Domowa lemoniada
Latem każdy szuka orzeźwienia i ochłody. Dla wielu z nas to właśnie lemoniada, łączy w sobie te dwie sprawy. Zamiast kupować coś gotowego, co lemoniadę pewnie tylko przypomina, warto poświęcić dosłownie 15 minut i przygotować domową lemoniadę. Ona na pewno nie zawiedzie Was smakiem!
oznaczenia
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga
SKŁADNIKI
- 1 litr wody,
- 2 cytryny,
- 1 limonka,
- 1 gałązka świeżej mięty,
- syrop cukrowo-miętowy:
- 100 ml wody,
- 3 łyżki cukru,
- 3 gałązki mięty,
- ewentualnie: kostki lodu,
(ilość produktów dla przygotowania 5 porcji)
WYKONANIE
- Zcznij od przygotowania syropu z mięty i cukru. Na patelnię wlej 100 ml wody, dodaj 3 łyżki cukru i 3 gałązki mięty w całości. Postaw na średnim ogniu i zagotuj, od czasu do czasu mieszając. Po zagotowaniu zestaw z palnika.
- Umyj dokładnie cytrusy. Cytryny przekrój na połowę, wykrawając z każdej z nich po jednym plasterku.
- Wyciśnij połówki cytryn na wyciskarce i przelej do dzbanka, przez sitko. W ten sposób wyłowimy pestki.
- Plasterki cytryn podziel ma cztery części, wyciągnij z nich dokładnie pestki i wrzuć do dzbanka.
- Limonki przekrój na pół wzdłuż a następnie pokrój w cienkie półplasterki. Spróbuj wyciągnąć wszystkie pestki i wrzuć do dzbanka.
- Do dzbanka dodaj lekko wystudzony syrop oraz ostatnią gałązkę świeżej mięty (tylko liście), odrywając liście od łodyg. Następnie wlej wodę.
- Całość wymieszaj. Jeżeli chcesz schłodzić lemoniadę możesz wstawić ją do lodówki na godzinę lub dodać kostki lodu i efekt masz od razu. Tak przygotowana lemoniada jest gotowa do podania!
Domowa lemoniada
MIEJ POD RĘKĄ
- dzbanek o pojemności ponad 1 litra,
- małą patelnie lub niewielki garnek,
- małe sitko,
- wyciskacz do cytrusów,
CENNE RADY
Lemoniada może być przechowywana w lodówce maksymalnie 48 godzin. Po tym czasie mięta może zacząć się psuć.
SPOSÓB PODANIA
Domowa lemoniada w upalny dzień robi całą robotę! Jeżeli chcesz sobie sprawić jeszcze więcej przyjemności, podaj ją w towarzystwie innego słodkiego przysmaku. Przepisy na słodkości znajdziesz w przepiśniku.
Subscribe
0 komentarzy
Oldest