Sałatka w hiszpańskim stylu z chorizo i pomarańczą

Sałatka w hiszpańskim stylu z chorizo i pomarańczą
  • Marcin
  • 7 marca 2022

Kolejna moja wariacja, inspirowana hiszpańskimi smakami to sałatka w hiszpańskim stylu z chorizo i soczystą pomarańczą! To obok przepisu na hiszpańską tortillę ziemniaczaną z chorizo kolejny mój przepis na iberyjskiego ducha w waszej kuchni! Charakterystyczne i bardzo popularne hiszpańskie przysmaki, podane razem z sałatą i pysznym cytrusowym dressingiem, przyznacie że brzmi smacznie:) A dodatkowo, jak to z sałatkami, przygotujecie ją w kilkanaście minut!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • sałatka:
    • połowa dojrzałej pomarańczy,
    • 70 g kiełbasy chorizo,
    • 50 g zielonych oliwek,
    • 150 g ulubionego mixu sałat, polecam wybrać te z rukolą,
    • 1 cebula dymka,
    • 100 g hiszpańskiego sera np. Queso Manchego ChNP, Queso Iberico czy Queso de cabra, które powinniście bez problemu kupić w polskich sklepach,
  • dressing:
    • sok z połowy małej pomarańczy,
    • pół łyżeczki kolendry w ziarnach.
    • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku,
    • 1 łyżka octu jabłkowego,
    • 2 łyżki oliwy z oliwek

(ilość produktów dla przygotowania 2 porcji)

Sałatka w hiszpańskim stylu z chorizo
Sałatka w hiszpańskim stylu z chorizo
Sałatka w hiszpańskim stylu z chorizo
Sałatka w hiszpańskim stylu z chorizo
Sałatka w hiszpańskim stylu z chorizo

WYKONANIE


Sałatka w hiszpańskim stylu z chorizo i pomarańczą

  1. W pierwszej kolejności przygotujcie dressing. W moździerzu rozdrobnijcie kolendrę i tymianek, przesypcie go do miseczki a następnie dodajcie do nich sok z pomarańczy, ocet jabłkowy i oliwę z oliwek. Całość dobrze wymieszajcie.
  2. Do przygotowanych misek (lub talerzy) włóżcie sałatę, dzieląc ją na dwie porcje.
  3. Chorizo pokrójcie w plasterki, możliwie cienkie i dodajcie do sałaty.
  4. Następnie pokrójcie ser w grubą kostkę i wrzućcie go do misek.
  5. Oliwki odcedźcie na kuchennym sitku a później pokrójcie ja na pół i dodajcie do pozostałych składników.
  6. W dalszej kolejności obierzcie pomarańczę i następnie pokrójcie ją w duże kawałki i ułóżcie na wierzchu sałatki.
  7. Teraz dodajcie przygotowany wcześniej dressing, polewając nim równomiernie całą sałatkę.
  8. Na koniec posypcie sałatkę posiekaną dymką i gotowe. Sałatka w hiszpańskim stylu z chorizo i pomarańcza może ruszać na stół!

MIEJ POD RĘKĄ

  • dwie duże miski lub duże talerze,
  • moździerz,
  • mała miseczka,
  • małe sitko kuchenne,
  • wyciskarka do cytrusów,

CENNE RADY

Używajcie do sałatki dojrzałych i soczystych pomarańczy. Poznacie je po tym, że są ciężkie a ich skórka jest intensywnie pomarańczowa.

SPOSÓB PODANIA

Sałatka w hiszpańskim stylu z chorizo i pomarańczą to praktycznie samodzielne danie, które możesz zjeść bez dodatków ale równie dobrze podać razem z np. pieczywem czosnkowym lub kawałkiem tosta z domowego chleba np. chleba owsianego na zakwasie lub pszennego chleba z żurawiną. Zawsze możecie podać również świeżo wyciskany sok z wyciskarki wolnoobrotowej z owoców, z których słynie Półwysep Iberyjski.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!