Domowa szynka drobiowa z szynkowaru
Domowa szynka drobiowa to prawdziwe arcydzieło! Jeżeli do tej pory nie próbowaliście wędlin przygotowanych w domowym zaciszu, będziecie podwójne zaskoczeni tym jaka jest ona pyszna! Jej największą zaletą jest prosty skład, doskonały smak i wbrew pozorom, bardzo łatwe przygotowanie. Oczywiście potrzebny jest szynkowar, który moim zdaniem naprawdę warto kupić i jak najczęściej wykorzystywać! Zatem do dzieła, z tym przepisem już pierwszy własny wyrób na pewno się uda!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 700 g piersi z kurczaka,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka żelatyny,
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
- 11 soli peklowej (16 g / 1 kg),
- 1 łyżeczka świeżego koperku (sparzonego),
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
(ilość produktów dla przygotowania 600 gramów szynki)
WYKONANIE
- Filety z piersi kurczaka opłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i pozbaw niedoskonałości.
- Następnie pokrój mięso w grubą kostkę, minimum 3 x 3 centymetry.
- Każdy z kawałków mięsa nakłuj widelcem, by lepiej się zamarynowało.
- Przygotowane mięso wrzuć do miski, do której następnie dodaj pozostałe składniki: miód, żelatynę, pieprz ziołowy, sól peklową, czosnek granulowany oraz sparzony wrzątkiem pokrojony koperek.
- Mięso z dodatkami wyrabiaj dłonią przez około 3 minuty, rozgniatając podczas ugniatania kilka kawałków mięsa. Pod koniec wyrabiania masa powinna być kleista i dobrze wymieszana.
- Gotową masę przełóż do woreczka, pasującego do twojego szynkowaru. Podczas napełniania woreczka, staraj się tak układać i ugniatać mięso by nie powstawały pęcherze powietrza.
- Gdy całą masa będzie w woreczku, przełóż go do szynkowaru i zawiąż. Dociśnij dekielkiem szynkowaru i tak zamknięty szynkowar wstaw do lodówki na 24 godziny.
- Po upływie doby należy sparzyć domową szynkę drobiową, dlatego w odpowiednio dużym garnku podgrzej wodę do temperatury 85 stopni. Gdy będzie już miała odpowiednią temperaturę włóż do niej szynkowar z mięsem.
- Szynkę należy parzyć przez 75 minut, pilnując by temperatura cały czas było w okolicach 85 stopni.
- Po sparzeniu szynkowar ostudzić w zimnej wodzie przez 10 minut a anstępnie wstawić do lodówki na minimum 12 godziny.
- Po tym czasie otwieramy szynkowar i wyciągamy szynkę, która po wyciągnięciu z torebki foliowej jest gotowa do jedzenia!
Domowa szynka drobiowa z szynkowaru
MIEJ POD RĘKĄ
- szynkowar (ja mam o pojemności do 700 g mięsa),
- odpowiednio duży garnek, w którym bez problemu cały szynkowar znajdzie się pod wodą,
- termometr gastronomiczny z uchwytem,
- 1 woreczek foliowy do szynkowaru,
- miskę,
CENNE RADY
Szynka drobiowa przygotowana w szynkowarze według powyższego przepisu, pozostanie świeża znacznie dłużej niż wędliny kupowane w sklepie. Nasza bez problemu przetrzymała w lodówce 6 dni… bo po prostu się wtedy skończyła:) Będzie idealnie, jak włożysz ją do szczelnego pojemnika.
SPOSÓB PODANIA
Jak szynka to oczywiście naturalnie przychodzi na myśl kawałek dobrego, świeżego domowego chleba! Z mojej strony polecam Wam chleb pszenny z żurawiną, który przygotujecie bez problemu, ponieważ przepis na niego znajdziecie na moim blogu: Chleb pszenny z żurawiną. Musicie mi uwierzyć, że to doskonałe połączenie!
polecane PRZEPISY