Chili con carne – Teksas w twoim domu!
Chili con carne to bardzo proste danie rodem z Teksasu. Zadowoli każdego fana pomidorów, mięsa, kuchni meksykańskiej, amerykańskiej i nie tylko. Mówiąc wprost to danie powinno smakować (prawie) wszystkim! Spróbuj i przekonaj się sam!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego (wołowego lub mieszanego)
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 litr przecieru pomidorowego (ok. 1000 g)
- 1 puszka czerwonej fasoli (400 g)
- 1 puszka kukurydzy (425 g)
- 1 czerwona papryka
- przyprawy do mięsa
- pół łyżeczki mielonego chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/3 łyżeczki kminu
- 1 łyżeczka oregano
- pół łyżeczki mielonego pieprzu
- pół łyżeczki mielonego chili
- pół łyżeczki soli
- olej do smażenia
(ilość produktów dla przygotowania 8 porcji)
WYKONANIE
- Przygotowanie zacznij od odcedzenia kukurydzy i fasoli z puszek. Następnie obierz cebulę i pokój ją w kostkę. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
- Przygotuj przyprawę do mięsa. W moździerzu najpierw utrzyj kminek, dopiero potem dodawaj całą resztę przypraw. Wymieszaj równomiernie.
- Na patelnię wlej około 4 łyżek oleju a następnie dorzuć pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż aż cebula się nie zeszkli.
- Następnie dodaj mięso mielone i dopraw je przygotowaną mieszanką przypraw. Smaż do lekkiego zarumienienia.
- Do garnka wlej całość przecieru pomidorowego. Gdy mięso będzie już usmażone przełóż je do garnka.
- Paprykę pokrój w kostkę. Podsmaż ją około 5 minut, do zmięknięcia na niewielkiej ilości oleju. Gotową przełóż do garnka. Na patelnię wrzuć odsączoną kukurydzę, podsmaż około 4 minuty i przełóż do garnka.
- Dodaj do garnka fasolę oraz mielone chili i sól. Zamieszaj całość by wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Zagotuj i gotuj dalej na małym ogniu przez 25 minut od czasu do czasu mieszając, żeby nasze chili con carne nie przywarło do dna i to tyle, potrawa jest gotowa!
Chili con carne – Teksas w twoim domu!
MIEJ POD RĘKĄ
- dużą patelnię
- średni garnek
- moździerz
- sitko
CENNE RADY
Tak naprawdę chili con carne powinno być robione z mięsa wołowego, moja wersja jest bardziej „ekonomiczna” dlatego stosuję wieprzowinę. Moim zdaniem nie traci ona przez to na smaku.
SPOSÓB PODANIA
Chili con carne może być bazą do wielu różnych sposobów jego podania. Najczęściej podaje się je z białym ryżem. Można je podawać również z pieczywem lub nachos-ami. Można również zrobić z niego ciekawą przekąskę lub danie główne serwując zawinięte w tortillę razem z ryżem. W tym wydaniu smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i na ziemno.
polecane PRZEPISY