Jajecznica na boczku – pyszna i prosta
Proste śniadanie, które każdy może zrobić dosłownie w 10 minut. Moja wersja to klasyka – jajka, wędzony boczek i szczypiorek – trzy składniki na doskonałą jajecznicę. Uwierz mi, że jajecznica na boczku przygotowana z rana dla całej rodziny ustawia Wam dzień od razu!
oznaczenia
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga
SKŁADNIKI
- 5 jajek
- 100 g wędzonego boczku
- pęczek szczypiorku
- 3 łyżki mleka
- 20 g masła (opcjonalnie)
- sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 2 porcji)
WYKONANIE
- Boczek wędzony pokrój w kostkę, około pół centymetra na pół centymetra. Wrzuć na zimną patelnię.
- Jajka rozbij do miseczki, dodaj do nich mleko i przemieszaj całość kilka razy widelcem, by rozkłócić żółtka. Odstaw.
- Szczypiorek opłucz do bieżącą wodą a następnie pokój na dosyć drobno.
- Rozgrzej patelnię, jednak powoli, na małym ogniu. Tylko w ten sposób boczek się wytopi i odda trochę tłuszczu. Gdyby boczek był mało tłusty dorzuć na patelnię masło i roztop.
- Dodaj na patelnię zawartość miseczki z jajkami oraz 3/4 szczypiorku. Popieprz całość, najlepiej świeżo zmielonym pieprzem.
- Mieszaj całość od czasu do czasu. Gdy większość jajek już się zetnie dodaj do jajecznicy dosyć sporą szczyptę soli. Wymieszaj raz jeszcze i zestaw z ognia.
- Jajecznica na boczku jest gotowa, wtedy gdy zetną się jajka ale zostanie ona lekko płynna i wilgotna dzięki mleku. Tak przygotowaną jajecznicę nakładaj na talerz. Całość posyp resztą pokrojonego szczypiorku i jeszcze raz dopraw i udekoruj świeżo mielonym pieprzem.
Jajecznica na boczku – pyszna i prosta
MIEJ POD RĘKĄ
- miseczkę
- patelnię
CENNE RADY
Taka porcja wystarcza dla dwóch dorosłych osób. Ogólnie zasada u mnie jest prosta: dla kobiet 2 jajka, dla mężczyzn 3 jajka a dla dzieci jedno jajko. Te proporcje prawie zawsze się sprawdzają.
Boczek wędzony możesz zastąpić również wędzoną szynką lub kiełbasą. Pamiętaj wtedy tylko o dodaniu masła.
SPOSÓB PODANIA
Jajecznicę można podawać z kromką chleba lub dla bardziej ambitnych, z kanapkami.
Subscribe
0 komentarzy
Oldest