zupa kalafiorowa dla dzieci

Zupa kalafiorowa dla dzieci [11m+]

Zupy warzywne to ważna pozycja w menu naszego synka. Wszak to samo zdrowie. Poniżej przepis na zupę kalafiorową, a właściwie danie. Bo jest ona dużo treściwsza od dobrze nam znanych zupek. Oto zupa kalafiorowa dla dzieci, idealna od 11 m. życia.

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 500 g kalafior (może być mrożony)
  • 300 g mięsa drobiowego (u mnie była to perliczka)
  • 3 małe marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 mały por
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • koperek
  • trochę soli
  • 200 g makaronu nitki

(ilość produktów dla przygotowania 10-12 porcji)

WYKONANIE


  1. Mięso opłucz, włóż do dużego garnka i zalej wodą tak by je przykryła. Dodaj pół łyżeczki soli. Zagotuj i zbierz szum.
  2. Po zebraniu szumu, do wywaru dodaj obraną cebulę w całości, ząbek czosnku w łupinie oraz ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj 15 min na wolnym ogniu.
  3. Przygotuj warzywa. Kalafiora podziel na różyczki, połowę marchewki pokrój w spore kawałki (ok. 2 cm), podobnie zrób z połową pietruszki. Poszatkuj pora na kawałki po ok. 1 cm. Ziemniaki obierz i dwa z nich pokrój w kostkę wielkości wcześniej pokrojonej marchewki.
  4. Pozostałą połowę marchewki, pietruszki i 1 ziemniaka pokrój w drobną kostkę.
  5. Po 15 minutach do wywaru dodaj wszystkie warzywa pokrojone w grubą kostkę oraz suszony lubczyk. Gotuj dalej przez 35 minut.
  6. Po ugotowaniu odcedź wywar ale zlej go do pojemnika, ponieważ będzie jeszcze potrzebny. Wybierz z wywaru mięso oraz cebulę, czosnek, ziele angielskie i liście laurowe.
  7. Do mniejszego garnka wsyp warzywa pokrojone w drobną kostkę i zalej je wywarem, tak by całkowicie były przykryte. Gotuj do miękkości około 35 minut na małym ogniu. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj posiekany koperek.
  8. Warzywa w dużym garnku zblenduj na gładką masę. Ugotuj makaron w wodzie bez soli, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  9. Mięso oddziel od kości i pokrój na drobne kawałki.
  10. Ugotowany i odcedzony makaron dodaj do zblendowanych warzyw. Przy użyciu blendera poszatkuj makaron na mniejsze części, na wolnych obrotach.
  11. Teraz dodaj pokrojone mięso oraz ugotowane warzywa razem z wywarem. Wymieszaj za pomocą łyżki, żeby kawałki mięsa i warzyw nie rozpadały się dalej. Jeżeli zupa jest dalej zbyt gęsta dolewaj wywaru aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pod koniec mieszania dodaję 2 łyżki oleju rzepakowego i jeszcze raz mieszam.
  12. Po wymieszaniu wszystkiego na jednakową masę zupa kalafiorowa dla dzieci jest gotowa.

Zupa kalafiorowa dla dzieci [11m+]

MIEJ POD RĘKĄ


  • duży garnek
  • mały garnek
  • sitko
  • blender

CENNE RADY


Do ugotowania dań dla dzieci najlepiej korzystać z ekologicznych warzyw i mięsa, najlepiej prosto od rolnika. Takie warzywa i mięso możesz również mrozić, by móc z nich korzystać trochę dłużej.

SPOSÓB PODANIA


Wystarczy nałożyć do miseczki i gotowe.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl