bagietki ze szpinakiem Przekąski na imprezę na zimno i ciepło

Chrupiąca bagietka ze szpinakiem, zapiekana z mozzarellą

Chrupiąca bagietka ze szpinakiem z serem mozzarella to mój sprawdzony przepis na imprezową przekąskę, w sam raz na raz! Bagietka ze szpinakiem zawsze robi małe „wow” wśród gości, których zaskakuje zarówno jej wygląd, zawartość jak i smak. Niemal zawsze znika w całości, co tylko potwierdza jak dobrym jest pomysłem! Spróbujcie sami i przekonajcie się na własnej skórze:)

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 2 półbagietki pszenne,
  • 400 g świeżego szpinaku,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mały pomidor,
  • około 10 plasterków suchej szynki, np. krakowskiej czy żywieckiej,
  • 50 g tartej mozzarelli,
  • 15 ml oleju rzepakowego,
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 8 porcji)

WYKONANIE


  1. Przygotowanie zacznijcie od pokrojenia w drobną kostkę cebuli i czosnku oraz pomidorów w ćwierć plasterki.
  2. Na patelnię wlejcie cały olej i postawcie ją na średnim ogniu.
  3. Gdy olej będzie już rozgrzany wrzućcie na niego pokrojoną cebulę i czosnek a po około 1 minucie dodajcie również pokrojone pomidory i szczyptę soli.
  4. Po około 2 minutach smażenia dodajcie na patelnię szpinak, który pod wpływem temperatury powinien się skurczyć i zmięknąć. Szpinak dodatkowo posólcie solidną szczyptą soli.
  5. W międzyczasie pokrójcie wędlinę w paski. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość, dodajcie na patelnię pokrojoną wędlinę i całość zamieszajcie. Po kolejnej minucie smażenia doprawcie farsz pieprzem oraz solą i zdejmijcie patelnię z ognia.
  6. Bagietki natnijcie po długości, tak by utworzyć niby łódeczkę. Uważajcie jednak by nie przeciąć bagietki, bo wtedy nasz farsz wyleci.
  7. Następnie bagietki „otwórzcie” i zacznijcie faszerować przygotowanym wcześniej farszem szpinakowym.
  8. Nafaszerowane bagietki pokrójcie na około 5-6 cm kawałki i układajcie w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce (polecam naczynie, bo wtedy kawałki bagietki się nie przewracają).
  9. Na koniec posypcie bagietki tartą mozzarellą i wstawcie do nagrzanego do temperatury 180 stopni (program: grzanie góra-dół) na 10 minut.
  10. Po tym czasie chrupiąca bagietka ze szpinakiem jest gotowa do podania!

Chrupiąca bagietka ze szpinakiem, zapiekana z mozzarellą

bagietki ze szpinakiem
bagietki ze szpinakiem
bagietki ze szpinakiem
bagietki ze szpinakiem
bagietki ze szpinakiem
bagietki ze szpinakiem Przekąski na imprezę na zimno i ciepło

MIEJ POD RĘKĄ


  • patelnia,
  • naczynie żaroodporne,

CENNE RADY


Bagietki ze szpinakiem możecie przygotować wcześniej i wstawić do piekarnika tuż przed podaniem na stół. Jeżeli bardzo krucho u Was z czasem, możecie przygotować je nawet dzień wcześniej, schować do lodówki w pojemniku kuchennym i upiec dopiero kolejnego dnia. Dzięki temu świetnie nadają się imprezę jako przekąska! Jeżeli szukacie podobnych pomysłów na imprezowe przekąski, zapraszam do przepisów oznaczonych tagiem #imprezowe finger foods.

SPOSÓB PODANIA


Chrupiąca bagietka ze szpinakiem to przekąska która nie wymaga żadnych dodatków:) Jednak jeżeli dla ciebie to za mało, sprawdź inne pomysły na #imprezowe przekąski lub #pomysły na kolacje.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl