Powiedzmy sobie szczerze, podstawą dobrej zupy pomidorowej jest rosół! Oczywiście przecier pomidorowy oraz pozostałe dodatki a także ich proporcje dopełniają najbardziej lubiany smak w kraju nad Wisłą, jednak to rosół jest bazą. O tym jak bardzo jest on istotny w tym przepisie, śpiewali nawet piosenki i nie udawaj, że nie znasz „pomidorowej z rosołu, z wczoraj”. Zupa pomidorowa to pewnie najczęstszy gość naszych stołów w poniedziałki, jednak zapewniam Cię, że dobrze przygotowana może być nawet daniem popisowym na niedzielny obiad.
Jest ona na tyle wdzięcznym przepisem, że smakuje niemal każdemu, jest prosta w przygotowaniu ale również nie jest ciężkim, gęstym i tłustym wywarem, dlatego nikt, nawet ten z „delikatniejszym” żołądkiem nie powinien odmówić jej zjedzenia. A jak wspomniałem dobrze przygotowana, może się stać Twoim popisowym daniem. Warto jednak wcześniej zaopatrzyć swoją spiżarnię do dobrej jakości przecier pomidorowy, najlepiej swojej roboty, który możesz przygotować według mojego przepisu jak tylko jest szczyt sezonu na polne pomidory.
Ważna uwaga. Samo przygotowanie zupy pomidorowej, gdy masz już ugotowany rosół to kwestia maksymalnie kilkunastu minut. Celowo podałem w czasie przygotowania dłuższy czas, bo nie każdy ma akurat ugotowany rosół🙂 Jak go przygotować, podpowiadam również na swoim blogu – Rosół jak u mamy. Spróbuj ten klasyk przygotować według mojego przepisu i powiedź czy przypadł Ci do gustu!
kategoria przepisu: zupy
tagi: jak u mamy, kuchnia polska, niedzielny obiad
czas przygotowania: średni (do 4 godzin)
trudność: łatwe
Zupa pomidorowa może być podawana z dowolnego rodzaju makaronem,, ryżem, gotowanymi ziemniakami również tymi w „mundurkach„. Jeżeli lubicie, zupę można posypać jeszcze natką pietruszki.
Zamiast mleka można oczywiście dodać śmietanę w takiej samej ilości. Dodając śmietanę, trzeba jednak uważać by się ona nie zważyła, na skutek dodania jej do zbyt gorącej zupy. Z mlekiem nie ma takiego problemu, dlatego za radą mojej mamy od dłuższego czasu zabielam zupy właśnie mlekiem.
znajdź podobne przepisy
kategoria przepisu: zupy
oznaczone jako: jak u mamy, kuchnia polska, niedzielny obiad
użyte składniki: mleko, przecier pomidorowy, wywar mięsny
zobacz również!
sprawdź podobne przepisy
Uważasz, że to rzetelnie przygotowany, ciekawy i pomocny wpis – podaj go dalej!
Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens i jest wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem czy dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach. Wpis możesz udostępnić za pomocą poniższych przycisków, gdzie automatycznie zostaniesz przeniesiony do wybranego serwisu.
Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)
Odkryj życie pełne pasji! To co robimy?
Zostań Patronem bloga!
Pomóż w rozwoju bloga symbolicznym 5 zł!
POWIADOMIENIA EMAIL!
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!
You have successfully joined our subscriber list.
Najnowsze na blogu
polecam!
kategoria: szybko i łatwo
sprawdź również!
kategoria: jak u mamy
więcej przepisów!
tag: slow fast food
POWIADOMIENIA EMAIL!
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!
You have successfully joined our subscriber list.
Wszystkie wpisy w jednym miejscu!
Lubię ciasteczka! Ten blog też je lubi i dlatego wykorzystuje je (pliki cookies) by działać jeszcze lepiej! Dowiedz się więcej na ich temat – przeczytaj Regulamin i politykę prywatności.