Galaretka z kiwi, czyli deser nieoczywisty!
Galaretka z kiwi to jedno z najbardziej nieoczywistych połączeń w kuchni, ponieważ jak pewnie wielu z Was wie, zielone owoce kiwi za sprawą enzymu aktynidyna rozkładają białka, będące jednym z podstawowych składników żelatyny (galaretki), która wtedy nie tężeje. Przez to bardzo rzadko można spotkać zalane kolorową galaretką owoce kiwi, a szkoda bo połączenie takie jest bardzo smaczne. Kto jednak powiedział, że kiwi musi być „utopione” w galaretce? Właśnie na przekór, stworzyłem galaretkowy deser z kiwi, bananem, jogurtem i tartą czekoladą, który poza tym że efektownie wygląda równie doskonale smakuje i orzeźwia. Przepis poniżej!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie zielonej galaretki (agrestowej),
- 400 ml wody (100 ml mniej niż zalecane na opakowaniu galaretki),
- 4 kiwi,
- 1 banan,
- 6 biszkoptów,
- 200 g jogurtu naturalnego,
- kawałek mlecznej czekolady,
- 2 czubate łyżeczki cukru pudru,
- 2 łyżeczki ziaren łuskanego słonecznika,
(ilość produktów dla przygotowania 4 porcji)
WYKONANIE
- Przygotuj galaretkę. Do garnka wlej odmierzoną ilość wody i postaw do na ogniu. Wodę zagotuj a gdy będzie już wrzeć, zestaw z ognia i dodaj od razu całe opakowanie galaretki. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
- Zimną galaretkę wlej do przygotowanych kieliszków, które następnie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki aby galaretka całkowicie stężała.
- Po zastygnięciu galaretki, wyciągnij kieliszki z lodówki do układaj dalej pozostałe składniki.
- Wierzch galaretki oprósz cukrem pudrem a na niego nałóż łyżkę jogurtu naturalnego.
- Następnie pokrusz 1 biszkopta i dalej plasterki banana.
- Kiwi obierz ze skórki i pokrój w ćwierć plasterki, które następnie ułóż na plasterkach banana. Do jednego pucharka powinno zmieścić się 1 kiwi.
- Następnie poprósz cukrem pudrem pokrojone kiwi i dodaj łyżkę jogurtu naturalnego na wierzch.
- Na sam koniec posyp deser z wierzchu słonecznikiem i tartą czekoladą.
- Koniec! Galaretka z kiwi wraz z bananem, jogurtem, biszkoptem i słonecznikiem jest gotowa do podania!
Galaretka z kiwi, czyli deser nieoczywisty!
MIEJ POD RĘKĄ
- mały garnek,
- trzepaczkę do mieszania galaretki,
- 4 pucharki lub kieliszki,
- tarka do czekolady,
CENNE RADY
Przykrycie pucharków wypełnionych galaretką folią spożywczą na czas chłodzenia w lodówce, pozwoli uniknąć „chłonięcia” przez galaretkę nieprzyjemnych zapachów z lodówki (np. zapachu wędlin czy sera).
SPOSÓB PODANIA
Galaretka z kiwi powinna być podawana od razu po przygotowaniu, kiedy część składników jest jeszcze chłodna a pokruszone biszkopty nadal chrupkie. Tak przygotowany deser będzie miłym dodatkiem do spotkania przy kawce i cieście, np. maślankowcu z owocami.