Mój podstawowy sos pomidorowy
Ketchup zna i pewnie ma w lodówce każdy. Sam go uwielbiam, jednak lubię równie mocno jego zdrowszą i wyrazistszą alternatywę. Oto mój podstawowy sos pomidorowy, który idealnie sprawdza się jako dip do czipsów, sos do pizzy ale i przeróżnych przekąsek.
Zrobiony z kilku składników i bez dodatku cukru jest dużo zdrowszy od słodzonych na potęgę ketchupów. Do tego, jego kolejnym ogromnym atutem jest to, że przygotujesz go w 10 minut! Spróbuj koniecznie!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 200 ml przecieru pomidorowego,
- pół małej cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki,
- szczypta suszonej bazylii,
- szczypta suszonego oregano,
- odrobina chilli,
- szczypta mielonego pieprzu,
- szczypta soli,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- ewentualnie 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
(ilość produktów dla przygotowania ok. 250 ml sosu)
WYKONANIE
- Cebulę pokrój w najmniejszą możliwą kostkę.
- W garnku rozgrzej oliwę z oliwek a następnie dodaj do garnka pokrojoną wcześniej cebulę.
- Obierz ząbek czosnku, podziel go na mniejsze części i przeciśnij przez praskę bezpośrednio do garnka.
- Wszystko wymieszaj i smaż na średnim ogniu przez pół minuty, często mieszając.
- Dodaj przecier pomidorowy, zamieszaj i gotuj dalej by doprowadzić sos pomidorowy do wrzenia.
- W czasie gdy sos będzie się zagotowywał, dodawaj do niego wszystkie zioła i przyprawy: bazylię, oregano, słodką paprykę, chilli, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko i gotuj jeszcze przez 2 minuty.
- Jeżeli sos pomidorowy jest zbyt rzadki możesz go odparować poprzez dłuższe gotowanie lub dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego.
- Gdy sos już się ugotuje, najlepiej go wystudzić i podawać na zimno.
Mój podstawowy sos pomidorowy
MIEJ POD RĘKĄ
- mały garnek,
- praskę do czosnku,
CENNE RADY
Tak przygotowany sos wcale nie musi być wykorzystany od razu. Możesz go wlać do słoików i spasteryzować lub zamrozić. Dzięki temu możemy przygotować sobie bo „hurtowo”, po to, by gdy potrzebny mieć go pod ręką.
SPOSÓB PODANIA
Sos pomidorowy to doskonały dodatek do przekąsek. Idealnie sprawdzi się na zimno do czipsów, wypieków z ciasta francuskiego oraz wędlin i kiełbas.
Dodatkowo można go wykorzystać do przygotowania pizzy, gdzie tym sosem smarujemy ciasto przed nałożeniem składników.
polecane PRZEPISY