Ciasto na pizze – mój tajemny przepis
Mówi się, że najistotniejsze w pizzy jest ciasto. Dlatego dodaję na bloga, moją dotychczasową słodką tajemnicę – mój przepis na ciasto na pizze.
Powstał on na podstawie wielu prób, błędów i kombinacji już lata temu i do dzisiaj stosuję go, gdy nachodzi mnie ochota na ten „włoski placek”. Ciasto według tego przepisu nie jest ani cienkie, ani grube – dla mnie w sam raz. Wypieczone po upieczeniu, wyrośnięte na brzegach i sztywne w środku. Chyba właśnie o to chodzi! Sprawdź!
Dodatkowo przeczytaj o moich pomysłach na dodatki do pizzy!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej (typ 650),
- 20 g świeżych drożdży,
- 130 ml letniej wody,
- 1 łyżeczka cukru,
- szczypta soli,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
(ilość produktów dla przygotowania ciasta o średnicy 40 cm)
WYKONANIE
- Do miski przesiej mąkę.
- Do wysokiego naczynia wrzuć, rozkruszone na mniejsze kawałki drożdże oraz łyżeczkę cukru. Dodaj następnie 2 łyżki przesianej mąki i zalej całość letnią wodą. Wymieszaj używając widelca, by drożdże się całkowicie rozpuściły. Odstaw zaczyn do „ruszenia”.
- Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli i wymieszaj ją dokładnie.
- Gdy zaczyn „ruszy” i zacznie się gromadzić nad nim piana, odczekaj aż dojdzie do końca naczynia. Gdy będzie bliska wylaniu, dodaj całość do mąki z solą.
- Przy użyciu widelca lub łyżki, zamieszaj mąkę z zaczynem by składniki się częściowo ze sobą połączyły. Gdy mąka wchłonie zaczyn, zacznij wyrabiać ciasto na pizze ręcznie.
- Wyrabiaj ciasto energicznie ugniatając i często odwracając, przez 10 minut. Pot na czole będzie oznaką, że robisz to tak jak się należy.
- Po 10 minutach, uformuj z ciasta kulę. Miskę oprósz mąką, na środku połóż kulkę ciasta, całość przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (temperatura pokojowa) na minimum 30 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie, odsłoń ciasto spod ściereczki i pięścią ugnieć ciasto, tak by wycisnąć z niego powietrze.
- Dodaj do ciasta oliwę z oliwek a następnie zacznij ponownie ugniatać ręką. Ugniatanie to powinno trwać minutę i być równie energiczne co wcześniej.
- Gdy ciasto na pizze będzie już należycie ugniecione, przełóż je na stolnicę lub blat kuchenny. Zacznij następnie formować z niego okrągły placek. W tym celu pięścią rozgnieć ciasto, tak by utworzyło małe koło, które następnie będzie trzeba rozwałkować.
- Ciasto rozwałkuj przy użyciu wałka, na grubość około 5 mm. Staraj się wałkować tak, by powstało regularne koło, choć ciężko to wykonać.
- Wypełnij placek ciasta ulubionym sosem i składnikami (np. według mojego przepisu – ).
- Gotową pizzę włóż do piekarnika ustawionego na temperaturę 250 stopni (program góra-dół) i piecz 8 minut. Po tym czasie ciasto oraz ser na pizzy, powinien się lekko zarumienić.
- Ciasto na pizzę, jak i sama pizza, gotowe!
Ciasto na pizze – mój tajemny przepis
MIEJ POD RĘKĄ
- miskę,
- przesiewacz do mąki lub sitko,
- wysokie naczynie do zaczynu o pojemności około 1 litra,
- wałek,
- bawełniana ściereczka,
CENNE RADY
Wykonane w ten sposób ciasto możesz zamrozić i wykorzystać później w dowolnym momencie.
SPOSÓB PODANIA
Ciasto na pizze to tylko baza do wykonania samej pizzy. Dlatego obłóż ciasto z tego przepisu ulubionymi składnikami (np. według mojego wpisu – ) i w ten sposób ciesz się smakiem tego włoskiego przysmaku.
polecane PRZEPISY