Karkówka w słoiku. Idealna na kanapki czy wyjazd
Karkówka w słoiku to kolejna propozycja na domową wędlinę, którą przygotować może dosłownie każdy! Nim kawałek karkówki stanie się aromatyczną i soczystą wędliną, wcześniej będzie się marynować w ziołach i przyprawach a następnie powoli ugotuje się we własnym sosie, dzięki czemu cały smak dosłownie zostanie zamknięty we wnętrzu słoika. Dodatkowo do jej przygotowania nie potrzeba żadnych specjalnych urządzeń czy akcesoriów a jedynie szklane słoiki i kuchenny garnek z odrobiną wody. A to nie wszystkie atuty karkówki ze słoika! Poznajcie przepis na karkówkę w słoiku, która na pewno zastąpi Wam wszystkie gotowe wędliny!
SKŁADNIKI
- 1 kg karkówki wieprzowej, najlepiej o niewielkiej ilości tłuszczu,
- 1,5 łyżeczki majeranku,
- 1 łyżeczka lubczyku,
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
- 20 g soli peklowej,
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego,
- pół łyżeczki mielonego pieprzu,
- 3 ziarna jałowca,
- ok. 1 łyżeczki żelatyny,
- ewentualnie ok. 30 g smalcu wieprzowego,
(ilość produktów dla przygotowania 3 słoików karkówki (po ok. 370 ml))
WYKONANIE
- Przygotowania zacznijcie od osuszenia mięsa ręcznikiem papierowym i usunięcia niedoskonałości.
- Następnie karkówkę podzielcie na 3 części (możliwie zwarte, tworzące jeden kawałek).
- Do przygotowanej miski włóżcie kawałki mięsa i dodajcie: majeranek, lubczyk, granulowany czosnek, sól peklową, pieprz ziołowy i pieprz mielony.
- Mięso dokładnie obtoczcie w przyprawach, by równomiernie się nimi pokryły z każdej strony.
- Doprawione kawałki mięsa wkładajcie do słoików, ugniatając je dłonią i jednocześnie wypychając ze słoików powietrze. Mięso powinno jak najlepiej wypełnić niemal całe wnętrze słoików, zostawiając jedynie ok. 1 cm przestrzeni pod wieczkiem.
- Następnie zakręćcie słoiki i wstawcie do lodówki na minimum 48 godzin, by mięso się zapeklowało.
- Po dwóch dniach wyciągnijcie z lodówki i odkręćcie słoiki z mięsem.
- Do każdego słoika na wierzch mięsa dodajcie 1 ziarno jałowca, 1/3 łyżeczki żelatyny i 1 łyżeczkę smalcu wieprzowego (smalec można pominąć, jeżeli karkówka miała nieco więcej tłuszczu).
- Ponownie zakręcamy słoiki i wstawiamy je do zimnego garnka, wyłożonego na dnie bawełnianą ściereczką.
- Do garnka wlewamy zimną wodę do ok. 3/4 wysokości słoików.
- Garnek przykrywamy i stawiamy na średnim ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć należy zmniejszyć ogień na mniejszy, tak by karkówka w słoikach gotowała się jedynie lekko „pyrkając”. Gotujemy słoiki pod przykryciem na wolnym ogniu przez 2 godziny.
- Po dwóch godzinach zestawimy garnek z ognia i zostawiamy całość do wystygnięcia. Gdy słoiki będą już zimne lub lekko letnie, wyciągamy je z wody i wstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin (najlepiej na noc).
- Gdy galaretka i tłuszcz w słoiku stężeje po kilku godzinach w lodówce, karkówka w słoiku jest gotowa!
Karkówka w słoiku. Idealna na kanapki czy wyjazd
MIEJ POD RĘKĄ
- ręczniki papierowe,
- średniej wielkości miska,
- 3 szklane słoiki o pojemności ok. 380 ml z nakrętkami (najlepsze są proste słoiki o kształcie walca, bez żadnych zaokrągleń),
- duży garnek z pokrywką,
- bawełniana ściereczka,
CENNE RADY
Aby wyciągnąć karkówkę ze słoików wystarczy wąskim nożem obkroić mięso przy ściankach słoika a następnie wbić w nie widelec i całość wyciągnąć, lekko obracając. Jeżeli użyjecie słoików o prostym, walcowym kształcie, wyciągnięcie mięsa będzie dużo prostsze.
Tak przygotowaną karkówkę w słoiku możecie przechowywać nawet do 3 miesięcy w lodówce lub przez maksymalnie 2 dni w temperaturze pokojowej (szczególnie ważne podczas chęci zabrania jej na wyjazd). Więcej pomysłów na jedzenie, które można zabrać na wyjazd znajdziecie w moim wpisie: Jakie jedzenie na wyjazd warto zabrać?
SPOSÓB PODANIA
Karkówka w słoiku najlepiej smakuje na zimno, pokrojona w plasterki. Nim ją pokroicie, po wyciągnięciu ze słoika usuńcie z niej ziarno jałowca i nadmiar tłuszczu oraz galaretki. Tak przygotowaną wędlinę najlepiej podawać na swojskim chlebie czy pieczywie (kilka moich przepisów znajdziecie pod tagiem #domowe chleby i bułki) wyłożonym liściem sałaty, z dodatkiem np. plasterków kiszonego ogórka, marynowanych grzybków, pokrojonej świeżej cebuli lub szczypiorkiem. By nieco podkręcić smak kanapek z karkówką ze słoika można ja podać również z ostrą musztardą czy chrzanem.
Więcej pomysłów na kanapki i domowe wędliny znajdziecie w tagach: #dodatki na chleb i #domowe wędliny.