Smażone kopytka z boczkiem

Smażone kopytka z boczkiem
  • Marcin
  • 15 marca 2021

Dla wielu z nas, kopytka kojarzą się z kawałkiem duszonego mięsa i sosem, jednak te proste w przygotowaniu kluski ziemniaczane można zaserwować w trochę bardziej nietypowy, lecz równie smaczny sposób. Smażone kopytka z boczkiem to jeden z takich pomysłów, gdzie dobrze znane wszystkim kopytka podsmażamy na patelni, dzięki czemu zyskują złotą i chrupiącą skórkę. Do tego aromatyczny boczek wędzony i podsmażona cebulka i szczypior, które doskonale pasują w zestawie z kopytkami. Spróbujcie i przekonajcie się sami, że to doskonałe połączenie!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 400 g ugotowanych kopytek (przygotuj je według mojego przepisu: Szagówki, czyli kopytka),
  • 150 g boczku wędzonego,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 cebula dymka,
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 2-3 porcji)

Smażone kopytka z boczkiem
Smażone kopytka z boczkiem
Smażone kopytka z boczkiem
Smażone kopytka z boczkiem
Smażone kopytka z boczkiem
Smażone kopytka z boczkiem

WYKONANIE


Smażone kopytka z boczkiem

  1. Przygotuj kopytka, możesz to zrobić według mojego przepisu: Szagówki, czyli kopytka.
  2. W dalszej kolejności usuń z boczku wędzonego grubą skórę a następnie pokrój go w paski.
  3. Pokrojony boczek wędzony wrzuć na zimną patelnię i postaw ją na małym ogniu, by wytopić z boczku tłuszcz.
  4. W międzyczasie pokrój cebulę w półplasterki oraz odkrój od cebuli dymki szczypior, który odłóż na bok a samą cebulkę dymkę również pokrój w plastry.
  5. Gdy z boczku wytopi się już tłuszcz a paski z boczku zaczną się smażyć, dodaj na patelnię pokrojoną cebulę i smaż dalej na nieco większym, średnim ogniu przez około 2-3 minuty.
  6. W momencie gdy cebula będzie już szklista, na patelnię dodaj wcześniej przygotowane kopytka.
  7. Zamieszaj całość dokładnie, tak by kluski obtoczyły się w tłuszczu i dalej smaż całość na średnim ogniu, mieszając całość raz na minutę.
  8. Pokrój szczypiorek i od razu dodaj go na patelnię. Dopraw również całość solą i pieprzem.
  9. Kopytka smaż do momentu aż będą miały złocistą skórkę, wtedy smażone kopytka z boczkiem będą gotowe!

MIEJ POD RĘKĄ

  • dużą patelnię

CENNE RADY

By uzyskać chrupiącą i złocistą skórkę nie mieszaj kopytek zbyt często, ponieważ muszą się one właśnie trochę przypalić. Tylko wtedy na ich skórce zobaczysz złocisty wzorek.

SPOSÓB PODANIA

Smażone kopytka z boczkiem podawaj z wyrazistym warzywnym dodatkiem, może to być gotowana brukselka albo zasmażana kapusta kiszona. Dzięki temu ziemniaczany smak kopytek, zostanie urozmaicony wyrazistym innym smakiem – niebo w gębie! Jeżeli możesz sobie pozwolić warto wypić sobie do obiadu, kufelek dobrego jasnego piwa (dla tych co nie mogą pozostaje piwko bezalkoholowe).

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!