Gulasz wołowy dla najmłodszych [11m+]
Klasyka dań dla dzieci, w mojej – domowej odsłonie. Gulasz wołowy, bo o nim mowa to wbrew pozorom bardzo prosty obiadek do zrobienia w domowym zaciszu. Idealna propozycja do urozmaicenia diety naszego dziecka o wołowinę a także nowe smaki. To w tym przepisie również, po raz pierwszy mięso smażyłem a nie tylko gotowałem. Dlatego to danie, mimo że klasyczne, wprowadziło u nas sporo nowości w diecie naszego dziecka. Może i Wam się ona spodoba!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 0,5 kg mięsa wołowego,
- 6 średnich ziemniaków,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 1 mały seler,
- 1 pietruszka,
- połowa małego pora,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 czerwona papryka,
- 300 ml przecieru pomidorowego,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 5 ziaren pieprzu,
- olej do smażenia (2 łyżki),
- 700 ml wody,
- szczypta natki pietruszki,
- pół łyżeczki soli
(ilość produktów dla przygotowania 8 porcji po 240 g)
WYKONANIE
- Gulasz wołowy najlepiej przygotować, zaczynając od mięsa. Pokrój je w kostkę, około centymetrową.
- Pokrojone mięso podsmaż na oleju. Mięso po ścięciu na pewno puści soki, dlatego smażymy je na średnim ogniu tak długo by odparowały.
- Kiedy mięso się smaży możemy pokroić w duże kawałki paprykę. Kawałki papryki układaj na wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym, skórką do góry.
- Tak przygotowaną paprykę włóż na rozgrzanego piekarnika (220 stopni, grzanie góra-dół) i piecz do momentu, aż skórka zczernieje. Powinno to trwać około 40 minut.
- Dalej pokrój w kostkę cebulę i wrzuć ją do przygotowanego garnka. Czosnek pokrój w plasterki i dodaj do cebuli. Podobnie zrób z całą włoszczyzną (1 marchewkę zostaw), pokrój w grube kawałki i wrzuć do garnka. Na końcu do wszystkiego dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
- Usmażone mięso wrzuć do garnka i zalej całość wodą. Dodaj pół łyżeczki soli i zagotuj. Całość gotuj przez 30 minut na wolnym ogniu.
- W międzyczasie, gdy gotuje się nasz gulasz wołowy, obierz ziemniaki i marchewkę. Następnie pokrój je w kostkę około 0,5 centymetrową.
- Do gotującego gulaszu, po upływie 30 minut dodaj przecier pomidorowy. Zagotuj całość i gotuj kolejne 15 minut.
- Po tym czasie za pomocą łyżki cedzakowej, wyciągnij z wywaru wszystkie warzywa i mięso. Odłóż na bok ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Wyciągane warzywa przekładaj do wysokiego pojemnika do blendowania.
- Do odcedzonego wywaru dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę. Zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Po ich upływie dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj dalej przez 15 minut.
- W czasie gdy gotują się ziemniaki marchewka, obierz ze skóry upieczoną paprykę. Pokrój ją drobną kostkę. Gdy minie czas gotowania ziemniaków, dodaj do nich pokrojoną paprykę i gotuj dalej przez 15 minut.
- Pod sam koniec gotowania, dodaj pokrojoną natkę pietruszki.
- Odcedzone warzywa i mięso zblenduj na gładką masę. Gdy wywar z warzywami się już ugotuje, odlej około szklankę wywaru a dopiero potem dodawaj zblendowaną masę.
- Reguluj gęstość gulaszu, dolewając odlany wcześniej wywar. Gdy uznasz, że gulasz wołowy jest już wystarczająco płynny lub gęsty, jest gotowy do podania.
Gulasz wołowy dla najmłodszych [11m+]
MIEJ POD RĘKĄ
- średni garnek,
- patelnię,
- naczynie żaroodporne,
- wysokie naczynie do blendowania,
- blender,
- łyżkę cedzakową,
CENNE RADY
Tak przygotowany gulasz wołowy świetnie nadaje się do mrożenia i podanie w późniejszym czasie.
SPOSÓB PODANIA
Gulasz wołowy dla najmłodszych według tego przepisu, jest gotowy do podania od razu po przygotowaniu. Może być samodzielnym daniem obiadowym lub być podawany razem z chlebem.
polecane PRZEPISY