Zupa z dyni dla dziecka [12 m+]
Przyznam się, że nie jestem wielkim fanem dyni, dlatego podchodziłem do niej sceptycznie jeżeli chodzi o mojego synka. To był błąd, nie wiem czy wszystkie dzieci tak uwielbiają dynie czy tylko mój mały brzdąc ale na prawdę na widok czegokolwiek z dyni się trzęsie. Tak powstała właśnie ta zupa z dyni, dedykowana wręcz niemowlakom. Prosta, szybka i wręcz pochłaniana przez moją pociechę. Spróbujcie sami i napiszcie, czy waszym małym urwisom również tak smakuje.
oznaczenia
SKŁADNIKI
- pół perliczki (można zamiast perliczki użyć około 500 g dowolnego mięsa drobiowego),
- skrzydełko z kaczki (lub zamiennie dwa skrzydełka z kurczaka),
- pół małej dyni,
- 3 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 mały seler,
- 1 mały por,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarna pieprzu,
- 1 łyżeczka soli,
- 100 g kaszy jaglanej,
- 2 łyżki pokrojonego koperku,
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
- 2 litry wody,
- 1 batat (opcjonalnie)
(ilość produktów dla przygotowania 8-10 porcji)
WYKONANIE
- Mięso umyć pod bieżącą, zimną wodą. Włożyć do garnka, zalać dwoma litrami wody i dodać sól. Zagotować na średnim ogniu i tuż przed wrzeniem, za pomocą łyżki cedzakowej tzw. szumówki lub małego, gęstego sitka zebrać szum.
- W małym garnku ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Przygotuj włoszczyznę – obierz dwie marchewki, pietruszkę, seler i pora, następnie pokrój je na większe kawałki (około 3-5 cm). Dodatkowo obierz cebulę oraz czosnek, pozostaw je w całości.
- Gdy zbierzesz szum, dodaj do wywaru przygotowaną włoszczyznę, cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i lubczyk. Garnek przykryj i gotuj całość na małym ogniu przez 30 minut.
- W czasie kiedy wywar się gotuje przygotuj kolejne składniki. Ziemniaki obierz i pokrój w duże kawałki, dzieląc ziemniaka na 8-10 części. Następnie obierz dynię ze skóry i podziel ją na 4 części. Trzy z nich pokrój na duże kawałki, wielkości wcześniej pokrojonego ziemniaka. Pozostałą 1/4 dyni, pokrój w drobną kostkę.
- Obierz ostatnią marchewkę i pokrój ją w drobną kostkę, analogicznie jak dynię. Opcjonalnie obierz ze skóry batata i pokój w drobną kostkę tak jak wcześniej marchewkę.
- Po upływie 30 minut gotowania się wywaru, do garnka dodaj pokrojone w dużą kostkę ziemniaki i dynie. Przykryj pokrywką i gotuj od momentu zagotowania przez 25 minut.
- Po tym czasie wyciągnij z wywaru mięso na talerz a pozostałe warzywa z wywaru przełóż do wysokiego naczynia do blendowania. Wyciągnij z warzyw przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe i pieprz). Wyciągając zawartość wywaru pomóż sobie łyżką cedzakową. Zostaw na kilka minut do ostygnięcia.
- Do odcedzonego wywaru wrzuć pokrojone w drobną kostkę marchewkę, dynie, opcjonalnie batata i pokrojony koperek. Przykryj garnek i gotuj na średnim ogniu przez 30 minut, od momentu zagotowania.
- Warzywa z wywaru, przygotowane do zblendowania, zblenduj na gładką masę. Mięso oddziel od kości i skór, a następnie pokrój w drobną kostkę. Dodaj do zblendowanych warzyw i wymieszaj.
- Gdy ugotują się drobno pokrojone warzywa, odlej połowę wywaru do osobnego naczynia czy garnka. Do reszty dodawaj kolejne składniki: zblendowane warzywa z mięsem i ugotowaną kaszę jaglaną. Zamieszaj całość.
- Na końcu dodawaj stopniowo odlany wcześniej wywar by otrzymać pożądaną gęstość. Z podanych proporcji powinna wyjść idealna konsystencja, jednak wielkość i ilość produktów może być różna co może nam zupę za bardzo rozwodnić.
- Po wymieszaniu, zupa z dyni jest gotowa do podania!
Zupa z dyni dla dziecka [12 m+]
MIEJ POD RĘKĄ
- średni garnek,
- mały garnek,
- wysokie naczynie do blendowania,
- talerz na mięso z wywaru,
- łyżkę cedzakową,
- łyżkę cedzakową tzw. „szumówkę” lub małe, gęste sitko,
- nóż i deska do krojenia,
- blender
CENNE RADY
Zupa z dyni przygotowana według mojego przepisu jest doskonała do mrożenia i podania w późniejszym czasie. Mrożoną zupę możesz wykorzystać nawet za miesiąc jako obiadek dla twojego dziecka.
SPOSÓB PODANIA
Zupa z dyni, jak prawie każda serwowana naszym pociechom nie potrzebuje żadnych dodatków, sama w sobie jest wystarczająco treściwa i syta oraz bogata w różne składniki.
polecane PRZEPISY
U nas jako dynia była w ogóle jednym z pierwszych produktów w trakcie rozszerzania diety (po marchewce i jabłuszku). Ale polecam zamiast zwykłej dawać piżmową (jak np. hipp bio ma w tych słoiczkach z pierwszej łyżeczki), która jest dużo smaczniejsza 😉 Córcia się nam zajadała.
Cześć! U nas dynia również bardzo szybko pojawiła się w jadłospisie, jak dobrze pamiętam były to gotowe słoiczki jabłko-dynia:) Zupkę dyniową wg tego przepisu sugeruję jednak od 12 mca, ze względu na inne dodatki oraz konsystencję. A dynia piżmowa mogę tylko potwierdzić, że jest równie fajna i smaczna:)