Chrupiąca bagietka ze szpinakiem, zapiekana z mozzarellą
Chrupiąca bagietka ze szpinakiem z serem mozzarella to mój sprawdzony przepis na imprezową przekąskę, w sam raz na raz! Bagietka ze szpinakiem zawsze robi małe „wow” wśród gości, których zaskakuje zarówno jej wygląd, zawartość jak i smak. Niemal zawsze znika w całości, co tylko potwierdza jak dobrym jest pomysłem! Spróbujcie sami i przekonajcie się na własnej skórze:)
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 2 półbagietki pszenne,
- 400 g świeżego szpinaku,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mały pomidor,
- około 10 plasterków suchej szynki, np. krakowskiej czy żywieckiej,
- 50 g tartej mozzarelli,
- 15 ml oleju rzepakowego,
- sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 8 porcji)
WYKONANIE
- Przygotowanie zacznijcie od pokrojenia w drobną kostkę cebuli i czosnku oraz pomidorów w ćwierć plasterki.
- Na patelnię wlejcie cały olej i postawcie ją na średnim ogniu.
- Gdy olej będzie już rozgrzany wrzućcie na niego pokrojoną cebulę i czosnek a po około 1 minucie dodajcie również pokrojone pomidory i szczyptę soli.
- Po około 2 minutach smażenia dodajcie na patelnię szpinak, który pod wpływem temperatury powinien się skurczyć i zmięknąć. Szpinak dodatkowo posólcie solidną szczyptą soli.
- W międzyczasie pokrójcie wędlinę w paski. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość, dodajcie na patelnię pokrojoną wędlinę i całość zamieszajcie. Po kolejnej minucie smażenia doprawcie farsz pieprzem oraz solą i zdejmijcie patelnię z ognia.
- Bagietki natnijcie po długości, tak by utworzyć niby łódeczkę. Uważajcie jednak by nie przeciąć bagietki, bo wtedy nasz farsz wyleci.
- Następnie bagietki „otwórzcie” i zacznijcie faszerować przygotowanym wcześniej farszem szpinakowym.
- Nafaszerowane bagietki pokrójcie na około 5-6 cm kawałki i układajcie w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce (polecam naczynie, bo wtedy kawałki bagietki się nie przewracają).
- Na koniec posypcie bagietki tartą mozzarellą i wstawcie do nagrzanego do temperatury 180 stopni (program: grzanie góra-dół) na 10 minut.
- Po tym czasie chrupiąca bagietka ze szpinakiem jest gotowa do podania!
Chrupiąca bagietka ze szpinakiem, zapiekana z mozzarellą
MIEJ POD RĘKĄ
- patelnia,
- naczynie żaroodporne,
CENNE RADY
Bagietki ze szpinakiem możecie przygotować wcześniej i wstawić do piekarnika tuż przed podaniem na stół. Jeżeli bardzo krucho u Was z czasem, możecie przygotować je nawet dzień wcześniej, schować do lodówki w pojemniku kuchennym i upiec dopiero kolejnego dnia. Dzięki temu świetnie nadają się imprezę jako przekąska! Jeżeli szukacie podobnych pomysłów na imprezowe przekąski, zapraszam do przepisów oznaczonych tagiem #imprezowe finger foods.
SPOSÓB PODANIA
Chrupiąca bagietka ze szpinakiem to przekąska która nie wymaga żadnych dodatków:) Jednak jeżeli dla ciebie to za mało, sprawdź inne pomysły na #imprezowe przekąski lub #pomysły na kolacje.
polecane PRZEPISY