zapiekanki jak z budki podsumowanie 2020 przekąski na imprezę na zimno i ciepło

Zapiekanki jak z budki!

Zapieks, zapiekana czy po prostu zapiekanka. Każdy z nas kiedyś jej spróbował, czy to na wczasach, przy okazji lunch-u lub wracając nad ranem ze spotkania lub imprezy na mieście. Lubię odtwarzać smaki, dlatego przed Wami przepis na zapiekanki jak z budki!

Przygotowanie ich w domu nie jest niczym trudnym. Możemy też użyć ulubionych i sprawdzonych składników, przez co tak przygotowana zapiekanka, powinna smakować nam jeszcze bardziej. Dlatego jeżeli szukasz pomysłu na szybki obiad, kolację albo przekąskę dla znajomych, którzy akurat wpadli w gości, dobrze trafiłeś!

autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 1 długa pszenna bagietka (albo 2 krótkie bagietki),
  • 300 g pieczarek,
  • 1 średnia cebula,
  • 25 g masła,
  • 8-9 plastrów ulubionej szynki,
  • 200 g tartego sera (ja użyłem mozzarelli),
  • pół łyżeczki suszonego oregano,
  • szczypta mielonego pieprzu,
  • szczypta soli,
  • kilka ziaren kwasku cytrynowego,
  • keczup,
  • opcjonalnie: prażona cebula,
  • opcjonalnie: liść sałaty lodowej,
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 4 porcji)

WYKONANIE


  1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  2. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w półplasterki.
  3. Na patelni rozpuść masło a następnie dodaj pokrojoną cebulę. Zeszklij przez 2 minuty. Po tym czasie dodaj pokrojone pieczarki, dopraw całość solą, pieprzem i kwaskiem cytrynowym. Smaż do momentu aż z patelni nie odparuje cała woda, którą „puściły” pieczarki.
  4. W czasie gdy smażą się pieczarki, pokrój szynkę w kostkę.
  5. W dalszej kolejności pokrój bagietki. Przekrój je wzdłuż na pół, tak by powstały długie „chlebki”. Optymalnie gdy zapiekani będą miały około 30 cm długości.
  6. Gdy pieczarki się usmażą, przerzuć je do blendera i rozdrobnij na bardzo drobno.
  7. Powstałą pastą pieczarkową wysmaruj przygotowane bagietki. Następnie posyp je pokrojoną szynką i startym serem. Na koniec ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i posyp oregano.
  8. Zapiekanki włóż do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika (w trybie góra-dół) i zapiekaj przez 9 minut.
  9. Po tym czasie zapiekanki jak z budki są już niemal gotowe. Wystarczy polać je keczupem i posypać prażoną cebulką. Gotowe!

Zapiekanki jak z budki!

zapiekanki jak z budki
zapiekanki jak z budki
zapiekanki jak z budki

MIEJ POD RĘKĄ


  • patelnię,
  • blender z pojemnikiem do szatkowania,
  • papier do pieczenia,

CENNE RADY


Jeżeli po przekrojeniu wierzch bagietki, nie chce poziomo leżeć na blaszce i przewraca się na boki, wystarczy ściąć lekko wierzch bagietki. Dzięki temu nie będziemy się martwili o to, że zapiekanka przewróci się nam podczas pieczenia.

SPOSÓB PODANIA


Zapiekanki jak z budki powinny wystarczyć większości z nas, by zaspokoić największy głód.

Zapiekanki serwowane z budek, najczęściej polane były keczupem i posypane prażoną cebulką. Te zrobione w domu dla dodatkowego smaku oraz efektu wow! możemy posypać jeszcze poszatkowaną sałatą lodową. Na pewno zrobi to na wszystkich dodatkowe wrażenie.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl