomo i po jego wypełnieniu dopiero postawisz go do pionu.
  4. W kolejnym kroku po wypełnieniu słoików piklami należy przygotować zalewę.
  5. Do przygotowanego garnka dodaj wszystkie składniki zalewy i postaw całość na średnim ogniu. Zagotuj zalewę stale mieszając.
  6. Gdy zalewa się zagotuje oda razu zalewaj pikle w słoikach. Po zalaniu zakręć słoiki nakrętką i wstawiaj gorące słoiki do gorącej wody w garnku do pasteryzowania. Woda w garnku powinna sięgać około połowy wysokości słoików.
  7. Pasteryzuj słoiki przez 4 minuty na średnim ogniu i po tym czasie wyciągnij je na bawełnianą ściereczkę do wystygnięcia.
  8. Po ostygnięciu odczekaj około tygodnia, by pikle się zamarynowały. Po tym czasie pikle z musztardą są gotowe do serwowania.

MIEJ POD RĘKĄ

  • 3 słoiki z nakrętkami o pojemności ok. 400 ml,
  • średnią miskę,
  • mały garnek do przygotowania zalewy,
  • duży garnek z pokrywką do pasteryzowania,
  • 2 bawełniane ściereczki, z czego jedną należy wyłożyć dno dużego garnka

CENNE RADY

O smaku pikli decyduje głównie użyta musztarda. Ja proponuję wykorzystać musztardę sarepską, która jest intensywna i lekko pikantna. Jeżeli jednak wolisz bardziej łagodne smaki wybierz musztardę delikatesową lub miodową. Dla amatorów ostrzejszych przysmaków polecam np. musztardę rosyjską.

SPOSÓB PODANIA

Pikle z musztardą sprawdzą się przy wielu okazjach. Mogą być dodatkiem do obiadu, np. kotletów drobiowych, przekąską podczas przyjęcia a także ratunkiem na mały, wieczorny głód.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!