Galaretka z kiwi, czyli deser nieoczywisty!

galaretka z kiwi
  • Marcin
  • 16 lipca 2021

Galaretka z kiwi to jedno z najbardziej nieoczywistych połączeń w kuchni, ponieważ jak pewnie wielu z Was wie, zielone owoce kiwi za sprawą enzymu aktynidyna rozkładają białka, będące jednym z podstawowych składników żelatyny (galaretki), która wtedy nie tężeje. Przez to bardzo rzadko można spotkać zalane kolorową galaretką owoce kiwi, a szkoda bo połączenie takie jest bardzo smaczne. Kto jednak powiedział, że kiwi musi być “utopione” w galaretce? Właśnie na przekór, stworzyłem galaretkowy deser z kiwi, bananem, jogurtem i tartą czekoladą, który poza tym że efektownie wygląda równie doskonale smakuje i orzeźwia. Przepis poniżej!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 1 opakowanie zielonej galaretki (agrestowej),
  • 400 ml wody (100 ml mniej niż zalecane na opakowaniu galaretki),
  • 4 kiwi,
  • 1 banan,
  • 6 biszkoptów,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • kawałek mlecznej czekolady,
  • 2 czubate łyżeczki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki ziaren łuskanego słonecznika,

(ilość produktów dla przygotowania 4 porcji)

galaretka z kiwi
galaretka z kiwi
galaretka z kiwi
galaretka z kiwi
galaretka z kiwi

WYKONANIE


Galaretka z kiwi, czyli deser nieoczywisty!

  1. Przygotuj galaretkę. Do garnka wlej odmierzoną ilość wody i postaw do na ogniu. Wodę zagotuj a gdy będzie już wrzeć, zestaw z ognia i dodaj od razu całe opakowanie galaretki. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
  2. Zimną galaretkę wlej do przygotowanych kieliszków, które następnie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki aby galaretka całkowicie stężała.
  3. Po zastygnięciu galaretki, wyciągnij kieliszki z lodówki do układaj dalej pozostałe składniki.
  4. Wierzch galaretki oprósz cukrem pudrem a na niego nałóż łyżkę jogurtu naturalnego.
  5. Następnie pokrusz 1 biszkopta i dalej plasterki banana.
  6. Kiwi obierz ze skórki i pokrój w ćwierć plasterki, które następnie ułóż na plasterkach banana. Do jednego pucharka powinno zmieścić się 1 kiwi.
  7. Następnie poprósz cukrem pudrem pokrojone kiwi i dodaj łyżkę jogurtu naturalnego na wierzch.
  8. Na sam koniec posyp deser z wierzchu słonecznikiem i tartą czekoladą.
  9. Koniec! Galaretka z kiwi wraz z bananem, jogurtem, biszkoptem i słonecznikiem jest gotowa do podania!

MIEJ POD RĘKĄ

  • mały garnek,
  • trzepaczkę do mieszania galaretki,
  • 4 pucharki lub kieliszki,
  • tarka do czekolady,

CENNE RADY

Przykrycie pucharków wypełnionych galaretką folią spożywczą na czas chłodzenia w lodówce, pozwoli uniknąć “chłonięcia” przez galaretkę nieprzyjemnych zapachów z lodówki (np. zapachu wędlin czy sera).

SPOSÓB PODANIA

Galaretka z kiwi powinna być podawana od razu po przygotowaniu, kiedy część składników jest jeszcze chłodna a pokruszone biszkopty nadal chrupkie. Tak przygotowany deser będzie miłym dodatkiem do spotkania przy kawce i cieście, np. maślankowcu z owocami.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!