Ciasto na maślance z owocami. Arcyproste!
Mistrzem ciast w naszym domu jest na pewno moja żona! Ja staram się nie detronizować królowej, dlatego sięgam tylko po szybkie i proste przepisy. Ciasto na maślance pod dowolne, ulubione owoce to jeden z tych przepisów.
Wielu myli je z ciastem drożdżowym, ponieważ również jest ładnie wyrośnięte, pulchne i podobne w kolorze. Jest jednak zdecydowanie prostsze do przygotowania. Każdy powinien dać radę, a efekt na pewno będzie rewelacyjny! Koniecznie napiszcie czy dla Was, ten przepis był również arcyprosty?
oznaczenia
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 400 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 225 g cukru,
- 200 ml maślanki,
- 100 ml oleju rzepakowego,
- 3 jajka,
- 1 łyżka bułki tartej,
- kruszonka:
- 60 g margaryny lub masła,
- 60 g mąki pszennej,
- 130 g cukru,
- owoce:
- ok. 350 g owoców, u mnie były to:
- rabarbar z cukrem,
- agrest,
- czerwona porzeczka,
- równie dobrze można użyć:
- jabłka,
- jeżyny,
- śliwki,
- maliny,
- wiśnie,
- truskawki,
- gruszki,
- brzoskwinie,
- inne ulubione
- ok. 350 g owoców, u mnie były to:
(ilość produktów dla przygotowania 25-30 porcji (blaszka o wymiarach 30 x 25 cm))
WYKONANIE
- Do jednej z przygotowanych średnich misek wsyp mąkę i dodaj do niej proszek do pieczenia. Wymieszaj.
- Do dużej miski wsyp cukier, następnie dodaj jajka w całości i wlej maślankę. Na końcu dodaj olej i zacznij miksować. Wymieszaj mikserem składniki do dokładnego połączenia, czyli około 2 minut.
- Wsypuj do wymieszanej masy, porcjami (po 2-3 łyżki) przygotowaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszaj całość dalej mikserem. Gdy mąka już się połączy z płynną masą, dodaj kolejną porcję.
- Gdy dodasz już całą mąkę, wymieszaj ciasto na maślance jeszcze przez pół minuty i odstaw na bok.
- Do średniej miski dodaj margarynę (masło), cukier i mąkę pszenną, czyli składniki na kruszonkę. Wyrób dłońmi składniki, tak by powstała jednolita masa.
- Przygotuj owoce. Opłucz, obierz jeżeli tego wymagają. Jeżeli któryś z owoców jest mało słodki, posyp go cukrem i odstaw na kilka minut (tak na przykład robię z rabarbarem).
- Blaszkę wysmaruj odrobiną tłuszczu i wyłóż papierem do pieczenia. Wlej na przygotowaną blaszkę ciasto i rozprowadź równomiernie na blaszce.
- Gotowe ciasto posyp z wierzchu bułką tartą, która wpije nadmiar wody z owoców.
- Na ciasto wysypane bułką tartą dodawaj owoce. Staraj się równomiernie je rozłożyć.
- Następnie pokrusz kruszonkę po wierzchu.
- Wstaw przygotowane ciasto do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 stopni (program góra-dół) i piecz ciasto przez 40 minut. Po tym czasie ciasto na maślance z owocami jest gotowe!
Ciasto na maślance z owocami. Arcyproste!
MIEJ POD RĘKĄ
- dużą miskę,
- 2 średnie miski,
- mikser,
- blaszkę do pieczenia (u mnie o wymiarach 30 x 25 cm),
- papier do pieczenia,
CENNE RADY
Do ciasta możesz dodać mrożone owoce. Nie musisz ich rozmrażać, połóż na wysypane bułką tartą ciasto zamrożone owoce i dalej postępuj jak w przepisie.
Ciasto przez kilka dni (3-4) utrzymuje się niemal w tym samym stanie. Odpowiednio przechowując (temperatura pokojowa, w miarę szczelny pojemnik) będzie ono długo wilgotne i puszyste.
SPOSÓB PODANIA
Ciasto na maślance z owocami podawaj gdy lekko przestygnie. Posyp je z wierzchu cukrem pudrem dla dekoracji.
Do ciasta możesz zaserwować dodatkowo dowolny deser, np. Błyskawiczny deser lodowy z płatkami owsianym.
polecane PRZEPISY