Nocna owsianka z chia, bananem i malinami
Nocna owsianka z chia, bananem i malinami to doskonały pomysł dla każdego kto nie ma czasu przygotowywać rano śniadania a chciałby zjeść zdrowe śniadanie! Przygotujecie ją w kilka minut wieczorem, odstawicie na czas, kiedy będziecie smacznie spali a rano śniadanie będzie już gotowe! Chyba nie można prościej:)
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 100 g płatków owsianych,
- 100 ml mleka,
- 20 g nasion chia,
- 1 banan,
- 80 g malin,
- 2 łyżeczki płynnego miodu
(ilość produktów dla przygotowania 2 nocnych owsianek)
WYKONANIE
- Do przygotowanych naczyń, np. słoiczków jak w moim przypadku dodajcie po tyle samo płatków owsianych.
- Następnie do płatków dodajcie nasiona chia, dzieląc je po równo na porcje.
- Do płatków i nasion chia wlejcie mleko, tak by płatki i nasiona były całkowicie zanurzone w mleku.
- Na zalane mlekiem płatki i nasiona dodajcie opłukane wcześniej pod bieżącą wodą maliny.
- Na wierzch dodajcie pokrojonego w kostkę banana, którego polejcie płynnym miodem.
- Tak przygotowana nocna owsianka z chia, bananem i malinami powinna zostać teraz włożona do lodówki na około 6-8 godzin.
- Po tym czasie płatki owsiane zmiękną, nasiona chia nieco naciągnie mleka i nocna owsianka będzie gotowa do zjedzenia.
Nocna owsianka z chia, bananem i malinami
MIEJ POD RĘKĄ
- słoiczki ze szklaną pokrywką, które są najwygodniejsze do przygotowania nocnych owsianek. Oczywiście możecie je zastąpić szklanką lub kubkiem a nawet plastikowym pojemnikiem kuchennym.
CENNE RADY
Nocna owsianka z chia, bananami i malinami może noc spędzić również na kuchennym blacie, pod warunkiem że zjecie ją od razu na pierwsze śniadanie po przygotowaniu. Dzięki temu owsianka będzie rano w temperaturze pokojowej a wszystkie składniki będą również odpowiednio miękkie. Niestety prawdopodobnie banany mogą lekko ściemnieć, bo to normalnie gdy zostawiany banana w temperaturze pokojowej na kilka godzin.
SPOSÓB PODANIA
Nocna owsianka z chia, bananem i malinami po kilku godzinach w lodówce jest gotowa do podania bez żadnych dodatkowych czynności. Warto ją jedynie wyciągnąć na około 15-20 minut przed jedzeniem, by nieco się ogrzała.
polecane PRZEPISY