Przyprawa do mięsa mielonego – mój przepis
Pewnie w większości domów znajdziemy gotową przyprawę do mięsa mielonego, którą można kupić prawie w każdym sklepie. To nic złego, z reguły nie ma tam sztucznych polepszaczy i chemicznych dodatków. Z reguły… Druga sprawa to taka, że przyprawa do mięsa mielonego to nie magiczny eliksir i bez problemu przygotujesz ją samodzielnie w domu. Wystarczy kilka składników, które bardzo możliwe, że są w Twojej kuchni. O jakie chodzi, przeczytaj poniżej.
oznaczenia
tagi
SKŁADNIKI
- grube składniki:
- pół łyżeczki białej gorczycy w ziarnach,
- pół łyżeczki ziaren kolendry,
- pół łyżeczki suszonego rozmarynu,
- pół łyżeczki tymianku,
- drobne składniki:
- 1 łyżeczka majeranku,
- pół łyżeczki suszonego tymianku,
- pół łyżeczki czosnku granulowanego,
- ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej,
- pół łyżeczki suszonego oregano,
- pół łyżeczki suszonej bazylii,
- pół łyżeczki suszonego cząbru (opcjonalnie),
- szczypta suszonej szałwii (opcjonalnie),
- bardzo drobne składniki:
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki mielonego pieprzu,
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
(ilość produktów dla przygotowania 1 porcji przyprawy, wystarczającej na doprawienie 1 kg mięsa)
WYKONANIE
- Przygotuj moździerz. Dodaj do niego w pierwszej kolejności wszystkie składniki, które wymieniłem w spisie jako grube. Rozgnieć je moździerzu.
- W dalszej kolejności dodaj wszystkie drobne składniki. Utrzyj moździerzem wszystko dokładnie ze sobą, tak by nasza przyprawa do mięsa mielonego po woli stawała się równomiernie wymieszana.
- Na samym końcu do moździerza dodaj bardzo drobne składniki. Wymieszaj wszystko ze sobą, staraj się ich nie rozgniatać dalej.
- Tak wymieszane składniki to właśnie moja przyprawa do mięsa mielonego.
- Możesz używać jej za każdym razem jak przygotowujesz mięso mielone, niezależnie czy je smażysz, dusisz czy pieczesz!
Przyprawa do mięsa mielonego – mój przepis
MIEJ POD RĘKĄ
- moździerz
CENNE RADY
Tak przygotowaną przyprawę możesz trzymać w szczelnym woreczku lub pojemniku nawet do pół roku. Nie musisz wykorzystywać jej od razu, po przygotowaniu.
SPOSÓB PODANIA
Sama w sobie nie smakuje zbyt dobrze, jest za intensywna:) Dlatego proponuję obowiązkowo podawać w towarzystwie mięsa mielonego, tworząc np. kotlety mielone z pieczarkami i papryką
polecane PRZEPISY