Jajecznica dla dzieci, czyli „jajo” na śniadanie [7 m+]
Szybkie, proste i lubiane śniadanie dla najmłodszych? Odpowiedź jest prosta – jajecznica dla dzieci. Bez soli, bez mięsa, cebuli i szczypiorku jak to jest w „dorosłej” jajecznicy, przez co może być podawana już od 6 miesiąca życia. Oczywiście z biegiem czasu, można ją uzupełniać o dodatki. Jednak najważniejsze pozostaje bez zmian – „jajo” i masło. Woda, którą dodaję ma jedynie za zadanie, nie doprowadzić do jej wysuszenia. Oczywiście ilość jajek, z których przygotujesz jajecznice dobierz w zależności od apetytu swojego dziecka. Zatem do dzieła!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 1 jajko,
- 15 g masła,
- 2 łyżki wody.
(ilość produktów dla przygotowania 1 porcji)
WYKONANIE
- Jajecznica dla dzieci to nic trudnego. Na zimną patelnię włóż masło.
- Patelnię postaw na małym ogniu i roztop masło.
- Gdy masło będzie już niemal całkowicie roztopione dodaj na patelnię, dwie łyżki wody. Doprowadź ją do wrzenia.
- Gdy woda będzie już wrzała dodaj na patelnię jajko.
- Smaż całość na średnim ogniu, często mieszając.
- Gdy jajko się już całkowicie zetnie, jajecznica jest gotowa!
Jajecznica dla dzieci, czyli „jajo” na śniadanie [7 m+]
MIEJ POD RĘKĄ
- małą patelnie,
- gumową packę do mieszania (jest najwygodniejsza)
CENNE RADY
Kluczem do sukcesu, by jajecznica wyszła idealna jest dodatek wody. To ona powoduje, że jajecznica jest wilgotna, przez co dziecku lepiej ją pogryźć i połknąć. Jeżeli przeciągnąłeś jajecznicę i stałą się sucha, dolej odrobinę wrzątku. Najpewniej tym uratujesz dziecięce śniadanie.
SPOSÓB PODANIA
Jajecznica dla dzieci to oczywiście jeden ze składników dziecięcego śniadania. Dobrze jest dodać do niej kawałek pieczywa z szynką drobiową, który wcześniej został posmarowany masłem. Kanapkę w zależności od wieku swojego dziecka, możesz dodatkowo pokroić w mniejszą kostkę by ułatwić mu chwytanie pojedynczych kawałków.