Domowy mus jabłkowy (jabłka prażone)

mus jabłkowy jabłka prażone
  • Marcin
  • 25 czerwca 2020

Kupić mus jabłkowy w dzisiejszych czasach to nie problem. Podobnie jabłka prażone. Do wyboru mamy tubki, słoiki czy wręcz worki z pulpą jabłkową.

Ale okazuje się jednak, że jego zrobienie jest równie proste jak kupno. A smak domowego musu czy prażonych jabłek jest jedyny w swoim rodzaju. Krótko mówiąc najlepszy!

Takie przerobione domowym sposobem jabłka, idealnie nadają się do deserów, ciast czy słodkich dań obiadowych. Sprawdzą się znakomicie jako dodatek do dań serwowanych dzieciom oraz filar diety lekkostrawnej, u osób z wrażliwym żołądkiem. Czyżby idealny składnik diety dla każdego z nas? Oczywiście! Dlatego poniżej przepis, jak zrobić go samemu w swojej kuchni.

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 2 kg ulubionych jabłek

(ilość produktów dla przygotowania 1,5 kg musu)

mus jabłkowy jabłka prażone
mus jabłkowy jabłka prażone
mus jabłkowy jabłka prażone
mus jabłkowy jabłka prażone
mus jabłkowy jabłka prażone

WYKONANIE


Domowy mus jabłkowy (jabłka prażone)

  1. Jabłka na mus, w pierwszej kolejności dokładnie umyj i osusz.
  2. Następnie obierz je ze skórki. Możesz pominąć obieranie, jeżeli mus jabłkowy robisz z myślą o dorosłych. Licz się tylko z faktem, że nie wyjdzie wtedy idealnie jednolity.
  3. Obrane jabłka zetrzyj na kuchennej tarce. Tak naprawdę do wyboru masz trzy rodzaje „oczek”: małe, duże i tarka do przecierania. Ja wybrałem duże oczka, przez co w moim musie zostaną dosyć duże kawałki jabłek. Gdybym chciał otrzymać jednolitą masę, wybrał bym tarkę do przecierania.
  4. Starte lub przetarte jabłka wrzuć do garnka. Postaw go na ogniu i doprowadź starte jabłka do wrzenia, często mieszając.
  5. Gotuj całość na średnim ogniu przez około 20 minut, często mieszając. Po tym czasie mus jabłkowy lub jak kto woli, jabłka prażone są gotowe.

MIEJ POD RĘKĄ

  • tarkę kuchenną,
  • średni garnek,
  • łyżkę do mieszania,

CENNE RADY

Przygotowany według podanego przepisu mus jabłkowy, możesz przechowywać przez długi czas. W tym celu musisz do zapasteryzować w słoikach lub zamrozić. Ja wybrałem ten drugi wariant. Podzieliłem mus na niewielkie porcje, które potem zamroziłem. Po odmrożeniu dodaję go na przykład do deserów dla mojego syna.

SPOSÓB PODANIA

Sam mus jabłkowy jest półproduktem, który dopiero w otoczeniu innych składników staje się pełnoprawnym daniem czy deserem.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!