botwinka

Botwinka – smak wiosny

Botwinka to obowiązkowa zupa w moim domu, gdy za oknem wiosna w pełni. Właśnie wtedy najłatwiej jest kupić a jeszcze lepiej wyrwać z własnego ogródka, pęczek botwinki, czyli tak naprawdę młodych buraczków.

Jest to idealna zupa dla fanów nowalijek ale i buraczków, ponieważ mimo swojej delikatności jest intensywnie buraczkowa. Całość dopełnia smak młodego koperku, który o tej porze roku jest chyba najbardziej intensywny.

Botwinka ma jeszcze jeden ogromny atut, jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Sprawdź koniecznie!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • składniki na wywar:
    • 2 średnie marchewki,
    • 1 mała pietruszka,
    • 1 mały seler,
    • 1 mała cebula,
    • 1 mały por,
    • 1,5 litra wody,
    • 3 ziarna ziela angielskiego,
    • 3 liście laurowe,
    • 5 ziaren pieprzu,
    • 1 łyżeczka soli,
    • 15 g masła (około łyżeczki),
    • 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
    • 1 ząbek czosnku
  • pozostałe składniki:
    • 1 pęczek botwinki (5 małych buraczków z liśćmi),
    • 1 średni burak,
    • 4 średnie ziemniaki,
    • 2 łyżki śmietany 18%,
    • 1 łyżeczka mąki pszennej,
    • pęczek koperku,
    • jajka (1 jajko na 2 porcje),
    • sól, pieprz, sok z cytryny, cukier do doprawienia

(ilość produktów dla przygotowania 10 porcji)

WYKONANIE


  1. Rozpocznij od przygotowania wywaru. Marchewkę, seler i pietruszkę obierz, ale nie krój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki włóż do średniego garnka i zalej wodą. Postaw garnek na ogniu i zagotuj. Od momentu zagotowania, gotuj dalej pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.
  2. W czasie gdy gotuje się wywar, obierz buraka i pokrój go na centymetrową kostkę.
  3. Następnie umyj botwinkę. Liście pokrój w paski a buraczki w plasterki.
  4. Na końcu obierz ziemniaki i pokrój w kostkę, wielkości jak wcześniej pokrojony burak.
  5. W małym garnku ugotuj jajka na twardo. Ugotuj ich tyle ile potrzebujesz – przyjmij pół jajka na porcję.
  6. Gdy wywar będzie już gotowy, dodaj do niego pokrojoną botwinkę, buraka i ziemniaki. Dopraw 1 łyżeczką soli. Zagotuj całość i gotuj na małym ogniu przez kolejne 20 minut pod przykryciem.
  7. Po tym czasie wyciągnij z wywaru duże warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, por i cebulę. Odkładaj je na przygotowany głęboki talerz.
  8. Marchewkę, pietruszkę i seler pokrój w sporą kostkę (marchewkę i pietruszkę w ćwierć plasterki) i dodaj do zupy.
  9. Do przygotowanego naczynia dodaj mąkę pszenną i śmietanę. Powoli dolewaj lekko ostudzoną zupę i mieszaj, by śmietana z mąką się dokładnie rozpuściła w zupie. Po dodaniu 2-3 niepełnych chochli zupy i dokładnym wymieszaniu, przygotowaną zaprawę wlej powoli do garnka i dokładnie wymieszaj.
  10. Na koniec posiekaj, umyty wcześniej koperek. Dodaj go do garnka. Botwinka gotowa! Podawaj z jajkiem.

Botwinka – smak wiosny

botwinka
botwinka
botwinka
botwinka

MIEJ POD RĘKĄ


  • średni garnek,
  • mały garnek,
  • 2 głębokie talerze,
  • małe naczynie lub szklankę,

CENNE RADY


Jeżeli boisz się, że śmietana zetnie się po dodawaniu jej do zupy zamiast 2 łyżek śmietany dodaj 50 ml mleka do zaprawki.

SPOSÓB PODANIA


Botwinka smakuje najlepiej podana z jajkiem na twardo i posypana koperkiem.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl