Domowy mus jabłkowy (jabłka prażone)

Kupić mus jabłkowy w dzisiejszych czasach to nie problem. Podobnie jabłka prażone. Do wyboru mamy tubki, słoiki czy wręcz worki z pulpą jabłkową.

Ale okazuje się jednak, że jego zrobienie jest równie proste jak kupno. A smak domowego musu czy prażonych jabłek jest jedyny w swoim rodzaju. Krótko mówiąc najlepszy!

Takie przerobione domowym sposobem jabłka, idealnie nadają się do deserów, ciast czy słodkich dań obiadowych. Sprawdzą się znakomicie jako dodatek do dań serwowanych dzieciom oraz filar diety lekkostrawnej, u osób z wrażliwym żołądkiem. Czyżby idealny składnik diety dla każdego z nas? Oczywiście! Dlatego poniżej przepis, jak zrobić go samemu w swojej kuchni.

kategoria przepisu: ,

czas przygotowania:

trudność:

Domowy mus jabłkowy (jabłka prażone)

składniki

  • 2 kg ulubionych jabłek
(ilość produktów dla przygotowania 1,5 kg musu)

wykonanie

  1. Jabłka na mus, w pierwszej kolejności dokładnie umyj i osusz.
  2. Następnie obierz je ze skórki. Możesz pominąć obieranie, jeżeli mus jabłkowy robisz z myślą o dorosłych. Licz się tylko z faktem, że nie wyjdzie wtedy idealnie jednolity.
  3. Obrane jabłka zetrzyj na kuchennej tarce. Tak naprawdę do wyboru masz trzy rodzaje „oczek”: małe, duże i tarka do przecierania. Ja wybrałem duże oczka, przez co w moim musie zostaną dosyć duże kawałki jabłek. Gdybym chciał otrzymać jednolitą masę, wybrał bym tarkę do przecierania.
  4. Starte lub przetarte jabłka wrzuć do garnka. Postaw go na ogniu i doprowadź starte jabłka do wrzenia, często mieszając.
  5. Gotuj całość na średnim ogniu przez około 20 minut, często mieszając. Po tym czasie mus jabłkowy lub jak kto woli, jabłka prażone są gotowe.

Domowy mus jabłkowy (jabłka prażone)

sposób podania

Sam mus jabłkowy jest półproduktem, który dopiero w otoczeniu innych składników staje się pełnoprawnym daniem czy deserem.

cenne rady

Przygotowany według podanego przepisu mus jabłkowy, możesz przechowywać przez długi czas. W tym celu musisz do zapasteryzować w słoikach lub zamrozić. Ja wybrałem ten drugi wariant. Podzieliłem mus na niewielkie porcje, które potem zamroziłem. Po odmrożeniu dodaję go na przykład do deserów dla mojego syna.

przyda się podczas gotowania

  • tarkę kuchenną,
  • średni garnek,
  • łyżkę do mieszania,

znajdź podobne przepisy

kategoria przepisu: ,

użyte składniki:

Domowy mus jabłkowy (jabłka prażone)

zobacz również!

sprawdź podobne przepisy

najświeższe przepisy

To ważne!

Uważasz, że to rzetelnie przygotowany, ciekawy i pomocny wpis – podaj go dalej!

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens i jest wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem czy dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach. Wpis możesz udostępnić za pomocą poniższych przycisków, gdzie automatycznie zostaniesz przeniesiony do wybranego serwisu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Przypominam również o powiadomieniach email, social mediach: Facebook, twitter, Instagram, gdzie również publikuje wiele ciekawostek, informacji oraz przemyśleń.

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

Odkryj życie pełne pasji!
To co robimy?

FACEBOOK

Zostań Patronem bloga!

Pomóż w rozwoju bloga symbolicznym 5 zł!

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.

więcej przepisów!

tag: slow fast food

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x