Pasta z wędzonej makreli i twarogu przepisy na pasty kanapkowe

Pasta z wędzonej makreli i twarogu

Jeden z pomysłów mojej siostry – pasta z wędzonej makreli i twarogu. Od jakiegoś czasu stały bywalec na stole przy piątkowej kolacji lub sobotnim śniadaniu w rodzinnym domu. Może obieranie makreli to nie jest najfajniejsze zadanie, ale smak pasty rekompensuje trudy wyciągania ości. Proste, szybkie i smaczne! Czego chcieć więcej? Musicie spróbować, dlatego zróbcie ją samodzielnie w swoich domach.

autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • pół wędzonej makreli,
  • 250 g białego sera twarogowego,
  • 1 średnia cebula,
  • 5 średnich ogórków konserwowych lub 10 mini korniszonów,
  • 1 czubata łyżka majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól, pieprz
  • szczypiorek do dekoracji

(ilość produktów dla przygotowania 10 porcji)

WYKONANIE


  1. Zacznij od makreli, połóż skórą do dołu i delikatnie widelcem odrywaj mięso małymi częściami. Każdy kawałek mięsa dokładnie oglądaj, czy nie ma ości.
  2. Do miski wrzuć ser twarogowy, na niego wrzucaj obraną i przejrzaną makrelę.
  3. Cebulę obierz ze skóry i pokrój na drobną kostkę. Wrzuć ją na sitko i sparz wrzątkiem; zostaw do ocieknięcia.
  4. Ogórki pokrój w małą kostkę, wielkości jak wcześniej cebule. Wrzucaj do miski z pozostałymi składnikami.
  5. Dodaj do całości majonez, jogurt naturalny, najlepiej świeżo mielony pieprz i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj, jednocześnie rozkruszając ser twarogowy.
  6. W ten sposób pasta z wędzonej makreli i twarogu jest gotowa.

Pasta z wędzonej makreli i twarogu

Pasta z wędzonej makreli i twarogu
Pasta z wędzonej makreli i twarogu
Pasta z wędzonej makreli i twarogu przepisy na pasty kanapkowe

MIEJ POD RĘKĄ


  • miskę
  • sitko z miseczką

CENNE RADY


Nic nie może się zmarnować! Do przygotowania tej pasty potrzebujesz jedynie połowę wędzonej makreli. Jeżeli nie masz pomysłu co zrobić z resztą ryby, skorzystać z mojego przepisu na inną pastę z wędzoną makrelą – Pomidorowa pasta z makreli.

SPOSÓB PODANIA


Pasta z wędzonej makreli i twarogu najlepiej smakuje podana na pieczywie, najlepiej ciemnym. Posyp ją dodatkowo pociętym szczypiorkiem dla dekoracji.

Pieczywo możesz zastąpić np. krakersami i w ten sposób stworzyć fajną przekąskę na imprezę.

Pastę możesz też serwować jako sałatkę, wtedy by było jej więcej zrób ją z podwójnej ilości składników.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl