Krem z białych warzyw dla dzieci [14 m+]
Krem z białych warzyw dla dzieci to kolejna moja propozycja na obiad dla rocznego dziecka. Tym razem do jego przygotowania wykorzystałem „białe” warzywa, które uchodzą za zdrowe, pożywne i łatwe w przygotowaniu. W tym przepisie największym atutem jest bogactwo warzyw: kalafior, pietruszka, seler ale również cebula, fasolka szparagowa i osławiony czosnek. Dodatek mięsa oraz makaronu sprawia, że krem z białych warzyw dla dzieci do treściwe i pełnowartościowe danie obiadowe dla najmłodszych! A dodatkowo przygotuje je w niecałe 2 godziny. Spróbuj koniecznie!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 1 kalafior
- 1 duży seler,
- 2 duże pietruszki,
- 1 średnia cebula,
- 1 duży por (tylko biała część),
- 2 ząbki czosnku,
- 15 fasolek szparagowych.
- 1 ćwiartka z kurczaka,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 100 g makaronu kolanka,
- 25 g masła,
- 1 łyżeczka soli,
- 2,5 litra wody
(ilość produktów dla przygotowania 10 porcji)
WYKONANIE
- Do garnka wlej 2 litry wody a następnie włóż do niej opłukaną ćwiartkę z kurczaka. Garnek postaw na dużym ogniu i zagotuj.
- Tuż przed wrzeniem zbierz z wody szum, przy pomocy łyżki szumówki lub małego sitka.
- W czasie gdy zawartość garnka się podgrzewa przygotuj warzywa. Kalafior podziel na małe różyczki, pietruszkę obierz i pokrój w plastry, seler również obierz a następnie pokrój je w grubą kostkę. Pora pokrój w półplasterki, podobnie pokrój cebulę, którą najpierw obierz z łupin. Ząbki czosnku obierz i pozostaw w całości.
- Po zebraniu szumów dodaj do garnka pokrojone warzywa oraz liście laurowe, ziele angielskie oraz 1 łyżeczkę soli. Garnek przykryj pokrywką i postaw na małym ogniu. Gotuj przez 50 minut.
- Pozostałą cześć selera pokrój w drobną kostkę. Również w drobne kawałki pokrój fasolkę szparagową. Pokrojone warzywa wrzuć do osobnego garnka i zalej 0,5 litra wody. Garnek postaw na ogniu, zagotuj a następnie gotuj pod przykryciem przez 35 minut na małym ogniu.
- W kolejnym garnku ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu zalej go zimną wodą na 5 minut a dopiero po tym odcedź na sicie.
- Po ugotowaniu z pierwszego garnka wyciągnij ćwiartkę z kurczaka oraz liście laurowe i ziele. Wywar odlej do przygotowanego naczynia.
- Warzywa, które pozostały w garnku zblenduj na gładką masę. Gdy masa będzie już gładka dodaj posiekane mięso z ćwiartki kurczaka. Dodaj również masło. Zblenduj całość krótko i na małych obrotach, by mięso pozostało w kawałkach.
- Następnie dodaj do garnka odcedzoną fasolkę szparagową i seler oraz ugotowany i odcedzony makaron.
- Całość wymieszaj a gęstość kremu reguluj dolewając wcześniej odlany wywar.
- Krem z białych warzyw dla dzieci gotowy do podania!
Krem z białych warzyw dla dzieci [14 m+]
MIEJ POD RĘKĄ
- 1 duży garnek,
- 2 małe garnki,
- naczynie do odlania gorącego wywaru (min. 1 litr),
- sitko lub durszlak,
- łyżka „szumówka” lub małe sitko,
- blender
CENNE RADY
Jak każdy z moich obiadków dla rocznego dziecka, również i krem z białych warzyw dla dzieci możesz zamrozić i wykorzystać wtedy gdy uznasz to za najlepszy moment.
SPOSÓB PODANIA
Krem z białych warzyw dla dzieci do pełnowartościowy posiłek dla twojego dziecka. Nie musisz do niego serwować żadnych dodatków.
polecane PRZEPISY