Moja przyprawa do gulaszu
Po co kupować? Przyprawa do gulaszu jest tak prosta do zrobienia, że każdy w domu może przygotować ją samemu. Kilka składników, moździerz i dosłownie kilka minut.
Zastosowanie znajdzie głównie przy przygotowywaniu gulaszu i zupy gulaszowej. Ale można ją również przyprawić mięso do bigosu, wykorzystać jako przyprawę do mięsa wieprzowego na grilla lub w jakikolwiek inny sposób. Możliwości, jak to w kuchni – nieograniczone. Polecam!
oznaczenia
tagi
SKŁADNIKI
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w kiosku,
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku,
- pół łyżeczki suszonego rozmarynu,
- pół łyżeczki suszonego tymianku,
- szczypta ostrej papryki w proszku,
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
- 1 łyżeczka soli.
(ilość produktów dla przygotowania 5 łyżeczek przyprawy – wystarcza na 1 kg mięsa)
WYKONANIE
- Do moździerza wsyp rozmaryn i tymianek, czyli „najgrubsze” składniki. Rozetrzyj je na drobniejsze cząstki.
- Gdy zioła będą już wstępnie roztarte, dodaj do moździerza słodką paprykę, wędzoną paprykę, ostrą paprykę, pieprz ziołowy i sól. Całość dokładnie wymieszaj, by powstała jednolita mieszanka.
- Przyprawa jest gotowa. Przygotowana porcja przyprawy jest idealna do doprawienia 1 kilograma mięsa.
Moja przyprawa do gulaszu
MIEJ POD RĘKĄ
- moździerz
CENNE RADY
Tak przygotowana przyprawa do gulaszu nie musi zostać wykorzystana od razu. Jeżeli zostanie Ci jej trochę to możesz ją spokojnie przechowywać przez długi czas w szczelnym pojemniku.
Na bazie tej przyprawy możesz łatwo przygotować marynatę do mięsa na grilla. Wystarczy do powyższej porcji dodać 50 ml oleju rzepakowego i natrzeć przygotowaną marynatą mięso.
SPOSÓB PODANIA
Przyprawa do gulaszu to dopiero półprodukt, którym możesz doprawić mięso będące później podstawowym składnikiem gulaszu, zupy gulaszowej lub jakiegokolwiek innego dania z wieprzowiny.
polecane PRZEPISY