Roladki z tortilli na zimno

Roladki z tortilli na zimno
  • Marcin
  • 2 stycznia 2022

Roladki z tortilli na zimno, zwane przez wielu również ślimaczkami to kolejna obok klasycznych koreczków przekąska „na raz”, która daje nam dużo dowolności z doborem składników. Dzięki temu możemy stworzyć takie roladki z tortilli na zimno, na jakie właśnie mamy ochotę! Najlepiej sprawdzają się na imprezowy stół i dzięki temu, że można je przygotować nieco wcześniej, pozwalają wyrobić się z innymi imprezowymi daniami. Zaryzykuję nawet stwierdzenie, że po kilku godzinach w lodówce są jeszcze smaczniejsze:) Przygotujcie i przekonajcie się sami!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • podstawowe składniki:
    • placki tortilli (1 placek = 1 rolka = około 7-8 roladek),
    • majonez,
    • serek kanapkowy,
    • ser topiony,
  • dodatki:

(ilość produktów dla przygotowania 7-8 roladek z 1 placka tortilli)

roladki z tortilli na zimno
roladki z tortilli na zimno
roladki z tortilli na zimno
roladki z tortilli na zimno
roladki z tortilli na zimno

WYKONANIE


Roladki z tortilli na zimno

  1. Weźcie 1 placek tortilli i posmarujcie go majonezem, serkiem kanapkowym lub serkiem topionym.
  2. Na posmarowanym placku tortilli układajcie wybrane składniki, np. liście sałaty, plastry szynki, suszone pomidory, szczypior, plastry żółtego sera. Układając składniki na tortilli, pamiętajcie by od góry zostawić kawałek placka posmarowanego majonezem lub serkiem, dzięki któremu roladka „sklei się”.
  3. Gdy wszystkie składniki są już na tortilli, zacznijcie zwijać placek w roladkę.
  4. Gotową roladkę odłóżcie na bok i przygotujcie kolejną.
  5. Gdy będziecie mieli już gotowe wszystkie roladki, włóżcie je do lodówki na około 3 godziny.
  6. Po tym czasie wyciągnijcie roladki i zacznijcie kroić w kawałki o grubości około 2-3 centymetrów a następnie w każdy kawałek wbijcie wykałaczkę, dzięki której łatwiej będzie chwycić przekąskę oraz roladka będzie się lepiej trzymać.
  7. Gotowe roladki z tortilli na zimno układajcie na półmisku i jeżeli nie stawiacie ich od razu na stół, schowajcie do lodówki.

MIEJ POD RĘKĄ

  • wykałaczki,
  • ewentualnie sitko kuchenne,

CENNE RADY

Dzięki kilku godzinom, które spędzają w lodówce przygotowane roladki (jeszcze niepokrojone), tortille zmiękną i będzie się je dużo łatwiej kroiło. Właśnie dlatego warto przygotować je kilka godzin wcześniej a nawet dzień wcześniej, dzięki temu po pierwsze przejdą smakiem a po drugie tortille staną się miękkie i przyjemnie wilgotne, dzięki czemu prościej i łatwiej je pokroimy.

SPOSÓB PODANIA

Gotowe roladki z tortilli na zimno podawajcie prosto z lodówki, ułożone na półmisku. Oczywiście warto podać je w towarzystwie innych przysmaków i przekąsek. Po pomysły i inspirację zapraszam Was do tagów #imprezowe finger foods oraz #przepisy na imprezę, gdzie znajdziecie dziesiątki innych przepisów!

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!