Koktajl z jeżyn i malin
Jeżyny to mój smak późnego lata. Są przepyszne, najlepsze zerwane prosto z krzaka, rosnącego gdzieś pod lasem. Ale świetnie sprawdzają się jako składnik deserów i koktajli, dlatego właśnie przepis na koktajl z jeżyn i malin, nie mógł się nie znaleźć na moim blogu.
W ciepłe lato, nie ma nic lepszego jak chłodny, owocowy koktajl. Z tym przepisem wyjdzie idealny!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 400 ml maślanki,
- 100 g jeżyn,
- 2 dojrzałe banany,
- 10 dojrzałych malin,
- 1 łyżka miodu,
- kilka listków świeżej mięty
(ilość produktów dla przygotowania 4 porcji)
WYKONANIE
- Jeżyny i maliny umyj pod bieżącą wodą.
- Do przygotowanego pojemnika dodaj banana, którego najpierw obierz ze skórki a następnie pokrój w plasterki.
- Dodaj maślankę a następnie wsyp umyte jeżyny i maliny.
- Na koniec dodaj listki mięty.
- Całość zblenduj na jednolity koktajl.
- Dodaj do koktajlu 1 łyżkę miodu, który dodatkowo dosłodzi całość. Zblenduj w celu wymieszania.
- Schłodź w lodówce i koktajl gotowy!
Koktajl z jeżyn i malin
MIEJ POD RĘKĄ
- wysokie naczynie do blendowania,
- blender
CENNE RADY
Jeżyny gdy dojrzeją na krzaku, szybko się psują dlatego nie zwlekaj za długo z ich zerwaniem. Niestety przez to sezon na nie trwa krótko.
Maślanka najczęściej dostępna jest w litrowych opakowaniach. Dlatego z pozostałej maślanki możesz przygotować np. wspomniane ciasto na maślance.
SPOSÓB PODANIA
Nie ważne w czym podasz koktajl z jeżyn i malin swoim domownikom lub gościom. Może być to kieliszek, szklanka lub kubek. Ważne (by szczególnie latem) koktajl był schłodzony, wtedy cieszy podwójnie.
Do koktajlu możesz podać kruche ciastka lub kawałek maślankowca z owocami.
polecane PRZEPISY