Domowy przepis na zakwas buraczany
Poznajcie mój przepis na zakwas buraczany, dzięki któremu przygotujecie ten niezwykle zdrowy i smaczny „sok” z buraka. Prostym sposobem i odrobiną cierpliwości przygotujemy domowy zakwas, który potem możemy użyć go do przygotowania barszczu czerwonego czy chociażby domowego chleba z dodatkiem buraczanego zakwasu. Dodatkowo z racji bogactwa witamin i dobroczynnych składników, zakwas buraczany możecie pić również jako syrop, jednak nim to uczynicie skonsultujcie to najlepiej z lekarzem:) Tymczasem poznajcie mój przepis na zakwas buraczany!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 1,5 kg buraków,
- 5 ząbków czosnku,
- 4 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- ok. 1,4 litra letniej przegotowanej wody (najlepiej letniej),
- ok. 1,4 płaskiej łyżki soli (proporcja: 1 płaska łyżka soli na 1 litr wody)
(ilość produktów dla przygotowania ok. 1,8 litra zakwasu buraczanego)
WYKONANIE
- Buraki obierzcie a następnie pokrójcie w cienkie plasterki lub półplasterki.
- Przygotowany słoik wyparzcie wrzątkiem wraz z pokrywką.
- Czosnek obierzcie z łupin i zostawcie w całości.
- Do wyparzonego słoja wrzucajcie pokrojone buraki, które przekładajcie liśćmi laurowymi, ziarnami ziela angielskiego i ząbkami czosnku.
- Gdy wszystkie buraki będą już w słoiku razem z dodatkami, dociśnijcie je od góry patyczkiem, by nie mogły wypływać i pozostawały całkowicie zanurzone.
- Do przygotowanego naczynia wlejcie przegotowaną wodą a następnie dodajcie odmierzoną ilość soli, zgodnie z podaną proporcją.
- Wodę z solą wlejcie do słoika z burakami a następnie słoik przykryjcie nakrętką ale jej nie zakręcajcie.
- Odstawcie słoik np. na kuchenny blat w temperaturę pokojową i zostawcie na 24 godziny.
- Po pierwszej dobie, sprawdźcie czy na powierzchni zakwasu pojawiła się piana. Jeżeli ją zauważyliście, ściągnijcie ją wyparzoną łyżeczką.
- Podobnie zróbcie po kolejnych 24 godzinach.
- Po około 5-6 dniach od przygotowania zakwasu, podczas których codziennie należy zbierać pianę z powierzchni zakwasu, piana powinna być już mniej intensywna a na powierzchni powinien pojawić się „kożuch” mieniący się wszystkimi kolorami tęczy. To znak, że zakwas jest już gotowy, podobnie jak jego kolor – gotowy, ukiszony zakwas jest o bardzo intensywnym kolorze.
- Ukiszony zakwas musimy zlać ze słoika, oddzielając go od ukiszonych buraków.
- Przygotowany zakwas przelejcie do przygotowanych słoików i wykorzystajcie według uznania.
Domowy przepis na zakwas buraczany
MIEJ POD RĘKĄ
- duży szklany słoik o pojemności około 2,5 litra wraz z nakrętką,
- patyczki do szaszłyków,
- garnek do zlania ukiszonego zakwasu,
- szklane słoiki do przechowywania zakwasu
CENNE RADY
Tutaj będzie kilka podpowiedzi z mojej strony:
- przepis na zakwas buraczany ma jeden, bardzo ważny punkt. Jeżeli zauważymy na pianie, pojawiającej się na powierzchni pleśń, niestety cały zakwas należy wylać…
- kiszone buraki, czyli „odpad” przy wykonywaniu zakwasu, to również doskonały produkt, który możecie wykorzystać w innych przepisach, np. sałatce śledziowej z kiszonymi burakami czy nawet dobrze znanym barszczu czerwonym,
- zakwas zlany do słoików, możecie przechowywać w lodówce do 21 dni a nawet dłużej,
- przy krojeniu buraków, starajcie się by plasterki były możliwie cienkie, dzięki temu kawałki buraka lepiej puszczą sok,
- przy kiszeniu, nic nie może wystawać ponad powierzchnię zakwasu, dlatego właśnie polecam składniki docisnąć np. patyczkiem lub szklanym słoikiem w wodą,
- z racji, że buraki bardzo łatwo brudzą i barwią przy przygotowaniu zakwasu używajcie szklanych i metalowych naczyń. Wszelkie plastikowe lub drewniane naczynia, łatwo mogą „chwycić” kolor.
SPOSÓB PODANIA
Zakwas, który przygotujecie wykorzystując mój przepis na zakwas buraczany, to z jednej strony gotowy produkt, który możecie pić jak sok a z drugiej to półprodukt, dzięki któremu przygotujecie inne dania, np. barszcz czerwony czy chleb na zakwasie z dodatkiem zakwasu buraczanego.