Pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej

Pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej
  • Marcin
  • 1 kwietnia 2020

Filet z piersi kurczaka to wdzięczny kawałek mięsa – prosty w przygotowaniu, łatwo dostępny i smaczny. Pomysłów na jego przyrządzenie jest wiele, ja chciałbym Wam zaproponować jeden z nich, czyli pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej. Sam jestem wielkim fanem połączenia miodu i musztardy, które wyjątkowo dobrze pasuje mi do mięsa drobiowego. Zresztą przekonajcie się sami i przygotujcie w swoich domach właśnie to danie!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 4 filety z piersi kurczaka,
  • marynata:
    •  1 łyżeczka musztardy Dijon,
    • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
    • 1,5 łyżeczki musztardy francuskiej,
    • 1,5 łyżeczki musztardy delikatesowej,
    • 2 łyżki miodu,
    • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
    • pół łyżeczki suszonej bazylii,
    • pół łyżeczki suszonego oregano,
    • pół łyżeczki suszonego rozmarynu,
    • pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w proszku,
    • pół łyżeczki mielonego pieprzu,
    • pół łyżeczki soli,
    • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • zaprawa do sosu:
    • 2 łyżki śmietany 18%,
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

(ilość produktów dla przygotowania 8 porcji)

Pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej
Pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej
Pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej
Pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej
Pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej

WYKONANIE


Pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej

Pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej:

  1. Filety z piersi opłucz pod bieżącą wodą i osusz za pomocną ręcznika papierowego. Następnie piersi oczyść z niedoskonałości i odstaw na bok.
  2. Przygotuj miskę, do której dodawaj kolejne składniki marynaty. Po dodaniu wszystkich składników, całość dokładnie wymieszaj.
  3. Do przygotowanej marynaty wkładaj pojedynczo piersi z kurczaka i dokładnie marynuj każdą z nich.
  4. Gdy wszystkie filety będą już obtoczone w marynacie, zostaw je w misce i odstaw do lodówki na minimum 20 minut.
  5. Po upływie czasu w lodówce, przełóż całość do nasmarowanego wcześniej olejem, naczynia żaroodpornego. Na wierzch wlej resztę marynaty z miski. Naczynie przykryj i włóż do rozgrzanego do 180 stopi (program góra-dół), piekarnika.
  6. Piecz całość 45 minut, jednak na ostatnie 10 minut dobrze jest ściągnąć pokrywkę naczynia, by piersi i marynata lekko się zarumieniły. Po tym czasie nasze piersi z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej są gotowe.

Sos:

  1. Mając tak pyszna marynatę warto przygotować z niej sos. W tym celu wyciągnij na talerz (lub odwrócone wieczko naczynia żaroodpornego) upieczone filety.
  2. Marynatę, która została w naczyniu przelej do małego garnka.
  3. Garnek postaw na średnim ogniu i gotuj przez 5 minut, często mieszając aby trochę całość odparować.
  4. Po tym czasie zestaw garnek z ognia.
  5. Do osobnego naczynia dodaj 2 łyżki śmietany a potem dodawaj do niej bardzo małymi porcjami (objętość łyżki stołowej) gorącą esencję z marynaty. Po każdym dodaniu marynaty, dokładnie mieszaj ją ze śmietaną. W ten sposób hartujemy śmietanę, by potem nam się nie ścięła.
  6. Po kilkukrotnym dodaniu marynaty do śmietany, dodaj do nich jeszcze mąkę ziemniaczaną. Całość wymieszaj i dalej podawaj marynatę, już większymi porcjami.
  7. Gdy ilość marynaty będzie już większa niż śmietany w naszym naczyniu, przelej całość zaprawy do garnka i wszystko dokładnie wymieszaj używając trzepaczki.
  8. Sos podgrzej. Ze wzrostem temperatury powinien gęstnieć, a gdy uzyska już gęstą konsystencję zestaw go z ognia.
  9. W ten sposób mamy gotowy sos do przygotowanych piersi z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej.

MIEJ POD RĘKĄ

  1. Mając tak pyszna marynatę warto przygotować z niej sos. W tym celu wyciągnij na talerz (lub odwrócone wieczko naczynia żaroodpornego) upieczone filety.
  2. Marynatę, która została w naczyniu przelej do małego garnka.
  3. Garnek postaw na średnim ogniu i gotuj przez 5 minut, często mieszając aby trochę całość odparować.
  4. Po tym czasie zestaw garnek z ognia.
  5. Do osobnego naczynia dodaj 2 łyżki śmietany a potem dodawaj do niej bardzo małymi porcjami (objętość łyżki stołowej) gorącą esencję z marynaty. Po każdym dodaniu marynaty, dokładnie mieszaj ją ze śmietaną. W ten sposób hartujemy śmietanę, by potem nam się nie ścięła.
  6. Po kilkukrotnym dodaniu marynaty do śmietany, dodaj do nich jeszcze mąkę ziemniaczaną. Całość wymieszaj i dalej podawaj marynatę, już większymi porcjami.
  7. Gdy ilość marynaty będzie już większa niż śmietany w naszym naczyniu, przelej całość zaprawy do garnka i wszystko dokładnie wymieszaj używając trzepaczki.
  8. Sos podgrzej. Ze wzrostem temperatury powinien gęstnieć, a gdy uzyska już gęstą konsystencję zestaw go z ognia.
  9. W ten sposób mamy gotowy sos do przygotowanych piersi z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej.

CENNE RADY

Podane przeze mnie ilość składników pozwolą przygotować 8 porcji tego dania. Jeżeli potrzebujesz przygotować obiad np. dla 4 osób podziel podane ilości na pół.

SPOSÓB PODANIA

Przygotowane piersi z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej dobrzej jest przed podaniem pokroić na kawałki o grubości 3 cm. Wtedy łatwiej jest każdemu wziąć tyle, na ile ma ochotę.

Gotowe filety najlepiej smakują z gotowanymi ziemniakami, do których też rewelacyjnie będzie pasował przygotowany sos. Całość dopełni dowolny dodatek warzywny lub inny, trochę bardziej wymyślny jak na przykład Smażone pieczarki na słodko.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!