Botwinka – smak wiosny
Botwinka to obowiązkowa zupa w moim domu, gdy za oknem wiosna w pełni. Właśnie wtedy najłatwiej jest kupić a jeszcze lepiej wyrwać z własnego ogródka, pęczek botwinki, czyli tak naprawdę młodych buraczków.
Jest to idealna zupa dla fanów nowalijek ale i buraczków, ponieważ mimo swojej delikatności jest intensywnie buraczkowa. Całość dopełnia smak młodego koperku, który o tej porze roku jest chyba najbardziej intensywny.
Botwinka ma jeszcze jeden ogromny atut, jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Sprawdź koniecznie!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- składniki na wywar:
- 2 średnie marchewki,
- 1 mała pietruszka,
- 1 mały seler,
- 1 mała cebula,
- 1 mały por,
- 1,5 litra wody,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- 5 ziaren pieprzu,
- 1 łyżeczka soli,
- 15 g masła (około łyżeczki),
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
- 1 ząbek czosnku
- pozostałe składniki:
- 1 pęczek botwinki (5 małych buraczków z liśćmi),
- 1 średni burak,
- 4 średnie ziemniaki,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 1 łyżeczka mąki pszennej,
- pęczek koperku,
- jajka (1 jajko na 2 porcje),
- sól, pieprz, sok z cytryny, cukier do doprawienia
(ilość produktów dla przygotowania 10 porcji)
WYKONANIE
- Rozpocznij od przygotowania wywaru. Marchewkę, seler i pietruszkę obierz, ale nie krój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki włóż do średniego garnka i zalej wodą. Postaw garnek na ogniu i zagotuj. Od momentu zagotowania, gotuj dalej pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.
- W czasie gdy gotuje się wywar, obierz buraka i pokrój go na centymetrową kostkę.
- Następnie umyj botwinkę. Liście pokrój w paski a buraczki w plasterki.
- Na końcu obierz ziemniaki i pokrój w kostkę, wielkości jak wcześniej pokrojony burak.
- W małym garnku ugotuj jajka na twardo. Ugotuj ich tyle ile potrzebujesz – przyjmij pół jajka na porcję.
- Gdy wywar będzie już gotowy, dodaj do niego pokrojoną botwinkę, buraka i ziemniaki. Dopraw 1 łyżeczką soli. Zagotuj całość i gotuj na małym ogniu przez kolejne 20 minut pod przykryciem.
- Po tym czasie wyciągnij z wywaru duże warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, por i cebulę. Odkładaj je na przygotowany głęboki talerz.
- Marchewkę, pietruszkę i seler pokrój w sporą kostkę (marchewkę i pietruszkę w ćwierć plasterki) i dodaj do zupy.
- Do przygotowanego naczynia dodaj mąkę pszenną i śmietanę. Powoli dolewaj lekko ostudzoną zupę i mieszaj, by śmietana z mąką się dokładnie rozpuściła w zupie. Po dodaniu 2-3 niepełnych chochli zupy i dokładnym wymieszaniu, przygotowaną zaprawę wlej powoli do garnka i dokładnie wymieszaj.
- Na koniec posiekaj, umyty wcześniej koperek. Dodaj go do garnka. Botwinka gotowa! Podawaj z jajkiem.
Botwinka – smak wiosny
MIEJ POD RĘKĄ
- średni garnek,
- mały garnek,
- 2 głębokie talerze,
- małe naczynie lub szklankę,
CENNE RADY
Jeżeli boisz się, że śmietana zetnie się po dodawaniu jej do zupy zamiast 2 łyżek śmietany dodaj 50 ml mleka do zaprawki.
SPOSÓB PODANIA
Botwinka smakuje najlepiej podana z jajkiem na twardo i posypana koperkiem.
polecane PRZEPISY