Tradycyjna zupa pomidorowa

Powiedzmy sobie szczerze, podstawą dobrej zupy pomidorowej jest rosół! Oczywiście przecier pomidorowy oraz pozostałe dodatki a także ich proporcje dopełniają najbardziej lubiany smak w kraju nad Wisłą, jednak to rosół jest bazą. O tym jak bardzo jest on istotny w tym przepisie, śpiewali nawet piosenki i nie udawaj, że nie znasz „pomidorowej z rosołu, z wczoraj”. Zupa pomidorowa to pewnie najczęstszy gość naszych stołów w poniedziałki, jednak zapewniam Cię, że dobrze przygotowana może być nawet daniem popisowym na niedzielny obiad.

Jest ona na tyle wdzięcznym przepisem, że smakuje niemal każdemu, jest prosta w przygotowaniu ale również nie jest ciężkim, gęstym i tłustym wywarem, dlatego nikt, nawet ten z „delikatniejszym” żołądkiem nie powinien odmówić jej zjedzenia. A jak wspomniałem dobrze przygotowana, może się stać Twoim popisowym daniem. Warto jednak wcześniej zaopatrzyć swoją spiżarnię do dobrej jakości przecier pomidorowy, najlepiej swojej roboty, który możesz przygotować według mojego przepisu jak tylko jest szczyt sezonu na polne pomidory.

Ważna uwaga. Samo przygotowanie zupy pomidorowej, gdy masz już ugotowany rosół to kwestia maksymalnie kilkunastu minut. Celowo podałem w czasie przygotowania dłuższy czas, bo nie każdy ma akurat ugotowany rosół🙂 Jak go przygotować, podpowiadam również na swoim blogu – Rosół jak u mamy. Spróbuj ten klasyk przygotować według mojego przepisu i powiedź czy przypadł Ci do gustu!

kategoria przepisu:

czas przygotowania:

trudność:

Tradycyjna zupa pomidorowa

składniki

  • 3 litry rosołu, może być z wczoraj:) lub innego wywaru mięsnego lub warzywnego,
  • 700 ml przecieru pomidorowego,
  • 150 ml mleka,
  • 6 łyżeczek mąki,
  • cukier, sól do smaku
(ilość produktów dla przygotowania 12 porcji)

wykonanie

  1. Przygotuj wywar, na przykład gotując klasyczny rosół według mojego przepisu. Po ugotowaniu lekko go ostudź, odstawiając na kilkanaście minut.
  2. Do ugotowanego rosołu dodaj cały przygotowany przecier pomidorowy oraz wymieszaj całość zupy.
  3. Wsyp do niewielkiego naczynia 6 łyżeczek mąki a następnie dodawaj do nich, za pomocą chochli, zupę.
  4. Mieszaj mąkę z zupą za pomocą np. drewnianego mieszadełka, tak aby zaprawa była gładka, jednolita i bez grudek. Gdy już będzie dokładnie wymieszana wlej całość do garnka z zupą.
  5. Następnie dodaj do zupy mleko i ponownie zamieszaj całość.
  6. Na koniec dopraw zupę solą oraz cukrem pod swój smak.
  7. Po tym zupa pomidorowa jest gotowa!

Tradycyjna zupa pomidorowa

sposób podania

Zupa pomidorowa może być podawana z dowolnego rodzaju makaronem,, ryżem, gotowanymi ziemniakami również tymi w „mundurkach„. Jeżeli lubicie, zupę można posypać jeszcze natką pietruszki.

cenne rady

Zamiast mleka można oczywiście dodać śmietanę w takiej samej ilości. Dodając śmietanę, trzeba jednak uważać by się ona nie zważyła, na skutek dodania jej do zbyt gorącej zupy. Z mlekiem nie ma takiego problemu, dlatego za radą mojej mamy od dłuższego czasu zabielam zupy właśnie mlekiem.

przyda się podczas gotowania

  • duży lub średni garnek,
  • niewielkie naczynie do wymieszania zaprawki,
  • mieszadełko,
  • chochlę,

znajdź podobne przepisy

kategoria przepisu:

Tradycyjna zupa pomidorowa

zobacz również!

sprawdź podobne przepisy

najświeższe przepisy

To ważne!

Uważasz, że to rzetelnie przygotowany, ciekawy i pomocny wpis – podaj go dalej!

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens i jest wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem czy dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach. Wpis możesz udostępnić za pomocą poniższych przycisków, gdzie automatycznie zostaniesz przeniesiony do wybranego serwisu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Przypominam również o powiadomieniach email, social mediach: Facebook, twitter, Instagram, gdzie również publikuje wiele ciekawostek, informacji oraz przemyśleń.

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

Odkryj życie pełne pasji!
To co robimy?

FACEBOOK

Zostań Patronem bloga!

Pomóż w rozwoju bloga symbolicznym 5 zł!

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.

więcej przepisów!

tag: slow fast food

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x