przyprawa do mięsa mielonego

Przyprawa do mięsa mielonego – mój przepis

Pewnie w większości domów znajdziemy gotową przyprawę do mięsa mielonego, którą można kupić prawie w każdym sklepie. To nic złego, z reguły nie ma tam sztucznych polepszaczy i chemicznych dodatków. Z reguły… Druga sprawa to taka, że przyprawa do mięsa mielonego to nie magiczny eliksir i bez problemu przygotujesz ją samodzielnie w domu. Wystarczy kilka składników, które bardzo możliwe, że są w Twojej kuchni. O jakie chodzi, przeczytaj poniżej.

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • grube składniki:
    • pół łyżeczki białej gorczycy w ziarnach,
    • pół łyżeczki ziaren kolendry,
    • pół łyżeczki suszonego rozmarynu,
    •  pół łyżeczki tymianku,
  • drobne składniki:
    • 1 łyżeczka majeranku,
    • pół łyżeczki suszonego tymianku,
    • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
    • ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej,
    • pół łyżeczki suszonego oregano,
    • pół łyżeczki suszonej bazylii,
    • pół łyżeczki suszonego cząbru (opcjonalnie),
    • szczypta suszonej szałwii (opcjonalnie),
  • bardzo drobne składniki:
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
    • 1 łyżeczka soli,
    • pół łyżeczki mielonego pieprzu,
    • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku

(ilość produktów dla przygotowania 1 porcji przyprawy, wystarczającej na doprawienie 1 kg mięsa)

WYKONANIE


  1. Przygotuj moździerz. Dodaj do niego w pierwszej kolejności wszystkie składniki, które wymieniłem w spisie jako grube. Rozgnieć je moździerzu.
  2. W dalszej kolejności dodaj wszystkie drobne składniki. Utrzyj moździerzem wszystko dokładnie ze sobą, tak by nasza przyprawa do mięsa mielonego po woli stawała się równomiernie wymieszana.
  3. Na samym końcu do moździerza dodaj bardzo drobne składniki. Wymieszaj wszystko ze sobą, staraj się ich nie rozgniatać dalej.
  4. Tak wymieszane składniki to właśnie moja przyprawa do mięsa mielonego.
  5. Możesz używać jej za każdym razem jak przygotowujesz mięso mielone, niezależnie czy je smażysz, dusisz czy pieczesz!

Przyprawa do mięsa mielonego – mój przepis

przyprawa do mięsa mielonego

MIEJ POD RĘKĄ


  • moździerz

CENNE RADY


Tak przygotowaną przyprawę możesz trzymać w szczelnym woreczku lub pojemniku nawet do pół roku. Nie musisz wykorzystywać jej od razu, po przygotowaniu.

SPOSÓB PODANIA


Sama w sobie nie smakuje zbyt dobrze, jest za intensywna:) Dlatego proponuję obowiązkowo podawać w towarzystwie mięsa mielonego, tworząc np. kotlety mielone z pieczarkami i papryką

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl