Zapiekanki jak z budki!
Zapieks, zapiekana czy po prostu zapiekanka. Każdy z nas kiedyś jej spróbował, czy to na wczasach, przy okazji lunch-u lub wracając nad ranem ze spotkania lub imprezy na mieście. Lubię odtwarzać smaki, dlatego przed Wami przepis na zapiekanki jak z budki!
Przygotowanie ich w domu nie jest niczym trudnym. Możemy też użyć ulubionych i sprawdzonych składników, przez co tak przygotowana zapiekanka, powinna smakować nam jeszcze bardziej. Dlatego jeżeli szukasz pomysłu na szybki obiad, kolację albo przekąskę dla znajomych, którzy akurat wpadli w gości, dobrze trafiłeś!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 1 długa pszenna bagietka (albo 2 krótkie bagietki),
- 300 g pieczarek,
- 1 średnia cebula,
- 25 g masła,
- 8-9 plastrów ulubionej szynki,
- 200 g tartego sera (ja użyłem mozzarelli),
- pół łyżeczki suszonego oregano,
- szczypta mielonego pieprzu,
- szczypta soli,
- kilka ziaren kwasku cytrynowego,
- keczup,
- opcjonalnie: prażona cebula,
- opcjonalnie: liść sałaty lodowej,
- sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 4 porcji)
WYKONANIE
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Pieczarki umyj, osusz i pokrój w półplasterki.
- Na patelni rozpuść masło a następnie dodaj pokrojoną cebulę. Zeszklij przez 2 minuty. Po tym czasie dodaj pokrojone pieczarki, dopraw całość solą, pieprzem i kwaskiem cytrynowym. Smaż do momentu aż z patelni nie odparuje cała woda, którą „puściły” pieczarki.
- W czasie gdy smażą się pieczarki, pokrój szynkę w kostkę.
- W dalszej kolejności pokrój bagietki. Przekrój je wzdłuż na pół, tak by powstały długie „chlebki”. Optymalnie gdy zapiekani będą miały około 30 cm długości.
- Gdy pieczarki się usmażą, przerzuć je do blendera i rozdrobnij na bardzo drobno.
- Powstałą pastą pieczarkową wysmaruj przygotowane bagietki. Następnie posyp je pokrojoną szynką i startym serem. Na koniec ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i posyp oregano.
- Zapiekanki włóż do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika (w trybie góra-dół) i zapiekaj przez 9 minut.
- Po tym czasie zapiekanki jak z budki są już niemal gotowe. Wystarczy polać je keczupem i posypać prażoną cebulką. Gotowe!
Zapiekanki jak z budki!
MIEJ POD RĘKĄ
- patelnię,
- blender z pojemnikiem do szatkowania,
- papier do pieczenia,
CENNE RADY
Jeżeli po przekrojeniu wierzch bagietki, nie chce poziomo leżeć na blaszce i przewraca się na boki, wystarczy ściąć lekko wierzch bagietki. Dzięki temu nie będziemy się martwili o to, że zapiekanka przewróci się nam podczas pieczenia.
SPOSÓB PODANIA
Zapiekanki jak z budki powinny wystarczyć większości z nas, by zaspokoić największy głód.
Zapiekanki serwowane z budek, najczęściej polane były keczupem i posypane prażoną cebulką. Te zrobione w domu dla dodatkowego smaku oraz efektu wow! możemy posypać jeszcze poszatkowaną sałatą lodową. Na pewno zrobi to na wszystkich dodatkowe wrażenie.
polecane PRZEPISY