Domowy przecier pomidorowy
Przecier pomidorowy, to jeden z podstawowych przetworów w naszej spiżarni. Oczywiście najlepszy jest ten domowy, przygotowywany z polnych pomidorów, które kupujemy w pomidorowym zagłębiu, czyli okolicach Pleszewa. Kluczowe jest to by były to pomidory polne, żadne inne nie mają tyle smaku, słodyczy i aromatu. A że sezon na pomidory trwa w najlepsze, podsuwam Wam mój przepis na domowy przecier pomidorowy. Spróbuj zrobić w swoim domu i przekonaj się, że gotowy, kupiony w sklepie to nie ta sama para kaloszy!
oznaczenia
tagi
SKŁADNIKI
- 7,5 kg dojrzałych, polnych pomidorów
- 1,5 łyżeczki soli (1 łyżeczka na 5 kg pomidorów)
(ilość produktów dla przygotowania 5,8 litra przecieru)
WYKONANIE
- Pomidory w pierwszej kolejności należy umyć. Najprościej nalać wody do kuchennego (czystego) zlewu i myć w nim na raz kilkanaście pomidorów.
- Umyte pomidory przekładaj do przygotowanej miski.
- Przygotuj garnki i wrzucaj do nich krojone w rękach pomidory. Weź do ręki pomidora, przekrój go pionowo na pół, wykrój z każdej połówki fragment z gniazdem po szypułce a następnie bez zbędnej staranności, pokrój resztę pomidora wprost do garnka. Postępuj tak, aż skroisz wszystkie pomidory.
- Do pokrojonych pomidorów w garnkach dodaj sól (proporcjonalnie do ilość pomidorów w garnku) i postaw garnki na ogniu.
- Zagotuj pomidory w garnkach i gotuj dalej na średnim ogniu przez kolejne 45 minut, rzadko mieszając.
- Po tym czasie zestaw garnki z ognia i lekko przestudź (przez 30 minut).
- Zblenduj przegotowane pomidory aby łatwiej się je przecierało.
- Zblendowany przecier przelewaj chochlą na przygotowane sito, ustawione na misce. Następnie za pomocą drewnianej łyżki przecieraj przecier przez sito.
- Gotowe, przetarte pomidory przelewaj do opróżnionego wcześniej garnka. Pozostałe na sicie pestki oraz skórki wyrzuć.
- Przetarte pomidory ponownie postaw na ogniu. Zagotuj przecier pomidorowy i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
- Następnie gorący przecier przelej do przygotowanych słoików. W tym celu ja używam szklanego dzbanka do którego najpierw przelewam przecież z garnka, a dopiero z dzbanka wlewam go do słoików. Słoiki od razu zakręcam i odstawiam na bok, stawiając je do góry dnem. Praca nad przecierem zakończona, teraz wystarczy poczekać jedynie na to aż słoiki z przecierem wystygną a wieczka się „wciągną”.
Domowy przecier pomidorowy
MIEJ POD RĘKĄ
- dwa duże garnki,
- nóż do krojenia pomidorów (z piłką),
- głęboki talerz lub niewielką miskę na odpadki,
- blender,
- chochla,
- metalowe duże sitko,
- drewnianą łyżkę,
- dużą miskę,
- szklany dzbanek, odporny na wysokie temperatury,
- słoiki z nakrętkami (u mnie wyszło 19 słoików po 315 ml)
CENNE RADY
Standardowe pytanie co roku: ile kupić pomidorów? Oto prosty przelicznik – z 1 kg pomidorów otrzymasz 750 ml przecieru (3 słoiczki). Wystarczy wiedzieć ile słoików przecieru chcesz przygotować i przeliczyć to sobie na kilogramy (dla przykładu 20 kg = 60 słoików – tyle właśnie ja zazwyczaj przygotowuję, choć w bieżącym 2020 roku przerobiłem ponad 25 kg).
SPOSÓB PODANIA
Przecier pomidorowy to dopiero półprodukt, który możesz wykorzystać do wielu potraw. Niektóry piją przecier jak sok, tak też można!
By zobaczyć przepisy z wykorzystaniem przecieru pomidorowego kliknij tutaj lub skorzystaj z poniższego przykładowego przepisu.