przepis na zakwas buraczany

Domowy przepis na zakwas buraczany

Poznajcie mój przepis na zakwas buraczany, dzięki któremu przygotujecie ten niezwykle zdrowy i smaczny „sok” z buraka. Prostym sposobem i odrobiną cierpliwości przygotujemy domowy zakwas, który potem możemy użyć go do przygotowania barszczu czerwonego czy chociażby domowego chleba z dodatkiem buraczanego zakwasu. Dodatkowo z racji bogactwa witamin i dobroczynnych składników, zakwas buraczany możecie pić również jako syrop, jednak nim to uczynicie skonsultujcie to najlepiej z lekarzem:) Tymczasem poznajcie mój przepis na zakwas buraczany!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 1,5 kg buraków,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • ok. 1,4 litra letniej przegotowanej wody (najlepiej letniej),
  • ok. 1,4 płaskiej łyżki soli (proporcja: 1 płaska łyżka soli na 1 litr wody)

(ilość produktów dla przygotowania ok. 1,8 litra zakwasu buraczanego)

WYKONANIE


  1. Buraki obierzcie a następnie pokrójcie w cienkie plasterki lub półplasterki.
  2. Przygotowany słoik wyparzcie wrzątkiem wraz z pokrywką.
  3. Czosnek obierzcie z łupin i zostawcie w całości.
  4. Do wyparzonego słoja wrzucajcie pokrojone buraki, które przekładajcie liśćmi laurowymi, ziarnami ziela angielskiego i ząbkami czosnku.
  5. Gdy wszystkie buraki będą już w słoiku razem z dodatkami, dociśnijcie je od góry patyczkiem, by nie mogły wypływać i pozostawały całkowicie zanurzone.
  6. Do przygotowanego naczynia wlejcie przegotowaną wodą a następnie dodajcie odmierzoną ilość soli, zgodnie z podaną proporcją.
  7. Wodę z solą wlejcie do słoika z burakami a następnie słoik przykryjcie nakrętką ale jej nie zakręcajcie.
  8. Odstawcie słoik np. na kuchenny blat w temperaturę pokojową i zostawcie na 24 godziny.
  9. Po pierwszej dobie, sprawdźcie czy na powierzchni zakwasu pojawiła się piana. Jeżeli ją zauważyliście, ściągnijcie ją wyparzoną łyżeczką.
  10. Podobnie zróbcie po kolejnych 24 godzinach.
  11. Po około 5-6 dniach od przygotowania zakwasu, podczas których codziennie należy zbierać pianę z powierzchni zakwasu, piana powinna być już mniej intensywna a na powierzchni powinien pojawić się „kożuch” mieniący się wszystkimi kolorami tęczy. To znak, że zakwas jest już gotowy, podobnie jak jego kolor – gotowy, ukiszony zakwas jest o bardzo intensywnym kolorze.
  12. Ukiszony zakwas musimy zlać ze słoika, oddzielając go od ukiszonych buraków.
  13. Przygotowany zakwas przelejcie do przygotowanych słoików i wykorzystajcie według uznania.

Domowy przepis na zakwas buraczany

przepis na zakwas buraczany
przepis na zakwas buraczany
przepis na zakwas buraczany
przepis na zakwas buraczany
przepis na zakwas buraczany
przepis na zakwas buraczany

MIEJ POD RĘKĄ


  • duży szklany słoik o pojemności około 2,5 litra wraz z nakrętką,
  • patyczki do szaszłyków,
  • garnek do zlania ukiszonego zakwasu,
  • szklane słoiki do przechowywania zakwasu

CENNE RADY


Tutaj będzie kilka podpowiedzi z mojej strony:

  • przepis na zakwas buraczany ma jeden, bardzo ważny punkt. Jeżeli zauważymy na pianie, pojawiającej się na powierzchni pleśń, niestety cały zakwas należy wylać…
  • kiszone buraki, czyli „odpad” przy wykonywaniu zakwasu, to również doskonały produkt, który możecie wykorzystać w innych przepisach, np. sałatce śledziowej z kiszonymi burakami czy nawet dobrze znanym barszczu czerwonym,
  • zakwas zlany do słoików, możecie przechowywać w lodówce do 21 dni a nawet dłużej,
  • przy krojeniu buraków, starajcie się by plasterki były możliwie cienkie, dzięki temu kawałki buraka lepiej puszczą sok,
  • przy kiszeniu, nic nie może wystawać ponad powierzchnię zakwasu, dlatego właśnie polecam składniki docisnąć np. patyczkiem lub szklanym słoikiem w wodą,
  • z racji, że buraki bardzo łatwo brudzą i barwią przy przygotowaniu zakwasu używajcie szklanych i metalowych naczyń. Wszelkie plastikowe lub drewniane naczynia, łatwo mogą „chwycić” kolor.

SPOSÓB PODANIA


Zakwas, który przygotujecie wykorzystując mój przepis na zakwas buraczany, to z jednej strony gotowy produkt, który możecie pić jak sok a z drugiej to półprodukt, dzięki któremu przygotujecie inne dania, np. barszcz czerwony czy chleb na zakwasie z dodatkiem zakwasu buraczanego.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl