Kluski leniwe
Kluski leniwe to kolejny z przepisów, który załatwiła moja żona od swojej mamy, podobnie jak choćby ciasto na pierogi. Podobno właśnie te były tymi najlepszymi:) Okazało się, że faktycznie kluski leniwe, zrobione według tego przepisu wychodzą doskonale! Ich przygotowanie wymaga jednak odrobiny doświadczenia przy wyrabianiu ciasta, które dosyć mocno się przykleja do dłoni. Jednak odpowiednia ilość mąki i jej dodawanie we właściwym czasie, rozwiązuje problem:) Polecam sprawdzić samemu!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 500 g białego sera twarogowego,
- 3 jajka,
- 230 g mąki,
- 30 g masła,
- szczypta soli,
- 2 litry wody do gotowania,
- 1 łyżeczka soli do gotowania,
(ilość produktów dla przygotowania około 50 klusek)
WYKONANIE
- Twaróg zmiel używając sitka z drobnymi oczkami.
- Oddziel żółtka od białek a następnie wrzuć żółtka do miski, dodaj masło i utrzyj mikserem na gładką masę.
- Gdy żółtka z masłem będą już gotowe, dodaj do nich zmielony ser i wymieszaj do połączenia.
- Następnie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Ubite białka dodaj do sera oraz dosyp około 150 g mąki. Połącz składniki ze sobą.
- Na stolnicę wysyp resztę mąki i przełóż na nią masę serową. Wyrabiaj ciasto aż będzie jednolite. Jeżeli będzie się mocno kleiło do dłoni, podsypuj mąką.
- Gdy ciasto będzie gotowe, podziel je na dwie części i uformuj z nich gruby wałek, o średnicy około 3 centymetrów i następnie pokrój go nożem pod kątem.
- W garnku zagotuj około 2 litrów wody z dodatkiem 1 łyżeczki soli.
- Przygotowane kluski wrzucaj na wrzątek w porcjach po około 15-20 klusek na jeden raz.
- Od razu po wypłynięciu klusek na powierzchnię wody, wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej.
- Kluski leniwe są gotowe!
Kluski leniwe
MIEJ POD RĘKĄ
- maszynkę do mielenia z sitkiem o małych oczkach,
- 2 miski,
- mikser,
- stolnicę lub czysty blat,
- średni garnek,
- łyżkę cedzakową
CENNE RADY
Ilość dodawanej mąki do klusek zależy od wilgotności sera. Jeżeli dostaniecie bardziej suchy twaróg, dodacie mniej mąki ponieważ podczas wyrabiania na stolnicy zauważycie, że ciasto robi się po prostu twarde. Pamiętajcie jednak, że kluski leniwe mają smakować przede wszystkim serem twarogowym a nie mąką, dlatego jeżeli możecie dodać jej trochę mniej, wasze kluski leniwe wyjdą jeszcze smaczniejsze.
SPOSÓB PODANIA
Kluski leniwe od zawsze kojarzą mi się z podsmażona bułką tartą. Właśnie dlatego polecam Wam podać je, polane podsmażoną na maśle bułeczką.