galaretka z kiwi

Galaretka z kiwi, czyli deser nieoczywisty!

Galaretka z kiwi to jedno z najbardziej nieoczywistych połączeń w kuchni, ponieważ jak pewnie wielu z Was wie, zielone owoce kiwi za sprawą enzymu aktynidyna rozkładają białka, będące jednym z podstawowych składników żelatyny (galaretki), która wtedy nie tężeje. Przez to bardzo rzadko można spotkać zalane kolorową galaretką owoce kiwi, a szkoda bo połączenie takie jest bardzo smaczne. Kto jednak powiedział, że kiwi musi być „utopione” w galaretce? Właśnie na przekór, stworzyłem galaretkowy deser z kiwi, bananem, jogurtem i tartą czekoladą, który poza tym że efektownie wygląda równie doskonale smakuje i orzeźwia. Przepis poniżej!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 1 opakowanie zielonej galaretki (agrestowej),
  • 400 ml wody (100 ml mniej niż zalecane na opakowaniu galaretki),
  • 4 kiwi,
  • 1 banan,
  • 6 biszkoptów,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • kawałek mlecznej czekolady,
  • 2 czubate łyżeczki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki ziaren łuskanego słonecznika,

(ilość produktów dla przygotowania 4 porcji)

WYKONANIE


  1. Przygotuj galaretkę. Do garnka wlej odmierzoną ilość wody i postaw do na ogniu. Wodę zagotuj a gdy będzie już wrzeć, zestaw z ognia i dodaj od razu całe opakowanie galaretki. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
  2. Zimną galaretkę wlej do przygotowanych kieliszków, które następnie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki aby galaretka całkowicie stężała.
  3. Po zastygnięciu galaretki, wyciągnij kieliszki z lodówki do układaj dalej pozostałe składniki.
  4. Wierzch galaretki oprósz cukrem pudrem a na niego nałóż łyżkę jogurtu naturalnego.
  5. Następnie pokrusz 1 biszkopta i dalej plasterki banana.
  6. Kiwi obierz ze skórki i pokrój w ćwierć plasterki, które następnie ułóż na plasterkach banana. Do jednego pucharka powinno zmieścić się 1 kiwi.
  7. Następnie poprósz cukrem pudrem pokrojone kiwi i dodaj łyżkę jogurtu naturalnego na wierzch.
  8. Na sam koniec posyp deser z wierzchu słonecznikiem i tartą czekoladą.
  9. Koniec! Galaretka z kiwi wraz z bananem, jogurtem, biszkoptem i słonecznikiem jest gotowa do podania!

Galaretka z kiwi, czyli deser nieoczywisty!

galaretka z kiwi
galaretka z kiwi
galaretka z kiwi
galaretka z kiwi
galaretka z kiwi

MIEJ POD RĘKĄ


  • mały garnek,
  • trzepaczkę do mieszania galaretki,
  • 4 pucharki lub kieliszki,
  • tarka do czekolady,

CENNE RADY


Przykrycie pucharków wypełnionych galaretką folią spożywczą na czas chłodzenia w lodówce, pozwoli uniknąć „chłonięcia” przez galaretkę nieprzyjemnych zapachów z lodówki (np. zapachu wędlin czy sera).

SPOSÓB PODANIA


Galaretka z kiwi powinna być podawana od razu po przygotowaniu, kiedy część składników jest jeszcze chłodna a pokruszone biszkopty nadal chrupkie. Tak przygotowany deser będzie miłym dodatkiem do spotkania przy kawce i cieście, np. maślankowcu z owocami.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl