pad thai

Pad Thai – smażony makaron po tajsku

Kuchnia azjatycka ostatnio stała się przedmiotem moich eksperymentów w kuchni. Zaczęło się niewinnie, po prostu awaryjnie zamówiliśmy jedzenie na dowóz i wybór padł na tajską knajpę. Zasmakowało nam, zaczęliśmy czytać i oglądać (polecam kanał Kocham gotować na YT skąd wziąłem cenne rady do przygotowania pad thai), szukać składników i rozpoczęliśmy gotowanie. Pewne potrawy mamy już tak dopracowane pod swój smak, że trzeba je zapisać. Tak właśnie jest z pad thai, bo dla nas wychodzi doskonale, lepiej niż z miasta. Może nie jest bogaty w azjatyckie składniki ale smakuje równie wyśmienicie. Spróbujcie sami!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • pad thai – główne składniki:
    • 100 g szerokiego makaronu ryżowego (5 mm),
    • 1 filet z piersi kurczaka,
    • pół czerwonej papryki,
    • 2 cebule dymki ze szczypiorkiem,
    • 1 jajko,
    • 3 duże ząbki czosnku,
    • garść pestek i nasion (ja używam gotowej mieszanki gdzie są orzechy pekan, pestki dyn i ziarna słonecznika),
    • garść prażonych orzechów ziemnych (mogą być solone),
    • 4 łyżki oleju do smażenia,
  • przyprawy do mięsa:
    • 2 łyżki sosu sojowego,
    • 1 łyżeczka curry,
  • zalewa:
    • 2 łyżki sosu sojowego,
    • 2 łyżki sosu ostrygowego,
    • pół łyżki sosu rybnego,
    • 1 i 1/2 łyżki cukru,
    • 100 ml wody

(ilość produktów dla przygotowania 2 porcji)

WYKONANIE


  1. Przygotowywanie pad thai zacznij od umycia, pokrojenia i zamarynowania mięsa. Mięso pokrój w dosyć spore ale płaskie kawałki (grubości około 1 cm). Przełóż je do miski, dodaj sos sojowy i curry a następnie wymieszaj i zostaw na 15-20 minut.
  2. Do drugiej miski włóż makaron, nie łam go na mniejsze części. Zalej go najpierw zimną wodą na 15 minut, po tym czasie odcedź go i zalej dalej wrzątkiem. Zostaw go we wrzątku na 6 minut, po upływie tego czasu odcedź go i przepłucz zimną wodą. Wrzuć na sito aby odciekł.
  3. W międzyczasie przygotuj zalewę do pad thai. Do małej miski wsyp cukier, dodaj wszystkie pozostałe składniki i całość zalej letnią lub zimną wodą. Wymieszaj dokładnie, by cukier się rozpuścił.
  4. Następnie pokrój paprykę w długie słupki oraz cebulki dymki w plasterki. Białą część szczypiorku, tę przy samej cebulce również pokrój i dodaj do pokrojonej cebuli i papryki.
  5. Dalej pokrój w drobną kostkę czosnek. Z racji że pad thai wymaga prawie ciągłego mieszania i dodawania kolejnych składników od razu pokrój również zielony szczypiorek w kawałki o długości około 4-5 cm i prażone orzechy ziemne.
  6. Gdy wszystkie składniki będziemy mieli już pokrojone, wlewamy na patelnię olej. Mocno go rozgrzewamy i dodajemy, gdy jest już gorący, pokrojony czosnek. Ciągle mieszając doprowadzamy do zarumienienia. Ściągamy go z patelni na talerz, starając się by jak najwięcej oleju pozostało na patelni.
  7. Na patelnie wbijamy jajko, mieszamy intensywnie by nie przywarło. Po chwili, gdy się zetnie dodajemy kurczaka. Smażymy często mieszając. Gdy kurczak się już zarumieni, przekładamy go z patelni z powrotem do miski.
  8. Na patelnię wrzucamy paprykę i cebulę. Smażymy dalej na mocnym ogniu, często mieszając. Gdy warzywa lekko się podsmażą i zmiękną dodajemy makaron oraz zalewę a następnie mieszamy całość.
  9. Wrzucamy na patelnię podsmażony wcześniej czosnek. Smażymy dalej na mocnym ogniu, ciągle mieszając. Dodajemy na patelnię podsmażonego kurczaka i pokrojony szczypiorek oraz dalej smażymy przez około 2 minuty.
  10. Dodajemy do naszego pad thai orzeszki, ziarna i pestki. Mieszamy, smażymy dalej przez minutę. Po tym czasie pad thai jest gotowy!

Pad Thai – smażony makaron po tajsku

pad thai
pad thai
pad thai
pad thai

MIEJ POD RĘKĄ


  • dużą patelnię a najlepiej wok,
  • szeroką łopatkę,
  • 2 średnie miski,
  • 1 małą miseczkę,
  • sito do odcedzenia makaronu

CENNE RADY


Cały proces smażenia odbywa się na mocnym ogniu, dlatego pamiętaj by pad thai często mieszać a momentami wręcz ciągle. Inaczej danie się przypali i będzie niesmaczne.

SPOSÓB PODANIA


Pad thai jest wystarczająco sycącym i konkretnym daniem, że nie potrzebuje towarzystwa. Możesz go jedynie udekorować świeżym szczypiorkiem lub kiełkami.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Przemek
Przemek
2 lat temu

Nie mogę ! Jak można robić padthai bez pasty z tamaryndowca. To nie jest prawdziwy pad thai. Pół łyżki sosu rybnego ? No nie ….

logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl