
Zupa kalafiorowa
Co to jest za zupa! Smak lata zamknięty na talerzu, taka właśnie jest zupa kalafiorowa. Doskonała latem ale równie smaczna zimą, przygotowana z mrożonych warzyw. Bogactwo warzyw, mięsny wywar i uwielbiany przeze mnie koperek, to mieszanka idealna do tego, by powstała z niej przepyszna zupa.
Korzystaj gdy sezon na świeże jest w pełni, wtedy smakuje ona najbardziej. Z moim przepisem przygotowanie tej zupy to prościzna. Przekonaj się w swojej kuchni!
oznaczenia

SKŁADNIKI
- 1 mały kalafior,
 - 600 mięsa z kurczaka (1 filet, udko, porcja rosołowa),
 - 3 duże ziemniaki,
 - 1 średnia marchewka,
 - 1 mały korzeń pietruszki,
 - 1 mała cebula,
 - 1 mały por (zielona część),
 - 2 łyżeczki soli,
 - 3 liście laurowe,
 - 3 ziela angielskie,
 - 5 ziaren pieprzu,
 - 2 gałązki świeżego lubczyku (lub pół łyżeczki suszonego lubczyku),
 - 100 ml mleka,
 - 1,5 litra wody,
 - pęczek koperku
 
(ilość produktów dla przygotowania 8-10 porcji)
WYKONANIE
- Do przygotowanego garnka włożyć kawałki kurczaka, wcześniej opłukane i zalać je 1,5 litra wody. Dodaj 1 łyżeczkę soli i postawić na średnim ogniu. Zagotować. Tuż przed wrzeniem zebrać szum za pomocy małego sitka lub szumówki.
 - Dodaj do garnka gałązki lubczyku, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz i obraną cebulę w całości. Gotuj całość na małym ogniu przez 30 minut, koniecznie pod przykryciem.
 - W czasie gdy wywar się gotuje pokrój warzywa. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obierz i pokrój; marchewkę i pietruszkę w kostkę (ćwierć plasterki) a ziemniaki w centymetrową kostkę.
 - Kalafiora podziel na małe różyczki.
 - Pora przekrój na pół wzdłuż i pokrój w paski.
 - Gdy wywar się ugotuje, dodaj do garnka wszystkie pokrojone warzywa. Dodaj 1 łyżeczkę soli i ponownie doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut.
 - Po upływie czasu, wyciągnij z zupy mięso i odłóż na talerz.
 - Zupę trzeba teraz zabielić, dlatego dodaj do niej 100 ml mleka i dokładnie wymieszaj.
 - Koperek poszatkuj i dodaj do zupy. Wymieszaj i włóż do garna z powrotem mięso (tak jak lubisz, czyli w całości lub podzielone na mniejsze kawałki i obrane z kości). Zupa kalafiorowa jest gotowa.
 
Zupa kalafiorowa









MIEJ POD RĘKĄ
- duży garnek,
 - małe sitko lub szumówkę,
 - średnią miskę,
 - duże sito,
 - głęboki talerz,
 
CENNE RADY
Zupa kalafiorowa wychodzi najlepsza latem, gdy dostępne są świeże warzywa i zioła. Wersja zimowa najlepsza będzie z warzyw mrożonych.
SPOSÓB PODANIA
Zupę podawaj w głębokim talerzu lub miseczce. Dodaj do każdej porcji odrobinę mięsa.
Latem możesz serwować tą zupę nie gorącą a letnią, smakuje równie dobrze a nie potęguje wszechogarniającego gorąca.
Niektórzy traktują zupę jako pierwsze danie. Jeżeli szukasz pomysłu na „drugie” zajrzyj do kategorii dania główne.
polecane PRZEPISY

