jajecznica na boczku

Jajecznica na boczku – pyszna i prosta

Proste śniadanie, które każdy może zrobić dosłownie w 10 minut. Moja wersja to klasyka – jajka, wędzony boczek i szczypiorek – trzy składniki na doskonałą jajecznicę. Uwierz mi, że jajecznica na boczku przygotowana z rana dla całej rodziny ustawia Wam dzień od razu!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 5 jajek
  • 100 g wędzonego boczku
  • pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki mleka
  • 20 g masła (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 2 porcji)

WYKONANIE


  1. Boczek wędzony pokrój w kostkę, około pół centymetra na pół centymetra. Wrzuć na zimną patelnię.
  2. Jajka rozbij do miseczki, dodaj do nich mleko i przemieszaj całość kilka razy widelcem, by rozkłócić żółtka. Odstaw.
  3. Szczypiorek opłucz do bieżącą wodą a następnie pokój na dosyć drobno.
  4. Rozgrzej patelnię, jednak powoli, na małym ogniu. Tylko w ten sposób boczek się wytopi i odda trochę tłuszczu. Gdyby boczek był mało tłusty dorzuć na patelnię masło i roztop.
  5. Dodaj na patelnię zawartość miseczki z jajkami oraz 3/4 szczypiorku. Popieprz całość, najlepiej świeżo zmielonym pieprzem.
  6. Mieszaj całość od czasu do czasu. Gdy większość jajek już się zetnie dodaj do jajecznicy dosyć sporą szczyptę soli. Wymieszaj raz jeszcze i zestaw z ognia.
  7. Jajecznica na boczku jest gotowa, wtedy gdy zetną się jajka ale zostanie ona lekko płynna i wilgotna dzięki mleku. Tak przygotowaną jajecznicę nakładaj na talerz. Całość posyp resztą pokrojonego szczypiorku i jeszcze raz dopraw i udekoruj świeżo mielonym pieprzem.

Jajecznica na boczku – pyszna i prosta

jajecznica na boczku
jajecznica na boczku
jajecznica na boczku
jajecznica na boczku
jajecznica na boczku

MIEJ POD RĘKĄ


  • miseczkę
  • patelnię

CENNE RADY


Taka porcja wystarcza dla dwóch dorosłych osób. Ogólnie zasada u mnie jest prosta: dla kobiet 2 jajka, dla mężczyzn 3 jajka a dla dzieci jedno jajko.  Te proporcje prawie zawsze się sprawdzają.

Boczek wędzony możesz zastąpić również wędzoną szynką lub kiełbasą. Pamiętaj wtedy tylko o dodaniu masła.

SPOSÓB PODANIA


Jajecznicę można podawać z kromką chleba lub dla bardziej ambitnych, z kanapkami.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl