Sos miodowo-musztardowy

Sos miodowo-musztardowy

Pamiętam sos miodowo-musztardowy, który otrzymałem do sałatki w jednej z restauracji w Toruniu. Było to już lata temu, jednak ten smak wraca do mnie bardzo często. Uwielbiam połączenie lekko ostrej i gorzkiej musztardy ze słodkością miodu i charakterem oliwy z oliwek. Każda sałatka, polana tym sosem to dla mnie istnie niebo w gębie. Dodatkowo przygotowanie tego sosu to dosłownie chwila, a potrzebne składniki znajdują się niemal w każdej kuchni. Dlatego tym bardziej nie ma co zwlekać, czas przygotować sos miodowo-musztardowy!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 1 łyżeczka intensywnej i ostrej musztardy (najlepsza będzie Dijon),
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki soku z cytryny lub szczypta kwasku cytrynowego,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli

(ilość produktów dla przygotowania 1 porcji)

WYKONANIE


  1. Nałóż do przygotowanej miseczki musztardę i miód. Jeżeli nie masz musztardy Dijon (mocno słona i pikantna), wykorzystaj musztardę sarepską i dodaj szczyptę soli.
  2. Dodaj do musztardy i miodu, sok z cytryny (lub kwasek cytrynowy), pieprz oraz (kolejną) szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj, by powstała gładka, jednolita konsystencja.
  3. Do wymieszanych składników dodawaj stopniowo oliwę z oliwek. Najlepiej łyżka po łyżce, a między porcjami intensywnie mieszaj sos by uzyskać gładką konsystencję.
  4. Po dodaniu całej oliwy i dokładnym wymieszaniu, sprawdź konsystencję. Jeżeli jest odpowiednio płynna, sos miodowo-musztardowy jest gotowy. Jeżeli sos jest zbyt gesty, dodaj jeszcze odrobinę oliwy z oliwek.

Sos miodowo-musztardowy

Sos miodowo-musztardowy
Sos miodowo-musztardowy
Sos miodowo-musztardowy
Sos miodowo-musztardowy
Sos miodowo-musztardowy

MIEJ POD RĘKĄ


  • miseczkę,

CENNE RADY


Nie każdy musi przepadać za intensywną w smaku musztardą Dijon, dlatego do sosu miodowo-musztardowego, możesz dodać dowolną, może twoją ulubioną, musztardę. Od jej wyboru w dużej mierze zależeć będzie smak sosu. Wybierając musztardę delikatesową, sos będzie łagodny, natomiast gdy wybierzesz musztardę rosyjską, twój sos będzie przede wszystkim pikantny. Wybór należy do ciebie, ja wybieram musztardę Dijon.

SPOSÓB PODANIA


Sos miodowo-musztardowy to idealne wykończenie niemal każdej sałatki. Najbezpieczniej podać go w osobnym naczyniu, by każdy mógł dodać go sobie samemu, dokładnie tyle ile lubi i chce.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl