Chrupiąca bagietka ze szpinakiem, zapiekana z mozzarellą

Chrupiąca bagietka ze szpinakiem, zapiekana z mozzarellą
  • Marcin
  • 29 grudnia 2021

Chrupiąca bagietka ze szpinakiem z serem mozzarella to mój sprawdzony przepis na imprezową przekąskę, w sam raz na raz! Bagietka ze szpinakiem zawsze robi małe „wow” wśród gości, których zaskakuje zarówno jej wygląd, zawartość jak i smak. Niemal zawsze znika w całości, co tylko potwierdza jak dobrym jest pomysłem! Spróbujcie sami i przekonajcie się na własnej skórze:)

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 2 półbagietki pszenne,
  • 400 g świeżego szpinaku,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mały pomidor,
  • około 10 plasterków suchej szynki, np. krakowskiej czy żywieckiej,
  • 50 g tartej mozzarelli,
  • 15 ml oleju rzepakowego,
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 8 porcji)

bagietki ze szpinakiem
bagietki ze szpinakiem
bagietki ze szpinakiem
bagietki ze szpinakiem
bagietki ze szpinakiem
bagietki ze szpinakiem Przekąski na imprezę na zimno i ciepło

WYKONANIE


Chrupiąca bagietka ze szpinakiem, zapiekana z mozzarellą

  1. Przygotowanie zacznijcie od pokrojenia w drobną kostkę cebuli i czosnku oraz pomidorów w ćwierć plasterki.
  2. Na patelnię wlejcie cały olej i postawcie ją na średnim ogniu.
  3. Gdy olej będzie już rozgrzany wrzućcie na niego pokrojoną cebulę i czosnek a po około 1 minucie dodajcie również pokrojone pomidory i szczyptę soli.
  4. Po około 2 minutach smażenia dodajcie na patelnię szpinak, który pod wpływem temperatury powinien się skurczyć i zmięknąć. Szpinak dodatkowo posólcie solidną szczyptą soli.
  5. W międzyczasie pokrójcie wędlinę w paski. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość, dodajcie na patelnię pokrojoną wędlinę i całość zamieszajcie. Po kolejnej minucie smażenia doprawcie farsz pieprzem oraz solą i zdejmijcie patelnię z ognia.
  6. Bagietki natnijcie po długości, tak by utworzyć niby łódeczkę. Uważajcie jednak by nie przeciąć bagietki, bo wtedy nasz farsz wyleci.
  7. Następnie bagietki „otwórzcie” i zacznijcie faszerować przygotowanym wcześniej farszem szpinakowym.
  8. Nafaszerowane bagietki pokrójcie na około 5-6 cm kawałki i układajcie w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce (polecam naczynie, bo wtedy kawałki bagietki się nie przewracają).
  9. Na koniec posypcie bagietki tartą mozzarellą i wstawcie do nagrzanego do temperatury 180 stopni (program: grzanie góra-dół) na 10 minut.
  10. Po tym czasie chrupiąca bagietka ze szpinakiem jest gotowa do podania!

MIEJ POD RĘKĄ

  • patelnia,
  • naczynie żaroodporne,

CENNE RADY

Bagietki ze szpinakiem możecie przygotować wcześniej i wstawić do piekarnika tuż przed podaniem na stół. Jeżeli bardzo krucho u Was z czasem, możecie przygotować je nawet dzień wcześniej, schować do lodówki w pojemniku kuchennym i upiec dopiero kolejnego dnia. Dzięki temu świetnie nadają się imprezę jako przekąska! Jeżeli szukacie podobnych pomysłów na imprezowe przekąski, zapraszam do przepisów oznaczonych tagiem #imprezowe finger foods.

SPOSÓB PODANIA

Chrupiąca bagietka ze szpinakiem to przekąska która nie wymaga żadnych dodatków:) Jednak jeżeli dla ciebie to za mało, sprawdź inne pomysły na #imprezowe przekąski lub #pomysły na kolacje.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!