gulasz wołowy

Gulasz wołowy dla najmłodszych [11m+]

Klasyka dań dla dzieci, w mojej – domowej odsłonie. Gulasz wołowy, bo o nim mowa to wbrew pozorom bardzo prosty obiadek do zrobienia w domowym zaciszu. Idealna propozycja do urozmaicenia diety naszego dziecka o wołowinę a także nowe smaki. To w tym przepisie również, po raz pierwszy mięso smażyłem a nie tylko gotowałem. Dlatego to danie, mimo że klasyczne, wprowadziło u nas sporo nowości w diecie naszego dziecka. Może i Wam się ona spodoba!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 0,5 kg mięsa wołowego,
  • 6 średnich ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 1 mały seler,
  • 1 pietruszka,
  • połowa małego pora,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 czerwona papryka,
  • 300 ml przecieru pomidorowego,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • olej do smażenia (2 łyżki),
  • 700 ml wody,
  • szczypta natki pietruszki,
  • pół łyżeczki soli

(ilość produktów dla przygotowania 8 porcji po 240 g)

WYKONANIE


  1. Gulasz wołowy najlepiej przygotować, zaczynając od mięsa. Pokrój je w kostkę, około centymetrową.
  2. Pokrojone mięso podsmaż na oleju. Mięso po ścięciu na pewno puści soki, dlatego smażymy je na średnim ogniu tak długo by odparowały.
  3. Kiedy mięso się smaży możemy pokroić w duże kawałki paprykę. Kawałki papryki układaj na wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym, skórką do góry.
  4. Tak przygotowaną paprykę włóż na rozgrzanego piekarnika (220 stopni, grzanie góra-dół) i piecz do momentu, aż skórka zczernieje. Powinno to trwać około 40 minut.
  5. Dalej pokrój w kostkę cebulę i wrzuć ją do przygotowanego garnka. Czosnek pokrój w plasterki i dodaj do cebuli. Podobnie zrób z całą włoszczyzną (1 marchewkę zostaw), pokrój w grube kawałki i wrzuć do garnka. Na końcu do wszystkiego dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
  6. Usmażone mięso wrzuć do garnka i zalej całość wodą. Dodaj pół łyżeczki soli i zagotuj. Całość gotuj przez 30 minut na wolnym ogniu.
  7. W międzyczasie, gdy gotuje się nasz gulasz wołowy, obierz ziemniaki i marchewkę. Następnie pokrój je w kostkę około 0,5 centymetrową.
  8. Do gotującego gulaszu, po upływie 30 minut dodaj przecier pomidorowy. Zagotuj całość i gotuj kolejne 15 minut.
  9. Po tym czasie za pomocą łyżki cedzakowej, wyciągnij z wywaru wszystkie warzywa i mięso. Odłóż na bok ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Wyciągane warzywa przekładaj do wysokiego pojemnika do blendowania.
  10. Do odcedzonego wywaru dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę. Zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Po ich upływie dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj dalej przez 15 minut.
  11. W czasie gdy gotują się ziemniaki marchewka, obierz ze skóry upieczoną paprykę. Pokrój ją drobną kostkę. Gdy minie czas gotowania ziemniaków, dodaj do nich pokrojoną paprykę i gotuj dalej przez 15 minut.
  12. Pod sam koniec gotowania, dodaj pokrojoną natkę pietruszki.
  13. Odcedzone warzywa i mięso zblenduj na gładką masę. Gdy wywar z warzywami się już ugotuje, odlej około szklankę wywaru a dopiero potem dodawaj zblendowaną masę.
  14. Reguluj gęstość gulaszu, dolewając odlany wcześniej wywar. Gdy uznasz, że gulasz wołowy jest już wystarczająco płynny lub gęsty, jest gotowy do podania.

Gulasz wołowy dla najmłodszych [11m+]

gulasz wołowy
gulasz wołowy
gulasz wołowy
gulasz wołowy

MIEJ POD RĘKĄ


  • średni garnek,
  • patelnię,
  • naczynie żaroodporne,
  • wysokie naczynie do blendowania,
  • blender,
  • łyżkę cedzakową,

CENNE RADY


Tak przygotowany gulasz wołowy świetnie nadaje się do mrożenia i podanie w późniejszym czasie.

SPOSÓB PODANIA


Gulasz wołowy dla najmłodszych według tego przepisu, jest gotowy do podania od razu po przygotowaniu. Może być samodzielnym daniem obiadowym lub być podawany razem z chlebem.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl