Pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej

Pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej

Filet z piersi kurczaka to wdzięczny kawałek mięsa – prosty w przygotowaniu, łatwo dostępny i smaczny. Pomysłów na jego przyrządzenie jest wiele, ja chciałbym Wam zaproponować jeden z nich, czyli pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej. Sam jestem wielkim fanem połączenia miodu i musztardy, które wyjątkowo dobrze pasuje mi do mięsa drobiowego. Zresztą przekonajcie się sami i przygotujcie w swoich domach właśnie to danie!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 4 filety z piersi kurczaka,
  • marynata:
    •  1 łyżeczka musztardy Dijon,
    • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
    • 1,5 łyżeczki musztardy francuskiej,
    • 1,5 łyżeczki musztardy delikatesowej,
    • 2 łyżki miodu,
    • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
    • pół łyżeczki suszonej bazylii,
    • pół łyżeczki suszonego oregano,
    • pół łyżeczki suszonego rozmarynu,
    • pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w proszku,
    • pół łyżeczki mielonego pieprzu,
    • pół łyżeczki soli,
    • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • zaprawa do sosu:
    • 2 łyżki śmietany 18%,
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

(ilość produktów dla przygotowania 8 porcji)

WYKONANIE


Pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej:

  1. Filety z piersi opłucz pod bieżącą wodą i osusz za pomocną ręcznika papierowego. Następnie piersi oczyść z niedoskonałości i odstaw na bok.
  2. Przygotuj miskę, do której dodawaj kolejne składniki marynaty. Po dodaniu wszystkich składników, całość dokładnie wymieszaj.
  3. Do przygotowanej marynaty wkładaj pojedynczo piersi z kurczaka i dokładnie marynuj każdą z nich.
  4. Gdy wszystkie filety będą już obtoczone w marynacie, zostaw je w misce i odstaw do lodówki na minimum 20 minut.
  5. Po upływie czasu w lodówce, przełóż całość do nasmarowanego wcześniej olejem, naczynia żaroodpornego. Na wierzch wlej resztę marynaty z miski. Naczynie przykryj i włóż do rozgrzanego do 180 stopi (program góra-dół), piekarnika.
  6. Piecz całość 45 minut, jednak na ostatnie 10 minut dobrze jest ściągnąć pokrywkę naczynia, by piersi i marynata lekko się zarumieniły. Po tym czasie nasze piersi z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej są gotowe.

Sos:

  1. Mając tak pyszna marynatę warto przygotować z niej sos. W tym celu wyciągnij na talerz (lub odwrócone wieczko naczynia żaroodpornego) upieczone filety.
  2. Marynatę, która została w naczyniu przelej do małego garnka.
  3. Garnek postaw na średnim ogniu i gotuj przez 5 minut, często mieszając aby trochę całość odparować.
  4. Po tym czasie zestaw garnek z ognia.
  5. Do osobnego naczynia dodaj 2 łyżki śmietany a potem dodawaj do niej bardzo małymi porcjami (objętość łyżki stołowej) gorącą esencję z marynaty. Po każdym dodaniu marynaty, dokładnie mieszaj ją ze śmietaną. W ten sposób hartujemy śmietanę, by potem nam się nie ścięła.
  6. Po kilkukrotnym dodaniu marynaty do śmietany, dodaj do nich jeszcze mąkę ziemniaczaną. Całość wymieszaj i dalej podawaj marynatę, już większymi porcjami.
  7. Gdy ilość marynaty będzie już większa niż śmietany w naszym naczyniu, przelej całość zaprawy do garnka i wszystko dokładnie wymieszaj używając trzepaczki.
  8. Sos podgrzej. Ze wzrostem temperatury powinien gęstnieć, a gdy uzyska już gęstą konsystencję zestaw go z ognia.
  9. W ten sposób mamy gotowy sos do przygotowanych piersi z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej.

Pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej

Pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej
Pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej
Pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej
Pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej
Pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej

MIEJ POD RĘKĄ


  1. Mając tak pyszna marynatę warto przygotować z niej sos. W tym celu wyciągnij na talerz (lub odwrócone wieczko naczynia żaroodpornego) upieczone filety.
  2. Marynatę, która została w naczyniu przelej do małego garnka.
  3. Garnek postaw na średnim ogniu i gotuj przez 5 minut, często mieszając aby trochę całość odparować.
  4. Po tym czasie zestaw garnek z ognia.
  5. Do osobnego naczynia dodaj 2 łyżki śmietany a potem dodawaj do niej bardzo małymi porcjami (objętość łyżki stołowej) gorącą esencję z marynaty. Po każdym dodaniu marynaty, dokładnie mieszaj ją ze śmietaną. W ten sposób hartujemy śmietanę, by potem nam się nie ścięła.
  6. Po kilkukrotnym dodaniu marynaty do śmietany, dodaj do nich jeszcze mąkę ziemniaczaną. Całość wymieszaj i dalej podawaj marynatę, już większymi porcjami.
  7. Gdy ilość marynaty będzie już większa niż śmietany w naszym naczyniu, przelej całość zaprawy do garnka i wszystko dokładnie wymieszaj używając trzepaczki.
  8. Sos podgrzej. Ze wzrostem temperatury powinien gęstnieć, a gdy uzyska już gęstą konsystencję zestaw go z ognia.
  9. W ten sposób mamy gotowy sos do przygotowanych piersi z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej.

CENNE RADY


Podane przeze mnie ilość składników pozwolą przygotować 8 porcji tego dania. Jeżeli potrzebujesz przygotować obiad np. dla 4 osób podziel podane ilości na pół.

SPOSÓB PODANIA


Przygotowane piersi z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej dobrzej jest przed podaniem pokroić na kawałki o grubości 3 cm. Wtedy łatwiej jest każdemu wziąć tyle, na ile ma ochotę.

Gotowe filety najlepiej smakują z gotowanymi ziemniakami, do których też rewelacyjnie będzie pasował przygotowany sos. Całość dopełni dowolny dodatek warzywny lub inny, trochę bardziej wymyślny jak na przykład Smażone pieczarki na słodko.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl