Kasztany jadalne najpopularniejsze są oczywiście jesienią ale dla mnie kojarzą się one z poznańskim jarmarkiem bożonarodzeniowym. To wtedy spróbowałem ich pierwszy raz! Skusiłem się na nie, choć nie do końca wiedziałem co mnie czeka lecz pachniało nimi tak intensywnie, lekko orzechowo a sam „kociołek” w którym się piekły wyglądał nieziemsko wieczorową porą. To wszystko było ich najlepszą reklamą, która na mnie podziałała. Jednak jarmark jest tylko raz do roku a kasztany stały się moim przysmakiem, dlatego postanowiłem zrobić je w domu!
Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, choć jeden etap jest trudny – wybór kasztanów. Najlepiej zbierać je świeże, leżące pod drzewem. Trzeba mieć jednak upatrzonego kasztanowca i to nie tego pospolitego, bo jego owoce się nie nadają do jedzenia! Pozostałym, którzy nie znajdą „włochatego” kasztanowca z jadalnymi kasztanami, zostaje kupić je w sklepach. Trzeba tylko bardzo dobrze je wybierać ale o tym piszę w cennych radach, na końcu przepisu.
Tymczasem zapraszam do wypróbowania przepisu w swoim domowym zakątku!
tagi: sezonowe
czas przygotowania: szybki (do 1 godziny)
trudność: średnio trudne
Pieczone kasztany jadalne
Kasztany jadalne podawaj od razu po przygotowaniu, kiedy jeszcze są ciepłe. Wtedy ich smak jest najlepszy!
Najważniejsze w przygotowaniu kasztanów jest ich wybranie. I nieważne czy robisz to pod kasztanowcem czy w sklepie zasada jest zawsze taka sama: kasztany jadalne powinny być ciężkie, ze lśniącą łupinką oraz bez niedoskonałości a już na pewno bez nalotu pleśni. Trzeba przyznać, że o wiele ciężej wybrać jest kasztany w sklepie, ponieważ mają one już zazwyczaj kilka dni, są lekko wysuszone lub nieprawidłowo przechowywane, przez co pleśnieją.
znajdź podobne przepisy
oznaczone jako: sezonowe
użyte składniki: kasztany jadalne
Pieczone kasztany jadalne
zobacz również!
sprawdź podobne przepisy
najświeższe przepisy
Uważasz, że to rzetelnie przygotowany, ciekawy i pomocny wpis – podaj go dalej!
Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens i jest wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem czy dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach. Wpis możesz udostępnić za pomocą poniższych przycisków, gdzie automatycznie zostaniesz przeniesiony do wybranego serwisu.
Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)
Odkryj życie pełne pasji! To co robimy?
Zostań Patronem bloga!
Pomóż w rozwoju bloga symbolicznym 5 zł!
POWIADOMIENIA EMAIL!
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!
You have successfully joined our subscriber list.
Najnowsze na blogu
polecam!
kategoria: szybko i łatwo
sprawdź również!
kategoria: jak u mamy
więcej przepisów!
tag: slow fast food
POWIADOMIENIA EMAIL!
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!
You have successfully joined our subscriber list.
Wszystkie wpisy w jednym miejscu!
Lubię ciasteczka! Ten blog też je lubi i dlatego wykorzystuje je (pliki cookies) by działać jeszcze lepiej! Dowiedz się więcej na ich temat – przeczytaj Regulamin i politykę prywatności.