deser lodowy pomysły na owsianki

Błyskawiczny deser lodowy z płatkami owsianym

Deser lodowy w lato to najprzyjemniejszy umilacz czasu. Nie dość, że doskonale smakuje to jeszcze chłodzi. Jednak może on być również idealnym pomysłem na ugoszczenie niespodziewanych i spodziewanych gości Przygotujesz go w zaledwie 10 minut a do tego prezentuje się zjawiskowo! Nie wierzysz? Sprawdź i napisz czy wyrobiłeś się w czasie.

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 4 gałki ulubionych lodów,
  • 6 biszkoptów,
  • 2 łyżki płatków owsianych,
  • 2 łyżeczki mieszanki bakaliowej,
  • 15 ml ulubionej nalewki lub likieru,
  • 2 kostki czekolady

(ilość produktów dla przygotowania 2 porcji)

WYKONANIE


  1. Do małej miseczki dodaj płatki owsiane a następnie bakalie. Wymieszaj.
  2. Weź kieliszki i na ich dno pokrusz po dwa biszkopty na kieliszek. Idealne jak pokruszysz je w nie za małe kawałki.
  3. Na pokruszone biszkopty dodaj jedną kulkę lodów.
  4. Następnie na lodową kulkę dodaj 1,5 łyżeczki mieszanki płatków owsianych i bakalii.
  5. W dalszej kolejności połóż na wierzch biszkopta w całości, najlepiej spodem do góry. Lekko dociśnij.
  6. Na biszkopta połóż kolejną kulkę lodów.
  7. Polej deser lodowy przygotowaną ulubioną nalewką lub likierem.
  8. Na wierzch dodaj po równo pozostałych płatków owsianych z bakaliami.
  9. Na sam koniec udekoruj deser lodowy tartą czekoladą. Gotowe, podawaj jak najszybciej!

Błyskawiczny deser lodowy z płatkami owsianym

deser lodowy
deser lodowy
deser lodowy
deser lodowy pomysły na owsianki

MIEJ POD RĘKĄ


  • 2 wysokie kieliszki do wina lub dowolne inne naczynia szklane, najlepiej wysokie,
  • łyżka do lodów z przygotowaną szklanką wrzątku,
  • tarka z drobnymi oczkami,
  • niewielka miseczka

CENNE RADY


Nie kupuj plastikowych łyżek do lodów. Tylko te wykonane z metalu możemy rozgrzać we wrzątku, co bardzo ułatwia potem formowanie kulki lodowej.

SPOSÓB PODANIA


Jak już wspomniałem deser lodowy najlepiej podawać w wysokim i możliwie smukłym, szklanym naczyniu. Wtedy wygląda najbardziej okazale.

Idealnym dodatkiem do takiego deseru będzie kruche ciastko, dowolny owoc no i oczywiście filiżanka kawy lub herbaty.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl