Idealny ryż do sushi
Stara prawda głosi, że najważniejszy w sushi jest ryż. Właśnie dlatego postanowiłem podzielić się z wami, powstałym na zasadzie prób i błędów, przepis na idealny ryż do sushi, oczywiście moim zdaniem:) Bo choć to zaledwie kilka składników, ostateczny smak ryżu może się bardzo od siebie różnić nie wspominając już nawet o jego stopniu ugotowania. Pocieszę Was jednak, że choć ryż do sushi to ważny składnik tego azjatyckiego dania, równie ważne moim zdaniem są pozostałe składniki, ich świeżość, jakość i dobór. Dlatego choć przygotowanie idealnego ryżu do sushi jest trudne, nie poddawaj się od razu, bo przecież nikt od razu nie został sushi masterem:) Najważniejsza jest chęć odkrywania nowych smaków i doskonalenia umiejętności kulinarnych!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 215 g ryżu do sushi (ok. 240 ml),
- 210 ml wody do gotowania ryżu,
- woda do namaczania i płukania ryżu,
- marynata:
- 5 łyżek octu ryżowego,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka soli
(ilość produktów dla przygotowania około 4-5 rolek sushi)
WYKONANIE
- Odmierz dokładną ilość ryżu, czyli 215 g. W tej wadze jest zapas (15 g) na ewentualne „straty” przy płukaniu.
- Ryż wsyp do przygotowanego garnka i zalej zimną wodą (ok. 500 ml) i zostaw do namoczenia na około 15 minut.
- Po 15 minutach odcedź ryż na sicie i rozpocznij płukanie.
- Aby wypłukać ryż, ponownie wsyp go do garnka, zalej wodą (ponownie około 500 ml – można na oko) i ucieraj ryż dłońmi, dokładnie tak jak na jednym ze zdjęć.
- Gdy woda zrobi się już bardzo mętna, odcedź ryż na sicie, ponownie wsyp do garna i zalej nową porcją wody. Ponownie ucieraj i powtarzaj taki cykl płukania aż do momentu, gdy mimo ucierania ryżu woda nie będzie się robiła mętna. Taki efekt w zależności od jakości ryżu, powinniście uzyskać po 7-10 płukaniach.
- Wypłukany ryż dobrze odcedź na sicie i wsyp do garnka. Dodaj dokładnie odmierzoną porcję wody (210 ml), przykryj garnek pokrywką i postaw garnek na maksymalnym ogniu.
- Gotuj na maksymalnym ogniu aż do momentu zagotowania wody i wtedy stopniowo zmniejszaj ognień na niemal minimalny (u nas to „2” w 12-punktowej skali). Zmniejszanie ognia powinno być łagodne a nie gwałtowne i trwać około 20-30 sekund.
- Po zmniejszeniu ognia, gotuj ryż dalej na wolnym ogniu przez kolejne 14 minut, koniecznie pod przykryciem.
- W międzyczasie gdy ryż do sushi się gotuje, przygotujcie zaprawę do ryżu. W tym celu do osobnego garnka wsypcie wszystkie składniki, postawcie garnek na średnim ogniu i stale mieszając podgrzejcie i doprowadźcie do całkowitego rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników. Wtedy zaprawa jest już gotowa i możesz odstawić ją z ognia na bok.
- Gdy ryż się ugotuje nie podnosząc pokrywki z garnka, odstaw całość z ognia na bok i pozostaw na kolejne 15 minut a dodatkowo przykryj garnek kuchenną ściereczką.
- Dopiero po tym czasie podnieś pokrywkę i zamieszaj ryż drewnianą łyżką.
- Od razu dodaj do ryżu, przygotowaną wcześniej zaprawę i dokładnie wymieszaj. Po tym przykryj garnek i gotowe! Ryż do sushi możesz już nakładać na arkusze nori.
Idealny ryż do sushi
MIEJ POD RĘKĄ
- średni garnek,
- duże sito kuchenne,
- mały garnek do przygotowania zaprawy,
- kuchenna ścierka,
- drewniana łyżka,
CENNE RADY
Podczas całego procesu gotowania ryżu, absolutnie nie wolno podnosić pokrywki z garnka!
Pamiętajcie, że przygotowanie ryżu do sushi nie jest najprostsze, dlatego nie zrażajcie się po pierwszym (być może nieudanym) razie:) Z każdym kolejnym będziecie mądrzejsi a to musi zaowocować prędzej czy później! Dodatkowo warto poeksperymentować z marynatą, ponieważ każdy z nas będzie miał inny idealny balans trzech smaków marynaty (słodki-słony-kwaśny) i każdemu może smakować ryż do sushi inaczej doprawiony, dlatego warto znaleźć swoje ulubione proporcje.
SPOSÓB PODANIA
Ryż do sushi to dopiero pierwszy z elementów, który w połączeniu z pozostałymi stanie się smaczna rolką, wszystkim doskonale znaną jako sushi. Jak je przygotować, przeczytasz w przepisie: Domowe sushi. Przepis dla początkujących