gotowana kukurydza

Gotowana kukurydza

Gotowana kukurydza to przysmak mojej żony. Ja osobiście nie jestem wielkim fanem kukurydzy, zjem ale bez większej przyjemności. Kukurydzę w wersji gotowanej, mimo wszystko chyba najbardziej akceptuję z możliwych jej form przyrządzenia. Jednak tak jak wspomniałem, największym fanem kukurydzy w naszym domu jest moja druga połówka. Właśnie dlatego kukurydza gości u nas obowiązkowo, nawet kilka razy w roku, przygotowywana według tego właśnie przepisu. Spróbujcie sami i oceńcie.

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 2 kolby świeżej kukurydzy,
  • 2 litry wody (1 litr na kolbę),
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 2,5 łyżeczki cukru,
  • odrobina masła do podania

(ilość produktów dla przygotowania 1 porcji)

WYKONANIE


  1. Kukurydzę obierz z liści i włókien.
  2. Odkrój końcówki, na których nie ma już dorodnych ziaren a następnie pozostałą kolbę przekrój na pół. Podobnie postępuj z drugą kolbą.
  3. Do przygotowanego garnka wlej odmierzoną ilość wody i włóż do nie przygotowane kolby. Dodaj sól oraz cukier i ustaw garnek na średnim ogniu. Zagotuj i od momentu wrzenia, gotuj dalej na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut.
  4. Po tym czasie wyciągnij z wody kolby i w rdzeń każdej z nich wbij patyk od szaszłyków, który ułatwi jedzenie. Układaj na talerzu i gotowe.

Gotowana kukurydza

gotowana kukurydza
gotowana kukurydza
gotowana kukurydza
gotowana kukurydza
gotowana kukurydza

MIEJ POD RĘKĄ


  • średni garnek,
  • patyki do szaszłyków,

CENNE RADY


Wspominałem już w wykonaniu o patykach od szaszłyka. To banalny ale bardzo skuteczny na jedzenie gorącej kukurydzy, bez konieczności poparzenia palców.

SPOSÓB PODANIA


Gotowana kukurydza dla fanów jej smaku nie potrzebuje towarzystwa, choć w naszym domu do gotowanej kukurydzy obowiązkowo musi być podane masło i sól.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl