Pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej
Filet z piersi kurczaka to wdzięczny kawałek mięsa – prosty w przygotowaniu, łatwo dostępny i smaczny. Pomysłów na jego przyrządzenie jest wiele, ja chciałbym Wam zaproponować jeden z nich, czyli pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej. Sam jestem wielkim fanem połączenia miodu i musztardy, które wyjątkowo dobrze pasuje mi do mięsa drobiowego. Zresztą przekonajcie się sami i przygotujcie w swoich domach właśnie to danie!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 4 filety z piersi kurczaka,
- marynata:
- 1 łyżeczka musztardy Dijon,
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
- 1,5 łyżeczki musztardy francuskiej,
- 1,5 łyżeczki musztardy delikatesowej,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- pół łyżeczki suszonej bazylii,
- pół łyżeczki suszonego oregano,
- pół łyżeczki suszonego rozmarynu,
- pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w proszku,
- pół łyżeczki mielonego pieprzu,
- pół łyżeczki soli,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- zaprawa do sosu:
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
(ilość produktów dla przygotowania 8 porcji)
WYKONANIE
Pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej:
- Filety z piersi opłucz pod bieżącą wodą i osusz za pomocną ręcznika papierowego. Następnie piersi oczyść z niedoskonałości i odstaw na bok.
- Przygotuj miskę, do której dodawaj kolejne składniki marynaty. Po dodaniu wszystkich składników, całość dokładnie wymieszaj.
- Do przygotowanej marynaty wkładaj pojedynczo piersi z kurczaka i dokładnie marynuj każdą z nich.
- Gdy wszystkie filety będą już obtoczone w marynacie, zostaw je w misce i odstaw do lodówki na minimum 20 minut.
- Po upływie czasu w lodówce, przełóż całość do nasmarowanego wcześniej olejem, naczynia żaroodpornego. Na wierzch wlej resztę marynaty z miski. Naczynie przykryj i włóż do rozgrzanego do 180 stopi (program góra-dół), piekarnika.
- Piecz całość 45 minut, jednak na ostatnie 10 minut dobrze jest ściągnąć pokrywkę naczynia, by piersi i marynata lekko się zarumieniły. Po tym czasie nasze piersi z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej są gotowe.
Sos:
- Mając tak pyszna marynatę warto przygotować z niej sos. W tym celu wyciągnij na talerz (lub odwrócone wieczko naczynia żaroodpornego) upieczone filety.
- Marynatę, która została w naczyniu przelej do małego garnka.
- Garnek postaw na średnim ogniu i gotuj przez 5 minut, często mieszając aby trochę całość odparować.
- Po tym czasie zestaw garnek z ognia.
- Do osobnego naczynia dodaj 2 łyżki śmietany a potem dodawaj do niej bardzo małymi porcjami (objętość łyżki stołowej) gorącą esencję z marynaty. Po każdym dodaniu marynaty, dokładnie mieszaj ją ze śmietaną. W ten sposób hartujemy śmietanę, by potem nam się nie ścięła.
- Po kilkukrotnym dodaniu marynaty do śmietany, dodaj do nich jeszcze mąkę ziemniaczaną. Całość wymieszaj i dalej podawaj marynatę, już większymi porcjami.
- Gdy ilość marynaty będzie już większa niż śmietany w naszym naczyniu, przelej całość zaprawy do garnka i wszystko dokładnie wymieszaj używając trzepaczki.
- Sos podgrzej. Ze wzrostem temperatury powinien gęstnieć, a gdy uzyska już gęstą konsystencję zestaw go z ognia.
- W ten sposób mamy gotowy sos do przygotowanych piersi z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej.
Pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej
MIEJ POD RĘKĄ
- Mając tak pyszna marynatę warto przygotować z niej sos. W tym celu wyciągnij na talerz (lub odwrócone wieczko naczynia żaroodpornego) upieczone filety.
- Marynatę, która została w naczyniu przelej do małego garnka.
- Garnek postaw na średnim ogniu i gotuj przez 5 minut, często mieszając aby trochę całość odparować.
- Po tym czasie zestaw garnek z ognia.
- Do osobnego naczynia dodaj 2 łyżki śmietany a potem dodawaj do niej bardzo małymi porcjami (objętość łyżki stołowej) gorącą esencję z marynaty. Po każdym dodaniu marynaty, dokładnie mieszaj ją ze śmietaną. W ten sposób hartujemy śmietanę, by potem nam się nie ścięła.
- Po kilkukrotnym dodaniu marynaty do śmietany, dodaj do nich jeszcze mąkę ziemniaczaną. Całość wymieszaj i dalej podawaj marynatę, już większymi porcjami.
- Gdy ilość marynaty będzie już większa niż śmietany w naszym naczyniu, przelej całość zaprawy do garnka i wszystko dokładnie wymieszaj używając trzepaczki.
- Sos podgrzej. Ze wzrostem temperatury powinien gęstnieć, a gdy uzyska już gęstą konsystencję zestaw go z ognia.
- W ten sposób mamy gotowy sos do przygotowanych piersi z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej.
CENNE RADY
Podane przeze mnie ilość składników pozwolą przygotować 8 porcji tego dania. Jeżeli potrzebujesz przygotować obiad np. dla 4 osób podziel podane ilości na pół.
SPOSÓB PODANIA
Przygotowane piersi z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej dobrzej jest przed podaniem pokroić na kawałki o grubości 3 cm. Wtedy łatwiej jest każdemu wziąć tyle, na ile ma ochotę.
Gotowe filety najlepiej smakują z gotowanymi ziemniakami, do których też rewelacyjnie będzie pasował przygotowany sos. Całość dopełni dowolny dodatek warzywny lub inny, trochę bardziej wymyślny jak na przykład Smażone pieczarki na słodko.
polecane PRZEPISY