Pasta z wędzonej makreli i twarogu
Jeden z pomysłów mojej siostry – pasta z wędzonej makreli i twarogu. Od jakiegoś czasu stały bywalec na stole przy piątkowej kolacji lub sobotnim śniadaniu w rodzinnym domu. Może obieranie makreli to nie jest najfajniejsze zadanie, ale smak pasty rekompensuje trudy wyciągania ości. Proste, szybkie i smaczne! Czego chcieć więcej? Musicie spróbować, dlatego zróbcie ją samodzielnie w swoich domach.
oznaczenia
SKŁADNIKI
- pół wędzonej makreli,
- 250 g białego sera twarogowego,
- 1 średnia cebula,
- 5 średnich ogórków konserwowych lub 10 mini korniszonów,
- 1 czubata łyżka majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- sól, pieprz
- szczypiorek do dekoracji
(ilość produktów dla przygotowania 10 porcji)
WYKONANIE
- Zacznij od makreli, połóż skórą do dołu i delikatnie widelcem odrywaj mięso małymi częściami. Każdy kawałek mięsa dokładnie oglądaj, czy nie ma ości.
- Do miski wrzuć ser twarogowy, na niego wrzucaj obraną i przejrzaną makrelę.
- Cebulę obierz ze skóry i pokrój na drobną kostkę. Wrzuć ją na sitko i sparz wrzątkiem; zostaw do ocieknięcia.
- Ogórki pokrój w małą kostkę, wielkości jak wcześniej cebule. Wrzucaj do miski z pozostałymi składnikami.
- Dodaj do całości majonez, jogurt naturalny, najlepiej świeżo mielony pieprz i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj, jednocześnie rozkruszając ser twarogowy.
- W ten sposób pasta z wędzonej makreli i twarogu jest gotowa.
Pasta z wędzonej makreli i twarogu
MIEJ POD RĘKĄ
- miskę
- sitko z miseczką
CENNE RADY
Nic nie może się zmarnować! Do przygotowania tej pasty potrzebujesz jedynie połowę wędzonej makreli. Jeżeli nie masz pomysłu co zrobić z resztą ryby, skorzystać z mojego przepisu na inną pastę z wędzoną makrelą – Pomidorowa pasta z makreli.
SPOSÓB PODANIA
Pasta z wędzonej makreli i twarogu najlepiej smakuje podana na pieczywie, najlepiej ciemnym. Posyp ją dodatkowo pociętym szczypiorkiem dla dekoracji.
Pieczywo możesz zastąpić np. krakersami i w ten sposób stworzyć fajną przekąskę na imprezę.
Pastę możesz też serwować jako sałatkę, wtedy by było jej więcej zrób ją z podwójnej ilości składników.
polecane PRZEPISY