Sałatka z mozzarellą i sosem miodowo-musztardowym

Sałatka z mozzarellą i sosem miodowo-musztardowym
  • Marcin
  • 5 listopada 2020

Szukasz pomysłu na błyskawiczną kolację? Oto pomysł idealny – sałatka z mozzarellą z sosem miodowo-musztardowym! Prosta w przygotowaniu, doskonała w smaku i mimo, że to tylko sałatka, bardzo sycąca. Oczywiście całą robotę robi tutaj delikatna mozzarella w połączeniu z miodowo-musztardowym sosem. Połączenie, które na pierwszy rzut oka nie gryzie się, okazuje się po prostu świetne. Do tego dodatek pomidorków koktajlowych, świeżego ogórka i dobrej podsuszanej szynki dopełnia całości.

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 200 g mixu sałat,
  • 125 g mini mozzarelli,
  • 10 plastrów kiełbasy żywieckiej,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • pół dużego lub 1 mały świeży ogórek,
  • 1 cebula dymka,
  • 1 porcja sosu miodowo-musztardowego,
  • pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 2 porcji)

sałatka z mozzarellą
sałatka z mozzarellą
sałatka z mozzarellą
sałatka z mozzarellą
sałatka z mozzarellą

WYKONANIE


Sałatka z mozzarellą i sosem miodowo-musztardowym

  1. Mix sałat podziel na pół i rozłóż po przygotowanych miskach.
  2. Pomidorki koktajlowe opłucz i osusz. Następnie przekrój je wzdłuż na pół i dodaj do sałaty, również dzieląc je po równo na porcje.
  3. Ogórka również umyj i osusz. Przekrój wzdłuż na pół i dalej pokrój na półplasterki. Dodaj do sałaty.
  4. Kiełbasę żywiecką pokrój w paski i również dodaj do misek.
  5. Mozzarellę odcedź z zalewy a następnie dodaj po równo do misek.
  6. Cebulę dymkę oddziel od szczypioru, który następnie pokrój na mniejsze kawałki. Dla lubiących nieco pikantniejsze smaki proponuję dodać również pokrojoną w półplasterki cebulę dymkę.
  7. Przygotuj sos miodowo-musztardowy, według mojego przepisu – link do przepisu.
  8. Polej przygotowanym sosem sałatkę ale nie mieszaj składników.
  9. Na koniec dodaj świeżo mielony pieprz.
  10. Sałatka z mozzarellą i sosem miodowo-musztardowym gotowa!

MIEJ POD RĘKĄ

  • dwie średnie lub duże miski,

CENNE RADY

Jeżeli nie uda Ci się dostać mini mozzarelli, możesz spokojnie użyć zwykłej mozzarelli, którą pokrój wtedy w grubą kostkę.

SPOSÓB PODANIA

Sałatka z mozzarellą przygotowana według tego przepisu jest gotowa do podania. Jeżeli chcesz by była jeszcze bardziej pożywnym posiłkiem, możesz podać do niej jako dodatek np. pieczywo czosnkowe.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!