szynka drobiowa jedzenie na wyjazd Przekąski na imprezę na zimno

Domowa szynka drobiowa z szynkowaru

Domowa szynka drobiowa to prawdziwe arcydzieło! Jeżeli do tej pory nie próbowaliście wędlin przygotowanych w domowym zaciszu, będziecie podwójne zaskoczeni tym jaka jest ona pyszna! Jej największą zaletą jest prosty skład, doskonały smak i wbrew pozorom, bardzo łatwe przygotowanie. Oczywiście potrzebny jest szynkowar, który moim zdaniem naprawdę warto kupić i jak najczęściej wykorzystywać! Zatem do dzieła, z tym przepisem już pierwszy własny wyrób na pewno się uda!

autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 700 g piersi z kurczaka,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 11 soli peklowej (16 g / 1 kg),
  • 1 łyżeczka świeżego koperku (sparzonego),
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego

(ilość produktów dla przygotowania 600 gramów szynki)

WYKONANIE


  1. Filety z piersi kurczaka opłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i pozbaw niedoskonałości.
  2. Następnie pokrój mięso w grubą kostkę, minimum 3 x 3 centymetry.
  3. Każdy z kawałków mięsa nakłuj widelcem, by lepiej się zamarynowało.
  4. Przygotowane mięso wrzuć do miski, do której następnie dodaj pozostałe składniki: miód, żelatynę, pieprz ziołowy, sól peklową, czosnek granulowany oraz sparzony wrzątkiem pokrojony koperek.
  5. Mięso z dodatkami wyrabiaj dłonią przez około 3 minuty, rozgniatając podczas ugniatania kilka kawałków mięsa. Pod koniec wyrabiania masa powinna być kleista i dobrze wymieszana.
  6. Gotową masę przełóż do woreczka, pasującego do twojego szynkowaru. Podczas napełniania woreczka, staraj się tak układać i ugniatać mięso by nie powstawały pęcherze powietrza.
  7. Gdy całą masa będzie w woreczku, przełóż go do szynkowaru i zawiąż. Dociśnij dekielkiem szynkowaru i tak zamknięty szynkowar wstaw do lodówki na 24 godziny.
  8. Po upływie doby należy sparzyć domową szynkę drobiową, dlatego w odpowiednio dużym garnku podgrzej wodę do temperatury 85 stopni. Gdy będzie już miała odpowiednią temperaturę włóż do niej szynkowar z mięsem.
  9. Szynkę należy parzyć przez 75 minut, pilnując by temperatura cały czas było w okolicach 85 stopni.
  10. Po sparzeniu szynkowar ostudzić w zimnej wodzie przez 10 minut a anstępnie wstawić do lodówki na minimum 12 godziny.
  11. Po tym czasie otwieramy szynkowar i wyciągamy szynkę, która po wyciągnięciu z torebki foliowej jest gotowa do jedzenia!

Domowa szynka drobiowa z szynkowaru

szynka drobiowa
szynka drobiowa
szynka drobiowa
szynka drobiowa

MIEJ POD RĘKĄ


  • szynkowar (ja mam o pojemności do 700 g mięsa),
  • odpowiednio duży garnek, w którym bez problemu cały szynkowar znajdzie się pod wodą,
  • termometr gastronomiczny z uchwytem,
  • 1 woreczek foliowy do szynkowaru,
  • miskę,

CENNE RADY


Szynka drobiowa przygotowana w szynkowarze według powyższego przepisu, pozostanie świeża znacznie dłużej niż wędliny kupowane w sklepie. Nasza bez problemu przetrzymała w lodówce 6 dni… bo po prostu się wtedy skończyła:) Będzie idealnie, jak włożysz ją do szczelnego pojemnika.

SPOSÓB PODANIA


Jak szynka to oczywiście naturalnie przychodzi na myśl kawałek dobrego, świeżego domowego chleba! Z mojej strony polecam Wam chleb pszenny z żurawiną, który przygotujecie bez problemu, ponieważ przepis na niego znajdziecie na moim blogu: Chleb pszenny z żurawiną. Musicie mi uwierzyć, że to doskonałe połączenie!

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl