Paprykowe leczo dla dzieci [14 m+]
Paprykowe leczo dla dzieci to kolejna propozycja obiadków dla najmłodszych ale przygotowywanych samodzielnie w domu. Dzieci uwielbiają pomidory, ale sam się przekonałem że mój synek również uwielbia paprykę lub myli ją z pomidorami:) Dlatego też stworzyłem dziecięcą wersję leczo, które okazało się tak dobre, że sam chętnie bym zjadł je na obiad. Dodatkowo do lecza dodałem zamiast mięsa, mniej zdrowe ale równie mocno uwielbiane parówki. Jednak aby nie było aż tak dobrze, do leczo dodałem koszy jaglanej, która zagęściła całość ale też jest zdrowym dopełnieniem całości. W naszym domu leczo dosłownie znikało z talerzyka, dlatego też postanowiłem podzielić się tym przepisem z Wami. Spróbujcie je przygotować w Waszych domach a potem podzielcie się Waszymi obserwacjami!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 4 czerwone papryki,
- 1 żółta papryka,
- 1 średnia cebula,
- 2 średnie marchewki,
- 1 średnia pietruszka,
- 1 ząbek czosnku,
- 400 ml przecieru pomidorowego,
- 300 ml wody,
- 50 g masła,
- 120 g groszku konserwowego,
- 8 małych parówek,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziela angielskie,
- 100 g kaszy jaglanej
(ilość produktów dla przygotowania ok. 2 kg lecza (8 porcji po 240 g))
WYKONANIE
- Paprykę umyj a następnie wykrój gniazda nasienne i pokrój ją na duże kawałki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry a następnie włóż do piekarnika (temperatura 220 stopni, program z górnym opiekaczem) na 30-40 minut. Skórka powinna zrobić się czarna.
- Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. Tak samo drobno pokój marchewkę oraz pietruszkę.
- W średnim garnku roztop masło. Gdy będzie gorące dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż przez 1 minutę, często mieszając. Po tym czasie dodaj pokrojoną marchewkę oraz pietruszkę i smaż dalej przez kolejne 3 minuty.
- Do garnka z podsmażonymi warzywami wlej przecier pomidorowy oraz wodę. Dodaj liście laurowe oraz ziarna ziela angielskiego a następnie zagotuj i gotuj dalej przez 30 minut na małym ogniu i pod przykryciem.
- W drugim, mniejszym garnku ugotuj kaszę jaglaną, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W międzyczasie powinna być już gotowa papryka. Gdy jej skórka jest w większości czarna, wyciągnij ją z piekarnika i pozostaw na kilka minut do przestygnięcia. Po tym czasie obierz paprykę ze skórki, która powinna ładnie odchodzić a następnie pokrój ją w drobną kostkę.
- W dalszej kolejności pokrój parówki na drobne ćwierć plasterki.
- Groszek konserwowy przesyp na sitko, by odcedzić go od zalewy.
- Gdy warzywa z przecierem pomidorowym skończą się gotować, dodaj do garnka pokrojoną paprykę, parówki oraz odcedzony groszek konserwowy. Gotuj dalej przez kolejne 10 minut od zagotowania.
- Po tym czasie dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, dokładnie wymieszaj całość i gotuj dalej na małym ogniu bez przykrycia przez kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Po upływie 5 minut paprykowe leczo dla dzieci jest gotowe.
Paprykowe leczo dla dzieci [14 m+]
MIEJ POD RĘKĄ
- średni garnek,
- mały garnek,
- sitko,
- dwa głębokie talerze,
CENNE RADY
Paprykowe leczo dla dzieci możesz mrozić jak każdy z moich obiadowych przepisów dla dzieci. Dzięki temu nic się nie zmarnuje a Ty będziesz mieć obiadek dla swojego dziecka zawsze pod ręką.
SPOSÓB PODANIA
Paprykowe leczo dla dzieci jest gotowe do podania prosto z garnka, ponieważ jest to gotowe danie obiadowe, które zawiera wszystko co potrzebuje dziecko. Możesz podać do lecza kawałek chleba ale pamiętaj by zmniejszyć wtedy porcje lecza.
polecane PRZEPISY