przepiśnik

Galaretka z kiwi, czyli deser nieoczywisty!

Galaretka z kiwi to jedno z najbardziej nieoczywistych połączeń w kuchni, ponieważ jak pewnie wielu z Was wie, zielone owoce kiwi za sprawą enzymu aktynidyna rozkładają białka, będące jednym z podstawowych składników żelatyny (galaretki), która wtedy nie tężeje. Przez to bardzo rzadko można spotkać zalane kolorową galaretką owoce kiwi, a szkoda bo połączenie takie jest bardzo smaczne. Kto jednak powiedział, że kiwi musi być „utopione” w galaretce? Właśnie na przekór, stworzyłem galaretkowy deser z kiwi, bananem, jogurtem i tartą czekoladą, który poza tym że efektownie wygląda równie doskonale smakuje i orzeźwia. Przepis poniżej!

kategoria przepisu:

czas przygotowania:

trudność:

Galaretka z kiwi, czyli deser nieoczywisty!

składniki

  • 1 opakowanie zielonej galaretki (agrestowej),
  • 400 ml wody (100 ml mniej niż zalecane na opakowaniu galaretki),
  • 4 kiwi,
  • 1 banan,
  • 6 biszkoptów,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • kawałek mlecznej czekolady,
  • 2 czubate łyżeczki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki ziaren łuskanego słonecznika,
(ilość produktów dla przygotowania 4 porcji)

wykonanie

  1. Przygotuj galaretkę. Do garnka wlej odmierzoną ilość wody i postaw do na ogniu. Wodę zagotuj a gdy będzie już wrzeć, zestaw z ognia i dodaj od razu całe opakowanie galaretki. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
  2. Zimną galaretkę wlej do przygotowanych kieliszków, które następnie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki aby galaretka całkowicie stężała.
  3. Po zastygnięciu galaretki, wyciągnij kieliszki z lodówki do układaj dalej pozostałe składniki.
  4. Wierzch galaretki oprósz cukrem pudrem a na niego nałóż łyżkę jogurtu naturalnego.
  5. Następnie pokrusz 1 biszkopta i dalej plasterki banana.
  6. Kiwi obierz ze skórki i pokrój w ćwierć plasterki, które następnie ułóż na plasterkach banana. Do jednego pucharka powinno zmieścić się 1 kiwi.
  7. Następnie poprósz cukrem pudrem pokrojone kiwi i dodaj łyżkę jogurtu naturalnego na wierzch.
  8. Na sam koniec posyp deser z wierzchu słonecznikiem i tartą czekoladą.
  9. Koniec! Galaretka z kiwi wraz z bananem, jogurtem, biszkoptem i słonecznikiem jest gotowa do podania!

Galaretka z kiwi, czyli deser nieoczywisty!

zdjęcia krok po kroku

Galaretka z kiwi, czyli deser nieoczywisty!

przyda się podczas gotowania

  • mały garnek,
  • trzepaczkę do mieszania galaretki,
  • 4 pucharki lub kieliszki,
  • tarka do czekolady,

sposób podania

Galaretka z kiwi powinna być podawana od razu po przygotowaniu, kiedy część składników jest jeszcze chłodna a pokruszone biszkopty nadal chrupkie. Tak przygotowany deser będzie miłym dodatkiem do spotkania przy kawce i cieście, np. maślankowcu z owocami.

cenne rady

Przykrycie pucharków wypełnionych galaretką folią spożywczą na czas chłodzenia w lodówce, pozwoli uniknąć „chłonięcia” przez galaretkę nieprzyjemnych zapachów z lodówki (np. zapachu wędlin czy sera).

zobacz również
znajdź podobne przepisy

podobne przepisy oznaczone tagiem: , ,

inspiracje na przepisy z użytymi składnikami: , , ,

poradniki kulinarne
To ważne!

Pomogłem lub zainspirowałem?

Postaw mi wirtualną kawę lub podaj wpis dalej! By udostępnić go w social mediach, użyj jednego z poniższych przycisków!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens oraz jest da Was wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem, dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach czy postawieniem kawki!

Możesz również zapisać się newslettera, dzięki któremu zawsze będziesz wiedział o nowych wpisach a także otrzymasz dodatkowe korzyści jak rabaty i darmowe materiały!

Znajdziesz mnie również w social mediach: Facebook, twitter, Instagram. Bedzie mi bardzo miło jak dołączysz do obserwujących!

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x