Miesiąc bez rozpusty. Podsumowanie i efekty wyrzeczeń
Moje coroczne wyzwanie, które robię przez 30 dni poprzedzających święta Bożego Narodzenia, stało się niemal rytuałem. Nazwałem je “Miesiąc bez…
Powiedzmy sobie szczerze, podstawą dobrej zupy pomidorowej jest rosół! Oczywiście przecier pomidorowy oraz pozostałe dodatki a także ich proporcje dopełniają najbardziej lubiany smak w kraju nad Wisłą, jednak to rosół jest bazą. O tym jak bardzo jest on istotny w tym przepisie, śpiewali nawet piosenki i nie udawaj, że nie znasz “pomidorowej z rosołu, z wczoraj”. Zupa pomidorowa to pewnie najczęstszy gość naszych stołów w poniedziałki, jednak zapewniam Cię, że dobrze przygotowana może być nawet daniem popisowym na niedzielny obiad.
Jest ona na tyle wdzięcznym przepisem, że smakuje niemal każdemu, jest prosta w przygotowaniu ale również nie jest ciężkim, gęstym i tłustym wywarem, dlatego nikt, nawet ten z “delikatniejszym” żołądkiem nie powinien odmówić jej zjedzenia. A jak wspomniałem dobrze przygotowana, może się stać Twoim popisowym daniem. Warto jednak wcześniej zaopatrzyć swoją spiżarnię do dobrej jakości przecier pomidorowy, najlepiej swojej roboty, który możesz przygotować według mojego przepisu jak tylko jest szczyt sezonu na polne pomidory.
Ważna uwaga. Samo przygotowanie zupy pomidorowej, gdy masz już ugotowany rosół to kwestia maksymalnie kilkunastu minut. Celowo podałem w czasie przygotowania dłuższy czas, bo nie każdy ma akurat ugotowany rosół🙂 Jak go przygotować, podpowiadam również na swoim blogu – Rosół jak u mamy. Spróbuj ten klasyk przygotować według mojego przepisu i powiedź czy przypadł Ci do gustu!
OZNACZENIA
kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność(ilość produktów dla przygotowania 12 porcji)
Tradycyjna zupa pomidorowa
Zamiast mleka można oczywiście dodać śmietanę w takiej samej ilości. Dodając śmietanę, trzeba jednak uważać by się ona nie zważyła, na skutek dodania jej do zbyt gorącej zupy. Z mlekiem nie ma takiego problemu, dlatego za radą mojej mamy od dłuższego czasu zabielam zupy właśnie mlekiem.
Zupa pomidorowa może być podawana z dowolnego rodzaju makaronem,, ryżem, gotowanymi ziemniakami również tymi w “mundurkach“. Jeżeli lubicie, zupę można posypać jeszcze natką pietruszki.
#TAGI
inne przepisy z:
Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)
poradniki kulinarne
Moje coroczne wyzwanie, które robię przez 30 dni poprzedzających święta Bożego Narodzenia, stało się niemal rytuałem. Nazwałem je “Miesiąc bez…
Znasz ten ból głowy, kiedy główne danie na obiad już zaplanowane ale za Chiny Ludowe nie wiesz co podać do…
Smakuj podróżując!
Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!
Park Miniatur Latarni Morskich w Niechorzu to jedna z najciekawszych atrakcji w tej nadmorskiej miejscowości. Odwiedzając to miejsce będziecie mieli…
Poznajcie Park Cytadela w Poznaniu – największy park miejski w mieście, znajdujący się w miejscu dawnej największej fortyfikacji miasta a…