Karkówka w słoiku na kanapkę na chleb wędlina ze słoika

Karkówka w słoiku. Idealna na kanapki czy wyjazd

Karkówka w słoiku to kolejna propozycja na domową wędlinę, którą przygotować może dosłownie każdy! Nim kawałek karkówki stanie się aromatyczną i soczystą wędliną, wcześniej będzie się marynować w ziołach i przyprawach a następnie powoli ugotuje się we własnym sosie, dzięki czemu cały smak dosłownie zostanie zamknięty we wnętrzu słoika. Dodatkowo do jej przygotowania nie potrzeba żadnych specjalnych urządzeń czy akcesoriów a jedynie szklane słoiki i kuchenny garnek z odrobiną wody. A to nie wszystkie atuty karkówki ze słoika! Poznajcie przepis na karkówkę w słoiku, która na pewno zastąpi Wam wszystkie gotowe wędliny!

autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 1 kg karkówki wieprzowej, najlepiej o niewielkiej ilości tłuszczu,
  • 1,5 łyżeczki majeranku,
  • 1 łyżeczka lubczyku,
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
  • 20 g soli peklowej,
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu,
  • 3 ziarna jałowca,
  • ok. 1 łyżeczki żelatyny,
  • ewentualnie ok. 30 g smalcu wieprzowego,

(ilość produktów dla przygotowania 3 słoików karkówki (po ok. 370 ml))

WYKONANIE


  1. Przygotowania zacznijcie od osuszenia mięsa ręcznikiem papierowym i usunięcia niedoskonałości.
  2. Następnie karkówkę podzielcie na 3 części (możliwie zwarte, tworzące jeden kawałek).
  3. Do przygotowanej miski włóżcie kawałki mięsa i dodajcie: majeranek, lubczyk, granulowany czosnek, sól peklową, pieprz ziołowy i pieprz mielony.
  4. Mięso dokładnie obtoczcie w przyprawach, by równomiernie się nimi pokryły z każdej strony.
  5. Doprawione kawałki mięsa wkładajcie do słoików, ugniatając je dłonią i jednocześnie wypychając ze słoików powietrze. Mięso powinno jak najlepiej wypełnić niemal całe wnętrze słoików, zostawiając jedynie ok. 1 cm przestrzeni pod wieczkiem.
  6. Następnie zakręćcie słoiki i wstawcie do lodówki na minimum 48 godzin, by mięso się zapeklowało.
  7. Po dwóch dniach wyciągnijcie z lodówki i odkręćcie słoiki z mięsem.
  8. Do każdego słoika na wierzch mięsa dodajcie 1 ziarno jałowca, 1/3 łyżeczki żelatyny i 1 łyżeczkę smalcu wieprzowego (smalec można pominąć, jeżeli karkówka miała nieco więcej tłuszczu).
  9. Ponownie zakręcamy słoiki i wstawiamy je do zimnego garnka, wyłożonego na dnie bawełnianą ściereczką.
  10. Do garnka wlewamy zimną wodę do ok. 3/4 wysokości słoików.
  11. Garnek przykrywamy i stawiamy na średnim ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć należy zmniejszyć ogień na mniejszy, tak by karkówka w słoikach gotowała się jedynie lekko „pyrkając”. Gotujemy słoiki pod przykryciem na wolnym ogniu przez 2 godziny.
  12. Po dwóch godzinach zestawimy garnek z ognia i zostawiamy całość do wystygnięcia. Gdy słoiki będą już zimne lub lekko letnie, wyciągamy je z wody i wstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin (najlepiej na noc).
  13. Gdy galaretka i tłuszcz w słoiku stężeje po kilku godzinach w lodówce, karkówka w słoiku jest gotowa!

Karkówka w słoiku. Idealna na kanapki czy wyjazd

kawałek karkówki wieprzowej
Karkówka w słoiku pokrojona w kawałki porcje
doprawiona karkówka wieprzowa do gotowania
Karkówka w słoiku w przyprawach gotowana w sosie własnym
Karkówka w słoiku na wyjazd na kanapkę na chleb
karkówka marynowana w słoiku
Karkówka w słoiku na kanapkę
karkówka gotowana w sosie własnym wędlina
Karkówka w słoiku wędlina na wyjazd na chleb

MIEJ POD RĘKĄ


  • ręczniki papierowe,
  • średniej wielkości miska,
  • 3 szklane słoiki o pojemności ok. 380 ml z nakrętkami (najlepsze są proste słoiki o kształcie walca, bez żadnych zaokrągleń),
  • duży garnek z pokrywką,
  • bawełniana ściereczka,

CENNE RADY


Aby wyciągnąć karkówkę ze słoików wystarczy wąskim nożem obkroić mięso przy ściankach słoika a następnie wbić w nie widelec i całość wyciągnąć, lekko obracając. Jeżeli użyjecie słoików o prostym, walcowym kształcie, wyciągnięcie mięsa będzie dużo prostsze.

Tak przygotowaną karkówkę w słoiku możecie przechowywać nawet do 3 miesięcy w lodówce lub przez maksymalnie 2 dni w temperaturze pokojowej (szczególnie ważne podczas chęci zabrania jej na wyjazd). Więcej pomysłów na jedzenie, które można zabrać na wyjazd znajdziecie w moim wpisie: Jakie jedzenie na wyjazd warto zabrać?

SPOSÓB PODANIA


Karkówka w słoiku najlepiej smakuje na zimno, pokrojona w plasterki. Nim ją pokroicie, po wyciągnięciu ze słoika usuńcie z niej ziarno jałowca i nadmiar tłuszczu oraz galaretki. Tak przygotowaną wędlinę najlepiej podawać na swojskim chlebie czy pieczywie (kilka moich przepisów znajdziecie pod tagiem #domowe chleby i bułki) wyłożonym liściem sałaty, z dodatkiem np. plasterków kiszonego ogórka, marynowanych grzybków, pokrojonej świeżej cebuli lub szczypiorkiem. By nieco podkręcić smak kanapek z karkówką ze słoika można ja podać również z ostrą musztardą czy chrzanem.

Więcej pomysłów na kanapki i domowe wędliny znajdziecie w tagach: #dodatki na chleb i #domowe wędliny.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl