
Pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej
Filet z piersi kurczaka to wdzięczny kawałek mięsa – prosty w przygotowaniu, łatwo dostępny i smaczny. Pomysłów na jego przyrządzenie jest wiele, ja chciałbym Wam zaproponować jeden z nich, czyli pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej. Sam jestem wielkim fanem połączenia miodu i musztardy, które wyjątkowo dobrze pasuje mi do mięsa drobiowego. Zresztą przekonajcie się sami i przygotujcie w swoich domach właśnie to danie!
oznaczenia

SKŁADNIKI
- 4 filety z piersi kurczaka,
 - marynata:
- 1 łyżeczka musztardy Dijon,
 - 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
 - 1,5 łyżeczki musztardy francuskiej,
 - 1,5 łyżeczki musztardy delikatesowej,
 - 2 łyżki miodu,
 - 1 łyżeczka suszonego tymianku,
 - pół łyżeczki suszonej bazylii,
 - pół łyżeczki suszonego oregano,
 - pół łyżeczki suszonego rozmarynu,
 - pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w proszku,
 - pół łyżeczki mielonego pieprzu,
 - pół łyżeczki soli,
 - 3 łyżki oleju rzepakowego,
 
 - zaprawa do sosu:
- 2 łyżki śmietany 18%,
 - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
 
 
(ilość produktów dla przygotowania 8 porcji)
WYKONANIE
Pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej:
- Filety z piersi opłucz pod bieżącą wodą i osusz za pomocną ręcznika papierowego. Następnie piersi oczyść z niedoskonałości i odstaw na bok.
 - Przygotuj miskę, do której dodawaj kolejne składniki marynaty. Po dodaniu wszystkich składników, całość dokładnie wymieszaj.
 - Do przygotowanej marynaty wkładaj pojedynczo piersi z kurczaka i dokładnie marynuj każdą z nich.
 - Gdy wszystkie filety będą już obtoczone w marynacie, zostaw je w misce i odstaw do lodówki na minimum 20 minut.
 - Po upływie czasu w lodówce, przełóż całość do nasmarowanego wcześniej olejem, naczynia żaroodpornego. Na wierzch wlej resztę marynaty z miski. Naczynie przykryj i włóż do rozgrzanego do 180 stopi (program góra-dół), piekarnika.
 - Piecz całość 45 minut, jednak na ostatnie 10 minut dobrze jest ściągnąć pokrywkę naczynia, by piersi i marynata lekko się zarumieniły. Po tym czasie nasze piersi z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej są gotowe.
 
Sos:
- Mając tak pyszna marynatę warto przygotować z niej sos. W tym celu wyciągnij na talerz (lub odwrócone wieczko naczynia żaroodpornego) upieczone filety.
 - Marynatę, która została w naczyniu przelej do małego garnka.
 - Garnek postaw na średnim ogniu i gotuj przez 5 minut, często mieszając aby trochę całość odparować.
 - Po tym czasie zestaw garnek z ognia.
 - Do osobnego naczynia dodaj 2 łyżki śmietany a potem dodawaj do niej bardzo małymi porcjami (objętość łyżki stołowej) gorącą esencję z marynaty. Po każdym dodaniu marynaty, dokładnie mieszaj ją ze śmietaną. W ten sposób hartujemy śmietanę, by potem nam się nie ścięła.
 - Po kilkukrotnym dodaniu marynaty do śmietany, dodaj do nich jeszcze mąkę ziemniaczaną. Całość wymieszaj i dalej podawaj marynatę, już większymi porcjami.
 - Gdy ilość marynaty będzie już większa niż śmietany w naszym naczyniu, przelej całość zaprawy do garnka i wszystko dokładnie wymieszaj używając trzepaczki.
 - Sos podgrzej. Ze wzrostem temperatury powinien gęstnieć, a gdy uzyska już gęstą konsystencję zestaw go z ognia.
 - W ten sposób mamy gotowy sos do przygotowanych piersi z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej.
 
Pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej









MIEJ POD RĘKĄ
- Mając tak pyszna marynatę warto przygotować z niej sos. W tym celu wyciągnij na talerz (lub odwrócone wieczko naczynia żaroodpornego) upieczone filety.
 - Marynatę, która została w naczyniu przelej do małego garnka.
 - Garnek postaw na średnim ogniu i gotuj przez 5 minut, często mieszając aby trochę całość odparować.
 - Po tym czasie zestaw garnek z ognia.
 - Do osobnego naczynia dodaj 2 łyżki śmietany a potem dodawaj do niej bardzo małymi porcjami (objętość łyżki stołowej) gorącą esencję z marynaty. Po każdym dodaniu marynaty, dokładnie mieszaj ją ze śmietaną. W ten sposób hartujemy śmietanę, by potem nam się nie ścięła.
 - Po kilkukrotnym dodaniu marynaty do śmietany, dodaj do nich jeszcze mąkę ziemniaczaną. Całość wymieszaj i dalej podawaj marynatę, już większymi porcjami.
 - Gdy ilość marynaty będzie już większa niż śmietany w naszym naczyniu, przelej całość zaprawy do garnka i wszystko dokładnie wymieszaj używając trzepaczki.
 - Sos podgrzej. Ze wzrostem temperatury powinien gęstnieć, a gdy uzyska już gęstą konsystencję zestaw go z ognia.
 - W ten sposób mamy gotowy sos do przygotowanych piersi z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej.
 
CENNE RADY
Podane przeze mnie ilość składników pozwolą przygotować 8 porcji tego dania. Jeżeli potrzebujesz przygotować obiad np. dla 4 osób podziel podane ilości na pół.
SPOSÓB PODANIA
Przygotowane piersi z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej dobrzej jest przed podaniem pokroić na kawałki o grubości 3 cm. Wtedy łatwiej jest każdemu wziąć tyle, na ile ma ochotę.
Gotowe filety najlepiej smakują z gotowanymi ziemniakami, do których też rewelacyjnie będzie pasował przygotowany sos. Całość dopełni dowolny dodatek warzywny lub inny, trochę bardziej wymyślny jak na przykład Smażone pieczarki na słodko.

