Sos miodowo-musztardowy

Sos miodowo-musztardowy
  • Marcin
  • 5 listopada 2020

Pamiętam sos miodowo-musztardowy, który otrzymałem do sałatki w jednej z restauracji w Toruniu. Było to już lata temu, jednak ten smak wraca do mnie bardzo często. Uwielbiam połączenie lekko ostrej i gorzkiej musztardy ze słodkością miodu i charakterem oliwy z oliwek. Każda sałatka, polana tym sosem to dla mnie istnie niebo w gębie. Dodatkowo przygotowanie tego sosu to dosłownie chwila, a potrzebne składniki znajdują się niemal w każdej kuchni. Dlatego tym bardziej nie ma co zwlekać, czas przygotować sos miodowo-musztardowy!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 1 łyżeczka intensywnej i ostrej musztardy (najlepsza będzie Dijon),
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki soku z cytryny lub szczypta kwasku cytrynowego,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli

(ilość produktów dla przygotowania 1 porcji)

Sos miodowo-musztardowy
Sos miodowo-musztardowy
Sos miodowo-musztardowy
Sos miodowo-musztardowy
Sos miodowo-musztardowy

WYKONANIE


Sos miodowo-musztardowy

  1. Nałóż do przygotowanej miseczki musztardę i miód. Jeżeli nie masz musztardy Dijon (mocno słona i pikantna), wykorzystaj musztardę sarepską i dodaj szczyptę soli.
  2. Dodaj do musztardy i miodu, sok z cytryny (lub kwasek cytrynowy), pieprz oraz (kolejną) szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj, by powstała gładka, jednolita konsystencja.
  3. Do wymieszanych składników dodawaj stopniowo oliwę z oliwek. Najlepiej łyżka po łyżce, a między porcjami intensywnie mieszaj sos by uzyskać gładką konsystencję.
  4. Po dodaniu całej oliwy i dokładnym wymieszaniu, sprawdź konsystencję. Jeżeli jest odpowiednio płynna, sos miodowo-musztardowy jest gotowy. Jeżeli sos jest zbyt gesty, dodaj jeszcze odrobinę oliwy z oliwek.

MIEJ POD RĘKĄ

  • miseczkę,

CENNE RADY

Nie każdy musi przepadać za intensywną w smaku musztardą Dijon, dlatego do sosu miodowo-musztardowego, możesz dodać dowolną, może twoją ulubioną, musztardę. Od jej wyboru w dużej mierze zależeć będzie smak sosu. Wybierając musztardę delikatesową, sos będzie łagodny, natomiast gdy wybierzesz musztardę rosyjską, twój sos będzie przede wszystkim pikantny. Wybór należy do ciebie, ja wybieram musztardę Dijon.

SPOSÓB PODANIA

Sos miodowo-musztardowy to idealne wykończenie niemal każdej sałatki. Najbezpieczniej podać go w osobnym naczyniu, by każdy mógł dodać go sobie samemu, dokładnie tyle ile lubi i chce.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!