Pieczone kasztany jadalne
Kasztany jadalne najpopularniejsze są oczywiście jesienią ale dla mnie kojarzą się one z poznańskim jarmarkiem bożonarodzeniowym. To wtedy spróbowałem ich pierwszy raz! Skusiłem się na nie, choć nie do końca wiedziałem co mnie czeka lecz pachniało nimi tak intensywnie, lekko orzechowo a sam „kociołek” w którym się piekły wyglądał nieziemsko wieczorową porą. To wszystko było ich najlepszą reklamą, która na mnie podziałała. Jednak jarmark jest tylko raz do roku a kasztany stały się moim przysmakiem, dlatego postanowiłem zrobić je w domu!
Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, choć jeden etap jest trudny – wybór kasztanów. Najlepiej zbierać je świeże, leżące pod drzewem. Trzeba mieć jednak upatrzonego kasztanowca i to nie tego pospolitego, bo jego owoce się nie nadają do jedzenia! Pozostałym, którzy nie znajdą „włochatego” kasztanowca z jadalnymi kasztanami, zostaje kupić je w sklepach. Trzeba tylko bardzo dobrze je wybierać ale o tym piszę w cennych radach, na końcu przepisu.
Tymczasem zapraszam do wypróbowania przepisu w swoim domowym zakątku!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- kilka lub kilkanaście kasztanów jadalnych, tyle na ile tylko masz ochotę,
- woda,
(ilość produktów dla przygotowania tyle porcji, ile zechcesz)
WYKONANIE
- Kasztany jadalne umyj pod bieżącą wodą i osusz.
- Natnij ich wypukłą stronę ostrym nożem, na krzyż.
- Nacięte kasztany wrzuć do naczynia z wodą na minimum 30 minut. To bardzo ważna czynność, ponieważ kasztany, które unoszą się na wodzie niestety są do wyrzucenia. Są najczęściej spleśniałe, robaczywe lub zepsute i po prostu nie nadają się do jedzenia.
- Po upływie minimum pół godziny kasztany osusz ręcznikiem papierowym a następnie układaj na blaszce wyłożonej pergaminem, naciętą stroną do góry.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni na programie „góra – dół” a na spód piekarnika ustaw naczynie żaroodporne z wodą.
- Gdy piekarnik osiągnie temperaturę, włóż do niego blaszkę z kasztanami i piecz przez 25 minut.
- Po tym czasie skorupka kasztanów powinna wywinąć się w miejscach nacięć. Jeżeli na twoje oko skórka odwinęła się jeszcze zbyt mało, piecz kasztany kilka minut dłużej (maksymalnie 5 minut).
- Upieczone kasztany wyciągnij z piekarnika i niemal od razu obieraj z łupinek i skórki, która jest pod nią. Nie jest to łatwe i przyjemne zadanie, ale na zimo obierają się jeszcze gorzej. Po łupinką znajduje się skórka i meszek, jedno i drugie trzeba usunąć. Kasztan po obraniu powinien być intensywnie żółty.
Pieczone kasztany jadalne
MIEJ POD RĘKĄ
- ostry nóż,
- naczynie z wodą,
- naczynie żaroodporne z wodą
CENNE RADY
Najważniejsze w przygotowaniu kasztanów jest ich wybranie. I nieważne czy robisz to pod kasztanowcem czy w sklepie zasada jest zawsze taka sama: kasztany jadalne powinny być ciężkie, ze lśniącą łupinką oraz bez niedoskonałości a już na pewno bez nalotu pleśni. Trzeba przyznać, że o wiele ciężej wybrać jest kasztany w sklepie, ponieważ mają one już zazwyczaj kilka dni, są lekko wysuszone lub nieprawidłowo przechowywane, przez co pleśnieją.
SPOSÓB PODANIA
Kasztany jadalne podawaj od razu po przygotowaniu, kiedy jeszcze są ciepłe. Wtedy ich smak jest najlepszy!
polecane PRZEPISY